Unul din doi tineri în vârstă de 25-29 de ani locuiește cu părinții, din cauza salariul mic și a confortului “de a le pregăti mama” mâncare sau a le spăla hainele etc., iar 8 din 10 cu vârsta între 20-24 de ani se află în aceeași situație, dar din alt motiv: se concentrează asupra studiilor, potrivit unui raport al Eurostat.
Datele mai arată că bărbații sunt predispuși la conviețui cu părinții până la o vârstă mai înaintată, conform analizei pe sexe: peste 90% dintre persoanele de sex masculin în vârstă de 20-24 de ani și 75% dintre cele de sex feminin.
Pe grupa de vârstă 25-29 de ani, ponderile sunt: 39% la fete și 68,5% la bărbați.
Potrivit datelor Eurostat, la nivel european ponderea persoanelor tinere (16-29 de ani) care trăiesc cu părinții a fost de 68,2%: la bărbați fiind de 73,3% și la femei de 62,9%, existând un decalaj de peste 10 puncte procentuale.
Cel mai mare decalaj a fost observat în Bulgaria 19,3 puncte procentuale și România 17,2 puncte procentuale.
În ceea ce privește anul 2016, persoanele care locuiau cu părinții se aflau într-un procent mai mic în risc de sărăcie și excluziune socială, comparativ cu cele care locuiau singure.
Generația Bumerang
Generația Bumerang: tinerii care pleacă la studii sau își găsesc un job și se mută din casa părintească, ceea ce oricum demult visau dar care se re-întorc în cuibul părintesc. Pentru unul din 6 aventura se încheie rapid din cauza lipsei banilor, de cele mai multe ori.