Din ’89, am fost ca ziarist la aproape toate campionatele de fotbal europene sau mondiale. Am asistat pe marile stadioane ale lumii la toate inovaţiile propuse de mai marii fotbalului mondial. La cele bune şi la cele rele. Dar niciuna nu produce o revigorare fundamentală a jocului de fotbal. Ci doar reduce accidentările şi erorile de arbitaj. Astăzi, prin intermediul cotidianului online SECUNDA, propun o soluţie pentru sporirea spectacolului fotbalistic. O Revoluție!

Layout 1
Linia de ofsaid (offside), la 33 de metri de buturi (poartă)
Actualizarea unei reguli

Cum? Prin creşterea numărului de goluri, prin trimiterea “mingii în aţe”. Căci, ce este fotbalul fără goluri?!? O miuţă în care 90 de minute antrenori ca Jose Mourinho ucid fotbalul şi îndepărtează copiii de terenurile de joacă.

Răspunsul, prieteni şi diriguitori ai fotbalului, stă în revanşa atacantului vitezist, spontan, prin reinventarea mijlocaşului ofensiv, acel mirific număr 8, şi prin reactivarea fundaşilor tehnici – Dinu la noi, Beckenbauer în lume.

După cum se ştie, în prezent, linia de la mijocul terenului este linia de ofsaid. Propunerea mea mută linia de ofsaid la 33 de metri de buturi (poartă)! 

Dimensiuni teren de fotbal
Dimensiunile și liniile actuale ale unui teren de fotbal
Avantaje și dezavantaje

Pentru a explica pertinent propunerea noastră revoluționară Linia de ofsaid, la 33 de metri de buturi”, am aplicat-o într-o analiză SWOT uşor actualizată pe tema fotbalistică.

Dar ce este o analiză SWOT? A fost inventată prin anii ’70 de profesorii de la Stanford Research Institute din SUA și se folosește, în general, în prima fază a unui proiect.

Analiza SWOT ste compusă din patru compartimente: Strengths – puncte tari, Weaknesses – puncte slabe, Opportunities – oportunităţi şi Threats – ameninţări.

Practic, punctele tari şi punctele slabe sunt concepte „statice”, ele reprezentând ceea ce există.

Oportunităţile şi ameninţările sunt concepte “dinamice”, ele reprezintă ceea ce va fi.

Iată mai jos rezultatul analizei SWOT asupra propunerii noastre “Linia de ofsaid, la 33 de metri de buturi”.

1 Lucescu, Dumitrache si Dinu
Dinu pasa lung, Lucescu centra perfect iar Dumitrache înscria goluri de pus în ramă!
Strengths – Punctele tari

Goluri mai multe şi faze mult mai spectaculoase pentru că sunt bazate pe viteză;

Finalurile de partide vor crește în dramatism;

Se diversifică schemele tactice în regim de viteză, pasele lungi revin în actualitate;

Extremele clasice şi pasatorii, adică fundaşii centrali tehnici, revin în schemele de atac cu o pondere sporită;

Jucători gen Bale, Neymar sau Aubameyang vor conta mai mult în atac având un spaţiu mai mic de parcurs, doar 33 de metri faţă de cei aproximativ 50 de metri cât sunt în acest moment;

Jucători gen Beckenbauer, Dinu sau portarul Neuer vor participa ca iniţiatori de contraatac, fiind o “primă mână” importantă în schemele de contraatac;

contra-atac
Acțiune clasică de contraatac

Pasele lungi şi preluările în regim de viteză pe poziţie viitoare vor mări gradul de spectaculozitate al sportului rege;

Fundaşii şi mijlocaşii defensivi vor avea posibilitatea să devină parte primară dintr-un contraatac şi să părăsească ideea de jucători doar distructivi, de apărători de buturi;

Arbitrii de linie vor avea un spaţiu mai mic de ofsaid, de doar 33 de metri, va creşte gradul de eficienţă şi se vor reduce greşelile de arbitraj;

Existența unei zone la mijocul terenului – “No man’s land” – ce va diminua apariţia aglomerărilor atât de neproductive în acest moment în fotbalul mondial.

