Peste 15.000 de tineri au protestat aseară în Bucureşti la Guvern, MAI, Parlament, Primăria Sectorului 4 şi în Piaţa Universităţii, cerând demisia premierului Ponta, a vicepremierului Oprea şi a primarului Piedone, pe care îi consideră la fel de vinovaţi ca şi pe patronii Club Colectiv de catastrofa în care au murit 32 de tineri iar 90 se zbat între viaţă şi moarte. 

protest 08

UPDATE ora 1.10: La peste şapte ore de la debutul manifestaţiei, cele câteva mii şi apoi sute de manifestanţi care au mai rămas în Piaţa Universităţii până după miezul nopţii au părăsit locul, anunţând că vor reveni în seara următoare.

UPDATE ora 23.30: Protestatarii au revenit în Piaţa Universităţii. Întreaga piaţă este blocată de miile de tineri care refuză să plece: “Nu plecăm până nu plecaţi!”. 

Tinerii spun că vor ieşi în stradă şi în zilele următoare,  “până când se va face dreptate!”.

UPDATE ora 23.00: În rândul manifestanţilor au apărut şi revoluţionari, dar şi membri ai unor galerii de fotbal. A fost aruncată o petardă dar spiritele rămân calme. Protestatarii merg în Piaţa Universităţii.

UPDATE ora 22.30: Coloana de protestatari a ajuns la sediul Primăriei Sectorului 4. Aceştia scandează minute în şir “Demisia!” şi “Nu plecăm acasă, hoţii nu ne lasă!” “Pentru sânge de copii vrem corupţi în puşcării!”.

“Trebuie arestat şi primarul, pentru că toate afacerile din sector trec prin buzunarele lui”, a declarat un manifestant. “Să-şi dea demisia din primărie, cu toată gaşca lui”, spune altul.

“Oricum, Guvernul dă legi pentru ei, nu pentru popor. Am depus 5 cereri de audienţă la premierul Ponta, mâine o depunem pe a 6-a. De o lună jumătate solicităm să ne primească. Nici patriahul Daniel nu ne-a priomit. La Dumnezeu poţi ajunge, dar la el nu. A ajuns “Daniei managerul”, nu ne mai reprezintă”, au declarat doi bărbaţi îmbrăcaţi în costum naţional, veniţi din provincie.

UPDATE ora 22.00: Demonstranţii au ajuns la Parlament. “Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie!”, “Demisia!”, scandează ei, huiduind.

“Izmenar cu girofar!”

UPDATE ora 21.00: Coloana de manifestanţi s-a  deplasat la sediul MAI – fosta clădire a CC al PCR -, unde îi cer demisia ministrului Gabriel Oprea, scandând “Izmenar cu girofar!”.

Numărul demonstranţilor a mai scăzut, rămânând totuşi câteva mii de tineri care nu dau semne că ar vrea să plece: “Le cerem demisia tuturor celor care ne-au îngropat ţara şi care de 25 de ani au stat pe posturile de pe care ar fi trebuit să plece. Ne-au îmbătat cu apă rece şi ne-au îndreptat atenţia în altă parte. De azi înainte ar trebui să nu mai vedem lucrurile aiurea şi să nu-i mai lăsăm să ne conducă”.

În Piaţa Revoluţiei, în faţa sediului MAI au fost masaţi 1oo de jandarmi. Protestatarii sunt însă paşnici, deşi scandează tot timpul şi fluieră. La un moment dat au îngenuncheat şi au ţinut un moment de reculegere pentru victimele incendiului din Club colectiv.

UPDATE ora 20.30: Demonstraţii au loc şi în alte oraşe din ţară: Braşov, Ploieşti, Timişoara, Rm. Vâlcea, Piteşti, Miercurea Ciuc, Constanţa, unde s-au adunat în total circa 17.000 de protestatari.

Piaţa Sfatului din Braşov este plină de manifestanţi care au aprins lumânări în memoria victimelor incendiului din clubul Colectiv. “Ard îngeri în spitale de atâta nepăsare”, au scris tinerii pe o pancartă. De asemenea, ei scandează împotriva Guvernului şi cer demisia vicepremierului Gabriel Oprea, strigând “Jos Guvernul!”, “România, trezeşte-te!” şi “Nu staţi la balcoane, că muriţi de foame!”.

