Vara este anotimpul perfect pentru vitaminizare, pentru mâncăruri ușoare și parcă nici curele de slăbire nu mai sunt un chin, atunci când avem la îndemână atât de multe legume și fructe.
O salată ideală ar trebui să fie un fel de mâncare în sine, nu doar o garnitură, așa cum suntem noi obișnuiți și ar trebui să conțină cel puțin câte un ingredient (sau mai multe) ales după gust și sezon, care să se încadreze in câteva mari grupe:
Ingrediente cu frunze:
- ceapa verde
- rucola
- salata
- spanac
- valeriana
- năsturel
- hasmațuchi
- pătrunjel
- mărar
- andive
Ingrediente care conferă consistență și sațietate:
- carne de pui/vită/porc/miel
- bacon
- creveți
- năut
- fasole
- couscous
- bulgur
- quinoa
- orez
- paste scurte
Ingrediente crocante:
- nuci
- alune
- semințe
Ingrediente dulci:
- struguri
- stafide
- merișoare
- fructe uscate
- mere
- piersici
- pepene
- afine
- mango
- papaya
Ingrediente cremoase:
- avocado
- mozarella (sau altfel de brânză)
- ouă fierte
Ingrediente colorate:
- ardei gras roșu/galben/verde
- morcov
- varză roșie
- varza alba
- sfecla roșie
- roșii
- castraveți
- ridichi
Ingrediente acre (cu aciditate):
- zeamă de lămâie/lime
- oțet
- oțet balsamic
- muștar
Ingrediente pentru asezonare:
- sare, piper, paprika
Așa că experimentați și amestecați după inspirație și posibilități. Fără prejudecăți. Cel puțin asta ne sfătuiesc bucătarii celebri si nutriționiștii. Or ști ei ceva, mă gândesc…