Viorica Dăncilă, candidata PSD la prezidențiale, a declarat, joi, că s-a convins de faptul că la mitingul diasporei din 10 august 2018 nu a fost o tentativă de lovitură de stat, așa cum credea imediat după reprimarea protestului, de către jandarmi.
După sesiunea de discuții cu presa, organizată marți, Dăncilă a invitat din nou jurnaliștii să îi adreseze întrebări, într-o nouă rundă de ”dezbateri”, în lipsa confruntării cu contracandidatul său, Klaus Iohannis (PNL), care refuză să apară lângă ea.
”Românii s-au săturat de dispreț și aroganță, de absența președintelui, să fie priviți de sus de un om care nu-și cunoaște țara”
”Am vorbit cu mii de oameni, zeci de deplasări, discuții cu tineri și bătrâni, fermieri și medici. Românii s-au săturat de dispreț și aroganță, de absența președintelui, să fie priviți de sus de un om care nu-și cunoaște țara. Un om care nu știe, nu vrea sau nu poate să muncească pentru țara lui”, l-a acuzat e, din nou, pe Iohannis.
Viorica Dăncilă și-a prezentat ”viziunea, angajamentele pe care le iau în fața poporului român și obiectivele strategice în calitate de președinte al României”.
”În pieptul meu bate o inimă românească”
”Vreau ca românii să știe că sunt un om pentru care bunăstarea țării lui e mereu pe primul loc. Sunt un om care-și iubește țara și poporul. În pieptul meu bate o inimă românească. Eu nu merg în afara granițelor să dau socoteală: merg să mă bat pentru România. Sunt un om cu credință și frică de Dumnezeu. Sunt singurele temeri: frica de Dumnezeu și teama să nu dezamăgesc niciodată când îi reprezint pe români. Voi munci mai mult decât ceilalți președinți în 30 de ani de la revoluție”, a promis candidata PSD.
Ea a precizat că are cinci principii: ”medierea, implicarea, reforma, interesul public și transparența”, iar mandatul ei va fi cel al ”președintelui mediator”.
”Biroul meu va fi printre oameni”
Și iată cum vrea să realizeze acest lucru: ”În primele 3 luni de mandat voi chema toate forțele politice la dialog pentru că obiectivele importante au nevoie de dialog, consens. Am fost premier și știu care sunt problemele românilor. Voi avea din prima zi dialog cu românii, cu reprezentanții mass-mediei, societății civile, patronatelor și sindicatelor. Biroul meu va fi printre oameni. Mandatul meu va fi cel al președintelui reformator. Mandatul meu va fi cel al președintelui care asigură dialog și transparență instituțională. Agenda președintelui, deplasările și cheltuielile Administrației Prezidențiale vor fi transparente din prima zi”.
”Nu voi încălca niciodată Constituția, cum a făcut actualul președinte”
Totodată, Dăncilă a asigurat: ”Nu voi încălca niciodată Constituția, cum a făcut actualul președinte. Voi începe din prima zi demersurile pentru a renunța la imunitate. Un președinte cinstit nu are nevoie de imunitate. Voi prezenta un raport de activitate de câte ori voi fi invitată în Parlament. Voi promova antreprenoriatul și capitalul românesc, clasa de mijloc, turismul, fermierii. Voi organiza trimestrial ședințe CSAT iar în caz de criză voi convocat CSAT în maximul 24 de ore”.
”Românii trebuie să aibă acces la președintele lor, să se simtă ascultați. Vilele de protocol dedicate președintelui vor fi integrate într-un porgram dedicat copiilor orfani. Vor fi deschise copiilor orfani. Nu voi utiliza grațierea pentru persoanele condamnate pentru corupție”, a adăugat ea, precizând că ”în termen de cel mult 6 luni, mă angajez să prezint o strategie națională a țării adaptată nevoilor românilor”.
Obiectivele sale în politica externă sunt: aderarea la Euro, la Schengen și vizele pentru SUA. ”Cele trei obiective majore pe care le voi urmări personal sunt: întărirea parteneriatului strategic cu SUA, consolidarea profilului României în UE și NATO, creșterea profilului în regiunea extinsă a Mării Negre”, a mai spus Viorica Dăncilă
Redăm întrebările și răspunsurile:
Ați citit raportul Jandarmeriei în cazul 10 august?