Cruyff si Beckenbauer
Doi titani ai fotbalului etalon: Cruyff și Beckenbauer
Weaknesses – Puncte slabe

Apărările compuse din jucători masivi vor avea dificultăţi de repliere;

Schemele de apărare, gen “autobaza în poartă”, vor deveni soluţii cu două tăişuri;

Ieşirea portarilor în afara careului mare, o schemă prin care se împinge apărarea cât mai aproape de linia de mijloc sau în terenul advers, va avea un risc mult mai mare pentru echipa aflată în atac poziţional şi prelungit;

Redefinirea schemelor de apărare din perioadele de juniorat;

Efort fizic şi intelectual mai mare din partea apărătorilor;

Replierea în apărare va deveni o problemă fundamentală pentru echipa aflată în atac poziţional şi prelungit;

Apărările vor deveni mult mai vulnerabile pe finalul partidelor;

Fundaşii vor trebui să-şi modifice radical antrenamentul.

Pierre-Emerick-Aubameyang
Grație calităților atletice și tehnice, Aubameyang va fi unul dintre beneficiarii micșorării spațiului de ofsaid
Opportunities – oportunităţi

Fotbaliştii tehnici cu aptitudini de atleţi de probe de viteză vor deveni o mare masă de manevră pe piaţa viitoare;

Reapariţia fundaşilor celebrali capabili să anticipeze unde va fi dată pasa în adâncime de către fundaşul advers;

Fundaşii tehnici, de statură medie şi cu detentă vor reveni în actualitate;

Jucătorii talentaţi, cei care dau sarea şi piperul fotbalului, vor putea fi selecţionaţi în toate compartimentele;

Apariţia de scheme noi de atac, din două pase, prima pasă putând fi furnizată chiar şi de portar.

Gareth Bale conduce mingea
Bale va ridica la rang suprem preluarea pe poziție viitoare
Threats – ameninţări

Reticenţa antrenorilor care dezvoltă un fotbal bazat pe apărare în zona de mijloc în detrimentul fotbalului-spectacol;

Reticenţa antrenorilor care dezvoltă un fotbal bazat pe atac poziţional în jumătatea adversă, cât mai aproape de careu;

Reticenţa unor oameni de fotbal de a nu se schimba fundamental o regulă cu vechime.

manuel neuer
Neuer, portarul modern
Concluziile unui mare iubitor de fotbal

Pentru orice amator de fotbal, golul reprezintă diamantul din montura de aur. De multe ori, montura este impecabilă iar diamantul este doar o sticlă ordinară.

Regula propusă de mine, Linia de ofsaid, la 33 de metri de buturi”, reduce cu multe procente apariția sticlei în locul diamantului prin crearea unui moment de fotbal magnific, de la pasă până la gol!

Pasa de 50 de metri urmată de un stop pe piept sau genunchi pe poziție viitoare, acelerare cu mingea la picior urmată de un lob peste portarul ieșit să micșoreze unghiul va deveni o fază de fotbal magnific.

Iar, în contextul liniei de ofsaid mutată la 33 de metri de buturi, marii antrenori și jucători vor avea o infinitate de variante, de scheme tactice!

foto propunere linia de ofsaid 33
Pasa lungă peste linia de ofsaid mutată la 33 de metri de buturi

Iată o schemă tactică pe cât se simplă, pe atât de spectaculoasă și benefică pentru fotbal:

Un fundaș trimite o minge pe sus spre un coleg atacant, poziționat corect în terenul advers față de linia de 33;

Atacantul sare la cap și deviază balonul spre poarta adversă, în spatele liniei de 33;

Un coechipier mijlocaș vitezist sprintează spre balon printre fundașii adverși;

Astfel, mijlocașul plecat din poziție regulamentară și care știa schema exersată la antrenament va “fura” startul și va rămâne singur cu portarul, deoarece fundașii “au ținut” ofsaidul la linia de 33!

fotbal Suarez Neymar si Messi
Pasă lungă, preluarea și… gooooool; ca să înscrie multe goluri și alți fotbaliști, nu numai trioul de aur de la Barca: Messi, Neymar și Suarez!

