Vine toamna și, odată cu ea, temperaturile mai scăzute care predispun la răceli și la probleme respiratorii, mai ales pe aceia dintre noi cu un sistem imunitar deficitar. Din fericire, există soluții și ele sunt la îndemâna noastră, în natură, nefiind nevoie să apelăm întotdeauna la medicamente.

catina livada
Cătina – plantație controlată

Spre exemplu cătina, cunoscută și drept ginseng-ul românesc, este un adevărat fruct-minune, o comoară pentru sănătatea noastră. Calitățile ei  nutriționale excepționale o califică drept un veritabil panaceu.

O putem găsi la piață, începând cu luna august, sau o putem culege noi înșine (destul de greu, e adevărat) de pe dealurile unde crește ca vegetație spontană, în zona subcarpatică din Moldova și Muntenia. Valoarea nutritivă și medicinală a cătinei este cunoscută și exploatată de secole în regiunea noastră. Rușii, spre exemplu, au dezvoltat produse folosite de cosmonauți, inclusiv creme cu cătină utilizate de aceștia ca protecție împotriva radiațiilor cosmice.

Fructele de cătină sunt cele mai bogate în vitamina C naturală – de zece ori mai bogate decât citricele -, precum și în vitaminele E, A, K, F, P, complexul de vitamine B, calciu, magneziu, fier, sodiu, potasiu, acizi grași nesaturați, betacaroten (mai mult chiar decât în morcov).

Catina areal salbatic
Cătina – in natură

Cătina este un excelent imunostimulator (un veritabil vaccin antigripal), cicatrizant, antiinflamator, astringent, antidepresiv, antibiotic și chiar și afrodisiac. Este folosită în prepararea diferitelor creme, în industria cosmetică, farmaceutică și are foarte multe indicații terapeutice:  în afecțiuni ale ficatului,  răceală și gripă, depresie, anemie, ulcer, gastrită, afecțiuni cardiovasculare, artrită, hipertensiune, anemie, nevroze, spasmofilie.

Utilizările cătinei în geriatrie au dat rezultate spectaculoase, iar cercetările recente o recomandă şi în oncologie.

Cel mai bun mod de administrare este consumul de fructe ca atare, 1-2 linguri pe zi. E posibil însă ca gustul lor intens acru și astringent să vă descurajeze. Aroma, în sine, este foarte plăcută, așa că probabil cea mai eficientă metodă de consum este cea în combinație cu miere.

catina-cu-miere
Cătina cu miere

Puneți într-un borcan fructe de cătină, bine spălate, astfel încât să-l umpleți pe trei sferturi. Completați cu miere, până se umple. Lăsați 3-4 zile la temperatura camerei, ca să se macereze. Apoi puneți borcanul la rece si consumați zilnic 2 linguri din acest amestec pe stomacul gol. Copiii până la 5 ani vor lua doar o linguriță, cei între 5 și 9 ani, câte două lingurițe, între 9 și 12 ani, câte trei lingurițe. Copiii peste 12 ani vor putea consuma doza pentru adulți.

Mult mai simplu de administrat este uleiul de cătină, pe care îl puteți găsi la Plafar, sub forma de soluție uleioasă sau capsule.

author avatar
Dr. Angelica Ivascu
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version