Peste 1.500 de manifestanţi,  majoritatea elevi de liceu, au mărşăluit şi în Ploieşti, pe B-dul Republicii. Protestul lor a fost autorizat de primărie. Tinerii au aprins lumânări, au ţinut un moment de reculegere pentru victimele incendiului din Club Colectv. Au purtat pancarte pe care scria ”Eroi în halate, nu şpăgari cu cravate”, ”Rockers never die”, ”Ne trebuie autorizaţie ca să stăm în picioare?”, ”Bunici la război,părinţii la revoluţie. Este rândul nostru” vrem dreptate”, ”România, deschide ochii”.

protest 01

UPDATE ora 20.00: Numărul manifestanţilor a ajuns la 15.000 şi continuă să crească. Trebuie precizat că ei s-au mobilizat pe Facebook.

Protestatarii s-au adunat începând cu ora 18.00 în Piaţa Universităţii. La început au fost circa 100 de de oameni, dar numărul lor a crescut vertiginos, ajungând la 7.000 în numai o oră.

La ora 19.00 au pornit în marş către Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului, unde au început să scandeze “Jos Ponta!” şi “Ponta, Demisia!”.

“Premier penal, marş la Tribunal!”

protest 02

În Piaţa Victoriei au ajuns în circa o jumătate de oră peste 10.000 de manifestanţi.

Practic, întreaga Piaţă a Victoriei este plină până al refuz de oameni.

Se mai scandează “Asasinilor!”, “Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă!”, “Nu plecăm până nu plecați!”, “Premier penal, marş la Tribunal!”.

“Asasinilor!”, “Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă!”

Câteva zeci de jandarmi i-au însoţit în permanenţă iar la câteva îmbrânceli cu ei, demonstranţii au scandat: “Jandarmeria, asta-i România!”. “Jandarmeria, apără hoţia!”.

protest 03

Revolta publică a crescut mocnit de câteva zile, iar cei responsabili nu înţeleg că trebuie să renunţe la funcţii pentru că nu şi-au îndeplinit atribuţiile.

Pe lista neagră a demonstranţilor se află nu numai Piedone şi Ponta, ci şi ministrul Internelor, Gabriel Oprea, secretarul de stat în MAI Raed Arafat  şi şefii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pompierii, neechipaţi

În a 4-a zi de la incidentul care a ucis 32 de tineri şi a rănit 180 în la un concert rock din Club Colectiv apar informaţii incredibile. Astfel, potrivit martorilor, pompierii au venit neechipaţi corespunzător la incendiul devastator.

Mai precis, pompierii nu au avut tuburi de oxigen, ci numai măşti de gaze, astfel că intervenţia lor la salvarea tinerilor aflaţi în club a fost dificilă iar numărul celor intoxicaţi şi scoşi la timp pentru a putea scăpa teferi a fost foarte mic.

Asistentă: “Ieşeau pe uşă pe picioarele lor şi cădeau pe asfalt unul lângă altul”

O asistentă de la maternitatea Bucur (aflată la 50 de metri de Club Colectiv), care a venit încă de la auzul sirenelor de pompieri să dea o mână de ajutor, a făcut aseară, la B1TV, nişte declaraţii cutremurătoare:

“Mirosea peste tot a cauciuc ars. Tinerii ieşeau pe uşă pe picioarele lor şi cădeau pe asfalt unul lângă altul. Nu vorbeau, erau semiinconştienţi, probabil că frigul de afară îi făcea să mai ţină ochii deschişi. Erau negri de fum, se topeau hainele pe ei, li se lua pielea. Gemeau, dar nu scoteau un cuvânt”.

Întrebată unde erau pompierii şi salvările, asistenta a spus: “Pompierii îi scoteau şi ei, unul câte unul. Era întuneric peste tot, că aşa e în toată zona asta, nu se vedea nimic în gang (cel de la intrare în club – n.r.)”.

