Cu toții ne dorim să trăim o viață lungă și să fim sănătoși. E posibil, cu ajutorul câtorva schimbări de stil de viață și de atitudine, să ne bucurăm de ani mulți și buni.
Cercetările efectuate în ultimele două decenii au demonstrat câteva lucruri deosebit de interesante. Iată o parte dintre acestea idei prezentate aleatoriu…
-
Dacă citim o carte 30 de minute pe zi, ne putem prelungi viața cu aproximativ 2 ani
Cititul stimulează creierul, îmbunătățește raționamentul, puterea de concentrare și inteligența emoțională.
Pe termen lung, aceste procese cognitive pot crea un avantaj de “supraviețuire”, care este legat de o longevitate crescută și de o viață activă și fericită.
Se pare că sunt avantajați cei care citesc ficțiune, față de cei care citesc ziare, de exemplu.
-
Dacă mâncăm zilnic o mână de nuci, riscul de a muri în următorii 30 de ani scade cu 20%
Explicația constă în faptul că nucile (alunele, migdalele etc) au o multitudine de calități nutriționale, fibre, magneziu și grăsimi sănătoase, antioxidanți.
E important să mâncăm o varietate de nuci, dar să fie crude și fără sare.
Atenție la nucile braziliene, sunt foarte bogate în seleniu și mâncate în exces pot provoca intoxicație cu seleniu.
-
Dacă bem 2-3 cești de cafea zilnic, scade riscul de moarte prematură cu 18%
Boabele de cafea conțin o varietate de substanțe nutritive și fitochimice care funcționează pentru a reduce factorii de risc pentru boală, cum ar fi rezistența la insulină și inflamația.
Cofeina poate bloca efectul moleculelor care provoacă inflamații, deci poate avea o funcție protectoare în ceea ce privește îmbătrânirea și dezvoltarea bolilor cronice.
-
Dacă mâncăm un măr în fiecare zi, scade riscul de moarte prematură cu 35%
Merele sunt pline de fibre și flavonoide, care contribuie la prevenirea deteriorării celulelor.
Atunci când sunt combinate cu potasiul, magneziul și vitamina C găsite în acest fruct, aceasta constituie o combinație capabilă de menținerea stării de sănătate.
Este important să consumăm merele cu tot cu coajă.
-
Mersul pe jos timp de 25 de minute pe zi ne poate prelungi viața cu 7 ani
S-a demonstrat faptul că șase luni de exerciții regulate declanșează un proces anti-îmbătrânire și ajută la repararea ADN-ului.
Exercițiul fizic îmbunătățește sănătatea cardiovasculară, reduce riscul bolilor de inimă si accidentul vascular cerebral, ajută la menținerea unei greutăți sănătoase, la menținerea densității osoase și la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge.
Exercițiul fizic este un antidepresiv, îmbunătățește funcția cognitivă și acum există dovezi că ar putea întârzia debutul de demență.
-
Optimiștii trăiesc mai mult
Optimiștii vor avea întotdeauna comportamente mai sănătoase și probabil că au o dietă mai bună și dorm mai mult. Optimismul este legat și de o inflamație mai redusă și de niveluri mai bune ale grăsimilor din sânge.