Oare ce ar fi industria alimentară fără zahăr? Acesta a devenit practic indispensabil, pentru că are proprietăți conservante, este ameliorator de gust și poate modifica gradul de vâscozitate al unor alimente.

Afiș Art Nouveau

Dacă studiați etichetele produselor de pe rafturile magazinelor, veți vedea că este omniprezent, de la pâinea noastră cea de toate zilele la muștar, de la mezeluri la vin, de la suc de roșii la maioneză.

Asta dacă vorbim de alimente care, în mod normal, n-au nevoie de așa ceva.

Și cum diabetul zaharat a devenit boala secolului – numai in România vorbim de 2 milioane de diabetici – ar trebui sa fim mai atenți la alimentația noastră și a copiilor noștri și să evitam aportul inutil de zahăr.

Metropolitain – Intrare Metrou Art Nouveau – Paris
Iată așadar câteva sfaturi și idei care să vă ajute să controlați cantitatea de zahăr ingerată:
  • Evită băuturile dulci! O cutie obișnuită de cola conține 30-40g (în jur de 6-8 lingurițe) de zahăr, adică foarte mult! În loc să bei suc de mere, de exemplu, mănâncă un măr. Acesta va avea un gust la fel de dulce, dar consumul total de zahăr va fi mult mai mic și vei beneficia și de aportul de fibre din coaja și pulpa fructului. Evită sosurile sau dressing-urile îndulcite. Încearcă vinaigrette sau maioneza de casă ca alternativă.
  • Fii atent cu privire la alegerile pentru micul dejun. Multe dintre cereale conțin niveluri ridicate de zahăr. În schimb poți opta pentru produse alimentare, cum ar fi fulgi de ovaz, ouă, iaurt natural sau pâine cu unt sau brânză.
  • Minimizează consumul de alcool! Alcoolul este creat atunci cand levurile descompun zahărul. Dacă acest proces nu este finalizat, zahărul poate ramâne ca atare, ca în cazul vinurilor albe dulci, cidru sau bere.. Orientează-te către produse crude și proaspete, ori de câte ori ai posibilitatea.
Art Nouveau – Interior
  • Multe fructe au gust mai dulce crude decât fierte, iar produsele alimentare la temperatura camerei vor avea un gust mai dulce decât aceeași mâncare dacă e congelată.
  • Dacă preferi indulcitori, sfatul meu este sa folosești stevia. E naturală, fără calorii și super dulce. Se amestecă pudra de stevia cu puțin lichid înainte de utilizare. În acest mod poți controla mai bine gustul. Adaugă lichidul  treptat – este surprinzător cât de puțin ai nevoie. În cazul în care o prăjitură are bucăți mici de alimente dulci, cum ar fi stafide, caise confiate, rahat și bucăți de fructe, poți reduce dulceața amestecului pentru blat, fără să se observe.
  • Încearcă să exploatezi alimente dulci in mod natural: lapte de orez, lapte condensat prin fierbere prelungită, nuci de caju, fructe proaspete, fructe uscate si legume, cum ar fi morcovii si cartofii dulci.
Art Nouveau – Hol și scară în stil Art Nouveau
  • Fii creativ cu topping-urile! Încearcă decorarea prăjiturilor cu frișcă, cremă de brânză, nuci întregi sau fructe, proaspete și uscate, ciocolată neagră. Utilizează alimente integrale în cazul în care este posibil. Acest lucru poate include semințe, nuci întregi, cereale integrale, fructe și legume.
  • Mănâncă inteligent! Porțiile mici si deloc dese, cheia marilor succese! Știu că rima era alta, dar asta înseamnă că te poți bucura de un desert, fără să exagerezi cu aportul de zahăr.
Pat în stil Art Nouveau
author avatar
Dr. Angelica Ivascu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version