“Cineva ne-a făcut lumină cu telefonul mobil iar colega mea a reuşit să prindă o venă. Apoi un cameraman a încetat să mai filmeze şi ne-a proiectat lumina de la camera de filmat. Doctorul nostru de pe Secţia Terapie Intensivă intuba jos, direct pe asfalt. Era ceva ce nu am mai văzut, deşi noi reanimăm zilnic la spital. Li se lua pielea de pe ei; când am urcat pe secţie, pe la ora 3 şi jumătate, aveam piele pe mâini”, a  mai spus asistenta.

Despre ambulanţe, ea a afirmat: “Erau câte 3-4 ambulanţe; veneau, plecau şi se întorceau. Strigam să ia câte 4-5 răniţi odată. Nu luau numai doi, câte locuri sunt pe paturi, ci îi puneau şi jos, direct pe podea”.

Patronii Colectiv: “Pompierii au venit în control anul trecut”

Totodată, potrivit declaraţiilor făcute procurorilor de către Alin Anastasescu, dar şi de Cătălin Gancea, patronii clubului, cei de la Pompieri şi PSI au făcut 3 controale acolo în toamna anului trecut.

“În anul 2014, atunci când am intrat eu în club, în perioada octombrie-noiembrie, două persoane care au spus că sunt de la pompieri și de la PSI au venit la firma noastră și ne-au întrebat dacă avem documentul în baza căruia putem funcționa, ulterior, tot aceștia ne-au întocmit dosarul. Dosarul acesta este la mine la birou. Biroul îl am lângă clubul Colectiv. Biroul meu se află în incinta fabricii, perete în perete cu clubul Colectiv. Din câte am văzut, în dosar sunt norme de siguranță, un plan de evacuare în caz de incendiu. Aceste documente sunt realizate în numele lui Mincu Costin (36 ani, alt administrator – n.r.) și sunt semnate de el”, le-a spus Gancea (28 ani) procurorilor.

Întrebat cum se numeau persoanele care s-au prezentat ca fiind pompieri, Gancea a spus că “Tonia Radu și un băiat George”, însă aceștia nu erau în uniformă și nici nu s-au legitimat.

Anastasescu (28 ani) a susţinut că nu el este cel care se ocupă în firmă de obţinerea de avize şi autorizări, dar ”presupune” că firma deţine toate avizele.

”Nu ştiu aceste lucruri, deşi sunt administrator. Din discuţiile pe care le-am avut cu Cătălin, ştiu că aveam autorizaţiile şi avizele în regulă, dar în concret nu ştiu nimic deoarece rolul meu în firmă este de coordonare a actului artistic, de publicitate şi expertiză muzicală. Despre avizul de la pompieri ştiu că exista, precum şi cărţi de la PSI, acest lucru spunându-mi-l ceilalţi doi asociaţi. Pompierii au venit în control în septembrie 2014, care au întocmit un plan PSI. Nu ştiu dacă era cineva de la pompieri sau o firmă autorizată. Eu cred că s-a întâmplat această tragedie deoarece s-au folosit artificii în incintă”, a spus el în faţa procurorului.

Anastasescu a mai susţinut că pompierii au mai făcut un control în septembrie şi altul în noiembrie 2014.

Arestaţi preventiv

Depoziţiile celor doi apar în referatul prezentat de anchetatori instanţei, cu propunerea de arestare preventivă.

Ei şi ceilălalt administrator al clubului, Costin Moncu, au fost duşi la ora 14.30 la Judecătoria Sectorului 4, unde magistraţii au decis la ora 22.00 arestarea lor preventivă.

În urma incendiului care a avut loc în seara de 30 octombrie în Club Colectiv şi-au pierdut viaţa până astăzi 32 de persoane dar Raed Arafat a declarat ieri că numărul morţilor s-ar putea dubla în perioada următoare. Totodată, au fost rănite 184 de persoane, dintre care 162 au fost spitalizate. Până astăzi au mai fost externaţi răniţi, astfel că au mai rămas 134 de tineri în spitalele din Capitală, 90 dintre ei în stare foarte gravă şi critică.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version