Am mai răspuns legat de 10 august. Eu cred că nu trebuie să venim noi cu scenarii, haideți să vedem ce va spune justiția.â
Raportul l-ați citit?
O parte din ce s-a desecretizat vine în sprijinul celor spuse înainte.
Vă mențineți părerea că pe 10 august a fost lovitură de stat?
Cred că entitățile menționate în raport trebuie să dea aceste răspunsuri. Da, am spus că seamănă cu o lovitură de stat pentru că s-a încercat intrarea în Palatul Victoria. Am văzut apoi că nu a fost lovitură de stat. Am răspuns legat de evenimentele din 10 august și cred că e corect să vedem ce spune justiția.
Ați vorbit de trei obiective ferme – Euro, Schengen, Visa Waiver. Vă asumați un calendar?
Îmi doresc să le îndeplinesc în primul an de mandat. Nu toate. Aderarea la euro – am făcut o comisie cu președintele BNR și am stabilit ca termen anul 2024. Pentru fiecare puncte sunt necesare îndeplinirea unor criterii
Aderarea la Schengen, care e calendarul?
În primul an de mandat. E o decizie politcă, se pare că președintele nu a fost preocupat de acest lucru, a dezinformat de fiecare dată
Cum comentați informația falsă potrivit căreia mâine erați chemată la DNA?
E pe jumătate falsă. Imediat vă explic. Am spus acum câteva zile că toți cei care au candidat împotriva lui Iohannis au avut dosare penale. După turul 1, pe 15 noiembrie, a fost depusă o plângere împotriva mea. DNA a spus că nu mă cheamă mâine, dar nu că nu ma va invita luni, marți sau altă dată. De invitat la DNA în urma acestei plângeri cu sigranță mă vor chema. Probabil mulți din echipa lui Iohannis ar fi vrut ca mâine să mă cheme, sau chiar duminică, să nu se mai voteze.
Care este teorema lui Pitagora?
Am spus că nu voi mai răspunde la asemenea întrebări, ne vom concentra pe probleme politice. Dar pentru că iar o să se spună că nu știu, vă voi răspunde: Suma pătratelor catetelor e egală cu pătratul ipotenuzei.
Ați scris că pădurile sunt prima prioritate de președinte. De ce nu au fost prioritate ca premier?
Poate s-a uitat de radarul pădurilor. Poate ați uitat de prietenul lui Iohannis, principalul factor al distrugerilor. Ar trebui să planteze foarte mulți copaci ca să repare ce a făcut firma prietenului austriac. Noi am încercat să facem mult mai multe lucruri, dar e nevoie de consens și dialog. Acest subiect e foarte important, iar tema o preiau de la Mircea Diaconu, o temă de suflet pentru mine, viitorul copiilor e mult mai important.
Doina Pană lăsase pregătit un proiect care prevedea urmărirea hoților de lemne. De ce nu a fost implementat?
Întrebați-o pe Doina Pană de ce nu a fost implementat? Guvernul Cioloș trebuia să-l implementeze. Eu cred că noi am făcut tot ce puteam face.
Spuneați că vilele de protocol ale președintelui vor fi deschise pentru copiii orfani. De ce nu ați făcut asta ca premier?
Am făcut acest lucru. Nu am spus public. Sunt copii bolnavi de sindromul Down și cărora eu personal le-am asigurat necesarul de lactate, am făcut aceste lucruri de suflet. Oamenii care fac lucruri bune nu vin să se laude cu ele.
Cine a cerut jacuzzi pentruvila de la Neptun?
În nici un caz eu. Nu-mi trebuie nici piscină, nici jacuzzi, îmi place să înot în mare.
Ați spus că PSD nu a promovat fake news în campanie. Vă asumați acest mesaj de pe FB, o scrisoare din partea dvs în care se arată că … ”Luptăm pentru ca Iohannis să nu vă ia ultimii bani de medicamente”?
Nu. Eu nu am venit niciodată cu o dezinformare. Cred că omul care a venit cu cele mai multe e Iohannis.
Iată o postare a doamnei Vasilescu: reduceri de 25% la pensii și salarii. Și PSD Teleorman scrie de președintele cu casca în ureche, dar și cu tăierile de salarii.
