După o săptămână de vrăjeli din partea PSD, Senatul a votat, joi seară, Legea privind carantinarea și izolarea, în formula anunțată de Nelu Tătaru: persoanele asimptomatice vor fi internate obligatoriu în spital, timp de 48 de ore, după care vor putea fi izolate la doomiciliu NUMAI printr-o dcizie a Direcției de Sănătate Publică (DSP).

Președintele Senatului, Robert Cazanciuc, s-a grăbit să meargă la Antena 3, înainte de anunțarea rezultatului votului, pentru a liniști spiritele:

„Medicul decide, cu acordul persoanei, dacă aceasta poate fi izolată în spital. Dacă medicul decide, totuși, că persoana respectivă trebuie izolată în spital, cere DSP să ia o măsură în acest sens, iar persoana asimptomatică poate ataca în justiție decizia”.

„Nu se mai pune problema rechiziționării unor bunuri infectate. La copii – a fost un test nefericit, l-am modificat: doar familia dispune, nu statul român. Deci, dacă se întâmplă că ambii părinți să fie infectați, familia decide dacă copilul stă la vecini, rude sau la oricine consideră că se află în siguranță”, a adăugat Cazanciuc.

Au fost 115 voturi „pentru”, 8 împotrivă și 3 abțineri.

Au votat împotrivă: Arcan Emilia (PSD), Corlatean Titus (PSD), Les Gabriel (PSD), Moga Nicolae (PSD), Călin Popescu Tariceanu (ALDE), Emanoil Savin (PSD), Eugen Teodorovici (PSD) și Adrian Țuțuianu (Pro Romania)

S-au abținut: Ion Hadârcă (fost ALDE, în prezent neafiliat), Lungu Vasile (PMP), Teodor Melescanu (PPU)

S-au eliminat prevederile privind carantinarea bunurilor iar asimptomaticii pot sta în carantină la domiciliu după ce au fost ținuți sub monitorizare 48 de ore în spital.

Potrivit articolului 8 al actului normativ, „izolarea se instituie, cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestui acord atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară – într-o unitate sanitară sau după caz într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare stabilite, în scopul efectuării examinărilor clinice paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore”.

”(4) Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi dacă se menţine riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare sau, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta”. (Vezi document la finalul articolului)

Contestarea în instanță a anulării deciziei DSP de izolare

Izolarea la domiciliu sau la locaţia declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane este redus. Dacă persoanele refuză măsura izolării, medicul informează DSP care, în termen de cel mult 2 ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura, iar persoana în cauză o poate contesta la instanţă.

Până la hotărârea primei instanţe de anulare, persoana în cauză nu poate părăsi locaţia unde se află izolată, fără încuviinţarea medicului şi DSP.

Comisia juridică a Senatului a votat joi seara, în unanimitate, raportul proiectului de lege privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
 
Jocuri de culise
 
„Minunea” s-a întâmplat după ce premierul Ludovic Orban s-a prezentat la comisie, să dea lămuriri.  Votul în comisie a fost mai mult o chestiune de orgoliu din parte PSD – majoritar la Senat.
 
De la începutul săptămânii a fost solicitată prezența prim-ministrului, inclusiv de către liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, acesta amenințând că în caz contrar raportul pe proiectul de lege nu va fi adoptat de comisie.
 
VIDEO. Ciolacu: PSD nu votează în Senat legea carantinării până când nu vine premierul Orban
 
Inițial, Orban i-a trimis pe miniștrii Sănătății și Justiției, marți, dar și pe secretaruld e stat în MAI, Raed Arafat, autorul proicetului de lege privind carantinarea și izolarea.
 
Pe de altă parte, votul final în plenul Senatului s-a dat numai după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat, după o săptămână de la adoptare, legea privind data alegerilor locale: 27 septembrie.
Însă și Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii abia după ce Guvernul Orban a adoptat Hotărârea de prelungire cu 30 de zile, până la mijlocul lunii august – adică în pragul campaniei electorale pentru locale.
Amendamentele admise de Comisia Juridică și adoptate pe plenul Senatului
 
author avatar
Magda Severin Jurnalist
Magda Severin este jurnalistă cu experiență de peste 30 de ani, in prezent, redactor-șef Online la ZIUA CARGO și redactor la revista lunară ZIUA CARGO (print); 2015 - prezent, redactor colaborator la ziarul online SECUNDA.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version