Asociația Creștem România Împreună, anunță lansarea oficială a ediției de toamnă a proiectului “Plantează în România”, în perioada 10 noiembrie – 24 noiembrie 2018, în patru județe ale țării.
“Înainte de toate, proiectul nostru este o dovadă a unității naționale, alături de noi participând ONG-uri, instituții ale statului, mii de voluntari, companii, ocoale silvice și școli. Între aceștia menționăm la acestă ediție: Cercetașii României – Centrul Orizont Brașov, Cercetașii României – Centrul Iași, Fundația Rafael. De asemenea, între colaboratorii noștri enumerăm: Direcția Silvică Brașov și ocolul silvic Bucegi Piatra Craiului”, se arată în comunicatul transmis redacției.
Primăriile partenere sunt: Apahida, jud. Cluj, Dragalina, jud. Călărași, Ghimbav, jud. Brașov și Prisăcani, jud. Iași.
“Plantează în România” este cel mai amplu proiect de împăduriri și plantări arbori din România cu ajutorul voluntarilor, proiectul nostru fiind o dovadă a interesului și a implicării societății în problemele de mediu (edițiile anterioare demonstrând acest lucru), alături de noi participând zeci de ONG-uri, zeci de instituții ale statului, mii de voluntari, companii, ocoale silvice și peste 250 de școli din județul Brașov, Covasna, Sibiu,Iași, București.
La edițiile trecute, peste 9.000 de voluntari au plantat peste 300.000 de puieți.
Iată și celelalte precizări:
“Anul acesta, obiectivul nostru este plantarea a 70.000 de arbori, încercând să fie mobilizați 2.300 de voluntari.
Vă invităm pe această cale să participați alături de noi toți la cea mai amplă acțiune de înverzire a României. Vom avea la dispoziție pentru voluntari două variante de acțiuni în care se pot implica: împădurire în șantiere forestiere, pentru cei mai vajnici dintre noi, și plantări urbane. Trebuie spus faptul că fiecare dintre aceste acțiuni are o componentă socială foarte bine definită, în sensul în care:
- 10 noiembrie 2018
Acțiunea de la Ghimbav, jud. Brașov, vizează plantarea pe un teren degradat cu scopul de a crea o bariera fonică pentru viitorul aeroport de la Ghimbav - 17 noiembrie 2018
Acțiunea de la Apahida, jud. Cluj, vizează stabilizarea solului, respectiv crearea unei bariere termice pentru dealurile golașe ale localității - 17 noiembrie 2018
Acțiunea de la Dragalina, jud. Călărași vizează crearea unei perdele contra zăpezii și a vânturilor puternice din zona - 17 noiembrie 2018
Acțiunea de la Prisăcani, jud. Iași vizează crearea unei zone de stabilizare a solului, în imediata apropiere de drumul județean.
Poate participa oricine, indiferent de vârstă. Încurajăm părinții să iasă la plantare cu cei mici, așa cum ne dorim ca vârstnicii să vină alături de noi măcar pentru a respira o gură de aer curat în natură. Punem accentul pe copii, dat fiind scopul de a educa al asociației noastre.
Totodată, mai sunt oameni frumoși sau firme, care participă și altfel, prin ajutor financiar, ce ne va fi de mare folos pentru: achiziționarea de puieți, materiale diverse și pregătirea pentru acțiunea în care ne dorim să realizăm cea mai mare acțiune din România, plantând 600.000 de puieți în maxim o oră.
Cu această ocazie anunțăm și implementarea punctelor de implicare socială în cadrul proiectului nostru, ceea ce face din Plantează în România primul proiect care asigură trasabilitate voluntarilor săi, prin sistemul de QR code, fiecărui voluntar generându-i-se un cod personal în cadrul proiectului. În acest mod generăm diplomele de participare înseriate, girând pentru implicarea socială a unui voluntar. Acest proiect este proiectul pilot de implementare al acestui sistem, urmând in perioada următoare să extindem acest model și la alte proiecte ale asociației noastre (ex. Adoptă un țăran sau Mallțărănesc) sau ale altor asociații.
Lansăm campania în contextul în care țara noastră se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană. Ne clasăm astfel pe locul 13 în Europa și pe locul 10 în ceea ce privește suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori – 0,30 ha/locuitor, primele poziții fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia).
Mențiuni importante: terenurile aparțin exclusiv statului român; puieții achiziționați sunt specii pur românești, exclusiv, iar accesul la teren se va face organizat, prin intermediul unui coordonator, șef de pluton, cu care veți păstra legătura după ce vă înscrieți ca voluntari pe site.