Nu le transmit eu. E democrație, fiecare poate să-și expună punctul de vedere. Asta nu înseamnă că e opinia unui partid. S-a spus în aceeași zi că am și eu cască, prompter, s-a văzut că nu. Dar asta nu înseamnă că e opinia întregului partid. Este opinia lor personală, nu a partidului. Dacă veneam cu un comunicat din partea partidului, atunci era opinia partidului. În rest, fiecare membru de partid poate avea părere personală/
Vă așteptați să aveți o discuție și cu premierul Ludovic Orban dacă ajungeți președinte?
Desigur. Voi fi președintele tuturor românilor. Eu știu că trebuie să existe separația puterilor în stat.
În 2018 ați refuzat invitația președintelui Iohannis despre situația Robor. Nu ați venit la Cotroceni. În 2019, la fel cu comisarul european.
Ați venit iar cu o dezinformare. Numirea comisarului european e atributul premierului. Eu nu merg când un dictator dă ordine. Președintele m-a chemat la ordin, nu a făcut o invitație. Am dicutat cu președintele despre primele două propuneri. Am primit după o săptămână o scrisoare de la Ursula von der Leyen pentru o propunere rapidă. Aceeași scrisoare a primit-o și președintele. Ce a făcut președintele? I-a spus Ursulei von der Leyen să nu accepte nominalizarea pentru că va veni alt guvern.
România e o democrație sau dictatură? Ați spus că Iohannis e dictator.
Un om care vrea toată puterea în stat nu e dictator?
Nu am văzut în program despre relația cu serviciile secrete. Sunteți mulțumită de șefii SRI, SIE și SPP? Veți face schimbări?
Am avut o colaborare instituțională bună, am primit de la SRI și SIE tot ce am cerut. Nu m-am gândit să fac o schimbare. Prioritatea unu sunt românii acum. Ca să faci o schimbare trebuie să ai motive temeinice. Dar eu știu că schimbarea o face Parlamentul, nu președintele.
Ați spus că veți face referendum privind renunțarea la imunitate. Nu vă e teamă că veți putea fi șantajată de servicii dacă renunțați la imunitate?
Nu mi-e teamă, nu am motive. Am fost premier un an și 9 luni și nu am avut nevoie de imunitate.
Deci nu credeți în statul paralel?
Ce legătură are cu imunitatea? Eu am văzut că au fost abuzuri. Ca președinte voi lua atitudine când vor exista abuzuri contra cetățenilor.
Înainte să fiți desemnată premier, cineva din conducerea PSD v-a pus să jurați pe Biblie că veți adopta OUG pentru amnistie și grațiere?
A: Niciodată. Oricum nu aș fi făcut așa ceva sub nici o formă. Exclus așa ceva.
Care va fi prima țară pe care o veți vizita oficial ca președinte?
Republica Moldova. Din respect pentru românii de acolo. Și ca premier tot acolo am mers.
Doriți să dezvoltați parteneriatul cu SUA, cum?
Prin dialog, lucruri concrete. E foarte important să intensificăm acest dialog și pentru fiecre român legătura cu SUA e prioritară. Dialogul, vizitele, abordări pe domenii de interes. Așa cum, ca premier am semnat acordurile de colaborare pe 5G și energie nucleară, vreau ca președinte să merg pe aceeși linie pragmatică
Veți susține PSD la o moțiune de cenzură dacă ajungeți președinte?
Ce a făcut Iohannis nu va face Dăncilă. Voi fi președintele tuturor românilor. El s-a comportant ca președintele PNL. Eu voi președintele tuturor, al PSD, PNL, USR, UDMR, PMP. Nu voi spune niciodată ”Demiteți un guvern”. Ar însemna că am încălcat Constituția.
Dar cum ați putea lucra cu un guvern liberal?
Voi porni de la aspectele în care eu am crezut. Voi încerca să obțin acest consens. Altfel, obiectivele nu vor fi atinse și va continua scandalul permanent între instituțiile statului.
Pe cine vedeți președintele PSD după ce vă mutați la Cotrocein?
Nu se lasă moștenire. Va fi congres și alegeri. Nu voi spune un favorit pentru că îmi respect colegele și colegii
Ce notă v-ați da pentru prestația ca premier pe o scară de la 1 la 5?
Nota 4, pentru că mereu e loc de mai bine. Am lăsat în urmă lucruri bune pentru oameni, pentru oamenii cu așteptări, am crescut nivelul de trai. Am ajutat comunitățile locale, am fost un premier al tuturor românilor. Mi-ar fi plăcut să spuneți de această apreciere de la 1 la 10, pentru că va apărea știrea că mi-am dat nota 4.
