Cum irosesc autorităţile fondurile publice fără să răspundă: Curtea de Conturi a descoperit acordarea necuvenită a 26 de milioane de lei (peste 5 milioane de euro) în anul 2014 fie ca ajutor social pentru susţinerea familiilor, fie pentru creşterea copilului sau ca alocaţie unor copii decedaţi, exmatriculaţi ori care au abandonat şcoala.

bani-lei-17-Jean-Mihai-PALSU-550x366
foto Jean Mihai Pâlşu

Din totalul sumei, 17,8 milioane de lei au fost irosiţi pe ajutoare sociale şi alocaţii pentru susţinerea familiei fără ca beneficiarii să îşi declare veniturile. Deţinerea unor bunuri sau anumite situaţii atrag excluderea acordării acestor beneficii (neachitarea impozitelor pentru bunurile deţinute, nedeclararea conturilor la bănci mai mari de 3.000 de lei sau neprezentarea adeverinţelor de la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de unde rezultă că sunt în căutarea unui loc de muncă şi nu au refuzat unul).

Alţi peste 10 milioane de lei au fost daţi ca indemnizaţie pentru creşterea copilului în ciuda faptului cu nu au fost declarate veniturile obţinute pe perioada încasării acestui drept sau nu au fost recalculat cuantumul dreptului în funcţie de veniturile efectiv realizate ori nu s-au suspendat plăţile pentru ultima lună în plată în condiţiile în care celălalt părinte nu a solicitat acest drept pentru ultima lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului cuvenit, sau pentru că s-a acordat stimulentului lunar/de inserţie în situaţia fără să se facă dovada începerii activităţii şi, implicit, obţinerea de venituri supuse impozitării.

Totodată, 176.000 de lei au fost acordaţi ilegal prin alocaţiile pentru copii unor minori decedaţi, elevi exmatriculaţi, care au abandonat şcoala sau au repetat anul. Vina aparţine inspectoratelor şcolare judeţene, care nu au transmis în timp util către autorităţile competente documentele justificative pentru încetarea plăţii.

Direcţia de Inspecţie Socială, plătită degeaba

Curtea de Conturi critică activitatea Direcţiei de Inspecţie Socială, care în anul 2014 a desfăşurat doar 17 acţiuni de control şi numai în perioada 17 februarie – 30 mai 2014. Mai mult, în anul 2014, s-a realizat cel mai mic număr de campanii tematice din ultimii 3 ani, adică numai 4, cu două mai puţine faţă de anul 2013 şi cu una mai puţin faţă de anul 2012.

În cadrul celor 4 campanii tematice naţionale din anul 2014, toate cele 22.817  suspiciuni au fost verificate dar dintre acestea s-au confirmat numai 28% (6.486 cazuri). Pentru cazurile confirmate s-au întocmit 5.457 decizii de debit, în sumă de 9,4 milioane de lei lei, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version