Reprezentanții Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor au dat publicității, joi, cel mai recent bilanț despre pesta porcină.
Conform celor de la ANSVSA, pesta porcină evoluează în 207 localități din 12 județe, existând în acest moment un număr total de 898 de focare.
Au fost sacrificați până acum peste 232.000 de porci, din 31 iulie 2017, de la apariția primului focar, și până în prezent.
În zona de nord-vest, prezența virusului a fost confirmată în 13 localități din trei județe, Satu Mare, Sălaj și Bihor. Au fost uciși 1.375 de porci domestici și 15 porci mistreți.
În zona de sud-est, prezența virusului a fost confirmată în 194 de localități din Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău și Giurgiu.
Au fost sacrificați 54.296 de porci domestici din gospodăriile oamenilor și 178.426 de porci domestici din exploatații comerciale.
Până acum au fost stinse doar cinci focare, patru din comuna Micula, județul Satu Mare, și unul din comuna Sărăuad, județul Satu Mare.
Specialiștii ANSVSA susțin că ‘evoluţia bolii este permanent monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe. Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
Solicităm sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic’.