Ce ați făcut pentru județul Teleorman? E un pol al sărăciei
Nu am făcut deosebire între un județ și altul. Cred în coeziune, să ajutăm județele rămase în urmă. Eu am ajutat toate județele, toți primarii veniți cu proiecte au primit un răspuns pozitiv. Dacă făceam ceva deosebit numai pentru Teleorma, aș fi fost acuzată.
Pădurile sunt prioritatea dvs. Cum de nu s-a reușit mai mult în ce privește operaționalziarea SUMAL?
Sper să-l întrebați și pe Iohannis dacă îl mai susține pe cel care a făcut cele mai mari defrișări, e prietenul său. Poate sunt domenii în care trebuia să facem mai mult.
Spuneați că nu ați venit cu dezinformări. Ați spus la ultima conferință că Iohannis nu s-a întâlnit niciodată cu românii din Diaspora. Dar el a avut cel puțin 10 întâlniri.
Mie așa mi-au spus românii din SUA, că niciodată președintele nu a acceptat o întâlnire cu ei. Legat de ”ăștia”, nu a fost o impolitețe. Probabil trebuia să folosesc ghilimele, eu l-am citat pe președintele Iohannis, care așa se adresează.
Pledați pentru ridicarea imunității. De ce nu ați făcut asta ca președinte PSD, parlamentarii PSD au făcut scut în jurul colegilor?
Nu doar cei din PSD au făcut scut. Au fost din multe partide. Eu nu sunt parlamentar. Ca premier nu am avut nevoie de imunitate. Nu încercați să îmi găsiți mie vină. Nu sunt membru al Parlamentului.
Dar în cazul lui Tăriceanu, pe care PSD l-a protejat?
Colegii vor răspunde ficare în colegiul în care sunt aleși
Unde erați pe 10 august 2018?
În concediu.
Unde?
În concediu.
De ce nu ați dat un telefon dacă ați văzut copii gazați, că erați premier.
Am lăsat toate atribuțiile mele vicepremierului. Eu cred că trebuie să lăsăm justiția săstabilească vinovații, au fost de o parte și de alta vinovați. Vă asigur că nu am nici o legătură cu dosarul 10 august.
Ați pus mâna pe telefon, ați făcut o încercare de a opri?
Pe cine să opresc, grupurile violente care au încercat să intre în guvern? Îngrijorarea mea era legată de cei loviți. Încercați neapărat să-mi găsiți o vină legată de 10 august. Nu am nici o vină, nici un amestec.
Ați spus că vila din Predeal e în construcție. Un film recent arată că e perfect operațională. Ce înseamnă că e în construcție?
Mergem mâine și o veți vedea. Mâine mergeți cu fiul meu și vedeți vila că nu e terminată.
Înainte de 10 august, instituțiile v-au informat că situația va degenera?
Informrăile au fost trimise la Ministerul de Interne. Eu plecasem înainte. Concediul fusese contestat la CCR de Iohannis. La revenirea în țară am cerut SRI toate documentele trimise.
Ați spus că vreți o relație corectă cu Rusia. Ce înseamnă corectă?
În momentul în care va veni o declarație din partea Rusiei sau voi vedea agresiune, e normal să-mi apăr țara. Mai mult: o relație corectă înseamnă una care se încadrează în deciziile UE, iar anumite linii au fost luate la nivel european – embargoul aplicat Rusiei. Voi respecta ce se decide în cadrul NATO și UE.
Ați fost membru al grupului de prietenie cu statele arabe. Cum vreți să restabiliți relații după povestea cu ambasada din Israel?
Nu am ce să restabilesc, relațiile sunt normale. Nu e vinovată Dăncilă, și Iohannis pentru că am pierdut cursa pentru Consiliul de Securitate al ONU, pentr că Iohannis nu s-a implicat deloc, nu a avut nici un dialog. Regele Iordaniei trebuia să vină, dar eu eram la Bruxelles. Relațiile cu țările din Peninsula Arabă sunt foarte bune, am fost acolo în vizită, am venit cu contracte semnate, am reînceput exportul de carne de oaie în statele arabe. Am adus ceva pentru țara mea.
