Curtea Constituțională a României (CCR) a admis marți o excepție de neconstituționalitate potrivit căreia femeile pot opta dacă să iasă la pensie la 65 de ani, la fel ca bărbații.

foto Jean Mihai Pâlșu

Pe de altă parte, CCR a decis că diferențierea de vârstă dintre bărbați și femei este constituțională așa cum apare în actuala legislație.

În prezent, Legea pensiilor prevede că vârsta-standard de pensionare pentru femei este de 63 de ani.

Stagiul minim de cotizare (vechimea în muncă) este de 15 ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, indiferent de sex.

Ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, se chinuie de un an și jumătate să modifice Legea pensiilor, iar egalizarea vârstei de pensionare pentru bărbați și femei este o variantă, pe fondul lipsei banilor la buget.

Deocamdată, intenția guvernanților de a umbla la Pilonul II a fost dejucată de presă, prin nenumărate știri, dezaprobate însă de premierul Vioroica Dăncilă și liderul PSD, Liviu Dragnea. 

“În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003 – Codul muncii și a constatat că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma «condiții de vârstă standard» nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani (…). Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă și pentru bărbați, respectiv 65 de ani“, a decis CCR.

Decizia va deveni general obligatorie din momentul în care va fi publicată în Monitorul Oficial.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version