Cel puţin patru persoane au murit şi în jur de 1.000 au fost rănite în incidentele petrecute în centrul Capitalei, în perioada 13-15 iunie 1990.
Ion Iliescu, preşedintele ţării din acea perioadă, a apelat la ortaci pentru a-i reduce pe protestatari la tăcere, iar oamenii veniţi din Valea Jiului au intervenit în forţă.
A fost nevoie de 25 de ani şi de numeroase procese pierdute de România la CEDO pentru a se mişca lucrurile încet, dar sigur, spre direcţia dorită. Mineriada rămâne, cel puţin până acum, o pată neagră în istoria României în special din cauza faptului că niciun lider politic din acea vreme nu a fost tras la răspundere pentru pierderile de vieţi omeneşti şi pentru tinerii schilodiţi pe viaţă, fizic dar mai ales moral.
De câteva zile, însă, la Parchetul General este o coadă continuă de personaje celebre care sunt audiate în legătură cu evenimentele din ultimii 25 ani. Nume grele precum Ion Iliescu sau Virgil Măgureanu au fost puse sub acuzare, dar procurorii, în frunte cu Tiberiu Niţu, vor lista completă a celor implicaţi. Aşa s-a ajuns la nume precum Gelu Voican Voiculescu sau Victor Stănculescu. Nici Petre Roman, premierul din acea perioadă, nu are scăpare, procurorii solicitând aviz pentru începerea urmăririi penale.
Ultimul nume ajuns pe lista neagră a procurorilor este Gheorghe Dobre, fostul ministru al Transporturilor. Dobre a ajuns şi el, joi, la Parchetul General pentru a fi audiat şi a i se aduce la cunoştinţă starea sa din dosar. Gheorghe Dobre era directorul general al Regionalei Căi Ferate Craiova în 1990 şi este bănuit că şi-a oferit ajutorul pentru a asigura transportarea minerilor la Bucureşti.