Echipa dv. de comunicare a refuzat trei cereri de interviu la Deutsche Welle?
Nu știu, poate a venit la departamentul de presă, dar vă promit că în calitate de președinte voi avea acest interviu.
Ați fost prima femeie premier din România? Puteți nominaliza trei femeei care v-au influențat și care au avut un impact deosebit
Regina Maria, Ana Aslan, Ecaterina Teodoroiu
Considerați că sunteți un model pentru femeile din România?
Asta nu hotărăsc eu. Am fost mult mai puternică decât contracandidatul meu. Eu îmi doresc și acum o dezbatere cu Klaus Iohannis, dar el nu are acest curaj să vină la o dezbatere, normală în orice stat membru UE
Ați spus că veți cere renunțarea la imunitate. Cum vreți să realizați acest lucru
Prin referendum. Constituția trebuie revizuită, am mai avut un referendum cu măsuri care trebuie trecute în Constituție.
Ați primit acel demers făcut de o organizație a romilor prin care cer candidaților să nu promoveze în funcții publice pe cei care au discriminat? Cum îi veți ajuta pe cei din această comunitate?
Voi avea și ca președinte un consilier pe problemele romilor, cum am avut și ca premier. E o comunitate în care găsim multă sărăcie și trebuie să găsim soluții pentru a ajuta comunitatea romă. În primul rând, educația. Nu mă refer la ajutoare sociale, acestea nu se dau doar populației rome, ci tuturor cetățenilor care îndeplinesc anumite condiții.
Săptămâna viitoare se votează la Strasbourg componența Comisiei Europene. Au fost colegi care s-au temut care nu-și vor recupera banii de la AEP. Aveți să vă reproșați ceva privind cele două nominalizări respinse?
Absolut nimic. Nu am ce să-și reproșez cu AEP, nu am luat eu decizii. Legat de ce s-a întâmplat cu Rovana Plumb, haideți să nu-i găsim o vină Vioricăi Dăncilă. Haideți să vedem ce țară a mai avut aceeași atitudine din partea europarlamentarilor români. Am lucrat român contra român să aducem un prejudiciu de imagine țării. Eu nu am ce să-mi reproșez, dar am ce să reproșez europarlamentarilor PNL care au discreditat candidații României. Ați văzut din partea noastră un lucru urât spus despre Adina Vălean?
Ce credeți că soartă veți avea după ziua de luni ținând seama că cei care nu au câștigat au fost îndepărtați de la conducerea PSD?
Am încredere că voi câștiga.
Știți ce-i dănciloza?
Credeam că dezbatem candidatura la prezidențiale care este un lucru foarte serios.
Ați spus azi pentru prima dată că nu credeți că a fost o lovitură de stat pe 10 august. Când v-ați dat seama?
Am spus că a semănat cu o lovitură de stat întrucât s-a încercat intrarea cu forța în Guvern. Văd că între tururi, dacă Viorica Dăncilă nu poate fi acuzat de nimic rău, trebuie să i se găsească ceva. Dv. vreți neapărat să găsiți o mică legătură. Haideți să așteptăm finalizarea anchetei.
Susțineți o republică parlamentară, semiprezidențială sau prezidențială?
Semiprezidențială este foarte bine pentru că nu este bine să dăm foarte multă putere unei singure entități.
Vă reproșați că timp de un an și jumătate ați tăcut și nu i-ați reproșat nimic lui Liviu Dragnea?
Nu puteam vorbi în numele partidului, ci în calitate de premier. Și nu am tăcut deloc, am dat răspunsuri, am fost la foarte multe emisiuni. Asta îi puteți reproșa lui Klaus Iohannis pe care nu l-ați văzut la vreun interviu.
Considerați că un vot pentru dv. este și un vot pentru Liviu Dragnea pentru că este programul lui de guvernare?
Candidează Liviu Dragnea și nu știu eu? Programul de guvernare a fost votat în număr mare de români în 2016. Nu este programul cuiva, nu văd nicio legătură
Ați luat vreo măsură împotriva președintelui PSD Cluj pentru afirmațiile împotriva unor jurnaliști?
M-am delimitat de toate afirmațiile împotriva presei. Măsurile se decid în CEx. Eu am avut înttodeauna un comportament care a arătat respect față de presă. A făcut niște declarații complet urâte, dar poate luați atitudine și față de cei care mă jignesc.