Pentru că nu suntem distructivi, ci constructivi…

Pentru că trebuie să înlocuim putregaiul cu o pădure sănătoasă…

Pentru că fără proiecte și idei suntem cyborgi…

legea ppp dezbatere
Legea PPP este necesară pentru economie ca ploaia pentru agricultură

Așa cum v-am promis, în locul legilor aberante și a grupurilor de crimă organizată pe care dorim să le anulăm/destructurăm prin intermediul anchetelor, dezvăluirilor și a studiilor de caz, vă oferim și ce să punem în locul acestor piedici care stau în drumul nostru spre mai bine.Începem seria de Proiecte & Idei printr-o lege de o importanță colosală pentru economia românească. Legea Parteneriatului Public-Privat, cunoscută drept PPP, are o viață tumultuoasă. În această secțiune creatoare, nu intrăm în măruntaiele întortocheate ale Legii PPP. Dar, vă spunem că bătălia politică absurdă între forțele politice care s-au rotit la putere începând cu 2008 a dus la un păgubos status quo pentru Legea PPP.

Avantajele Legii PPP

De ce este de o importanță colosală pentru România Legea Parteneriatului Public-Privat? Din cel puțin CINCI motive capitale:

  1. Permite statului să degreveze bugetul de cheltuieli masive în executarea unor proiecte de importanță națională, cum ar fi: autostrăzi, tuneluri, poduri, stadioane, săli de sport de capacitate mare, universități etc.;
  2. Aduce statului la buget venituri programate și creează locuri de muncă fără efort financiar din parte statului;
  3. Deschide statului o ușă spre alte surse de finanțare, altele decât cele de la “impuse” gen fonduri UE sau FMI;
  4. Pune în mâna guvernanților un AS la masa negocierilor cu forurile mondiale BM și FMI, dar și un puternic sprijin în dezbateri politice internaționale.
  5. Reduce CORUPȚIA.

Beneficii pentru toți

Cine sunt cei care pot beneficia de Legea Parteneriatului Public-Privat?

În primul rând populația, care va avea oferte de muncă, altele decât cele generate din bani publici și din bani europeni;

În al doilea rând, orice afacerist respectabil – fie el autohton sau străin -, care deține fondurile necesare, altele decât cele furnizate de statul român, pentru a finanța în totalitate un proiect;

În al treilea rând, marile concerne, altele decât cel de pe Continent, care doresc să investească în România unde există forța de muncă calificată și unde pot pune “un picior” pentru a se extinde apoi în Uniunea Europeană.

Evident, Legea PPP nu este una pur economică. Iar investitorul, de regulă, nu execută un proiect “probono” cu fonduri personale. Dar celor care cred că în aval de terminarea proiectului tot populația va achita contravaloarea investiției le ofer următorul exemplu:  traversarea Dunării pe poduri se plătește, iar dacă un investitor ar fi construit din fondurile sale un pod și ar fi perceput o taxă pentru a-și recupera investiția, să spunem pe o durată de 25 de ani, ar fi putut să o facă la un tarif abrobat de stat într-un țintar de recuperare al investiției decis înainte de începerea proiectului și care nu mai poate fi modificat. Este de prisos să explic că astfel de investiții s-au făcut în Europa cu rezultate mulțumitoare pentru toți cei implicați: populație, stat și investitor.

Și Legea PPP mai are un avantaj major: după ce partenerul privat își recuperează investiția, obiectivul intră 100%  în proprietatea statului, cu beneficiile adiacente unei exploatări viitoare.

Dezbatere publică

Noul proiect – al 3-lea – al Legii Parteneriatului Public-Privat se află în dezbatere publică pe site-ul Departamentul pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat (DPIISPPPPE), aflat în subordinea Secretariatului General al Guvernului.

Aici, acum, îi invităm pe investitorii autohtoni și străini, pe managerii de proiect, pe politicienii care doresc ligiferarea Legii PPP, să își spună punctele de vedere. Totul în mod GRATUIT, chiar dacă vor dezbate în numele unor firme private, cum ar fi SAMSUNG, ALCATEL, MOTOROLA sau partide PSD, PNL, UNPR, PMP etc.

Pentru alte amănunte legate de Noua Legea a Parteneriatului Public-Privat și pentru a aflat date despre dezbaterea publică, vă invităm să accesați DPIISPPPPE, aici…

 

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version