Și ar mai fi o noutate: vom vedea că fotbaliștii de valoarea lui Messi sau Ronaldo nu vor mai conta atât de mult în timpul unui meci. Desigur, ei vor rămâne supervedetele care pot rezolva singuri o partidă dar, simultan, prin regula propusă de mine, Linia de ofsaid, la 33 de metri de buturi”, un fundaș/portar isteț și un atacant vitezist vor redresa balanța.

N.B. În niciun caz NU va fi o uniformizare a echipelor, ci o deschidere de noi fronturi, pentru ca spectatorii să vadă mai multe goluri spectaculoase.

Marius Tresor
Tresor și „trasoarele” sale peste tot terenul pânăăăăă la Platini
Pentru creatorul Leonte Ianovschi

Dacă vă întrebați de ce i-am dedicat această regulă marelui antrenor român Leonte Ianovschi, iată răspunsul:

Iubesc fotbalul de când mă ştiu, iar de la nouă ani, de când l-am văzut pe viu pe Dumitrache, mănânc fotbal pe pâine.

Pe vremea când eram junior în Severin, la 15 ani și jumătate, marele antrenor Leonte Ianovschi m-a văzut într-un meci de campionat pe care l-am jucat la Pitești.

Descoperitorul de talente Ianovschi m-a plăcut pentru că aveam viteză, eram tehnic, puteam să alerg tot meciul grație condiției fizice extraordinare pentru un puști și, lucru rar și atunci și acum, jucam mingea cu ambele picioare – colegii din media știu prea bine din Cupa Presei!

Profesorul Ianovschi a venit la Severin după mine, a încercat să mă ducă la pepiniera de la Piteşti. Numai că, mai marii fotbalului Severinean au spus un NU categoric, dar nici nu m-au lăsat să joc la echipa mare, pe motiv că am “limba ascuțită”.

Leonte Ianovschi
Leonte Ianovschi – “părintele” multor fotbaliști minunați

Apoi, la 17 ani, la un triaj ce s-a ținut la Pitești, profesorul Ianovschi s-a certat cu antrenorul lotului de juniori pentru faptul că nu a vrut să mă oprească la lot. Motivul invocat de șeful de la București nu a fost așa cum s-a temut Leonte Ianovschi, înălțimea mea, aveam doar 172 de centimetri, ci unul care l-a enervat și mai tare pe profesorul piteștean: că antrenorul meu din Severin i-a spus că am prea mult tupeu și… “limba ascuțită”!!!

La 18 ani, din motive de lehamite generate de conducători comuniști unsuroși, am pus ghetele în cui. Dar am rămas un mare amator de fotbal de calitate.

Iar profesorul Leonte Ianovschi a continuat să descopere talente, să le cizeleze la Pitești și apoi să le propună fotbalului spre bucuria milioanelor de români “morți” după „sportul rege”.

Până în ziua în care a plecat să-l învețe fotbal pe Sf. Petru, 9 iulie 2014, Nea Lenci a pus în panoplia “sportului rege” peste 100 de fotbaliști printre care Ştefănescu, Bărbulescu, Mihai Zamfir, Eduard, Speriatu și Radu II.

Dar, după cum bine se știe, cel mai mare talent descoperit de Leonte Ianovschi a fost genialul Nicolae Dobrin.

De aceea merită să-i dedicăm propunerea noastră profesorului Leonte Ianovschi, cel care a iubit spectacolul și a descoperit și promovat pe bandă rulantă fotbaliști talentați.

n dobrin
Nicolae Dobrin. Iar microbiștii scandau: “Ce ne facem cu Gâscanu, că ne-ascunde mingea și n-o mai găsim!?”

P.S. SECUNDA pune la dispoziție spațiu editorial pentru toate punctele de vedere legate de propunerea noastră: Linia de ofsaid, la 33 de metri de buturi”. Vom reveni.

author avatar
Mihai Palsu Jurnalist
Este jurnalist din ‘90. A fost redactorul-sef al Evenimentului Zilei de prânz (Bulina Albastră). Din sept 1994 pana in 2010 a activat la Ziua, iar dupa cativa ani la Puterea a infiitat ziarul online SecundaTV.
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version