Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă reţinerea pentru 24 de ore a lui Gligor Ioan Sabău, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş.

sursa foto jurnalistii.ro
sursa foto jurnalistiiro

Gligor este acuzat în mod oficial de comiterea unor infracţiuni dintre cele mai felurite, de la luare de mită (patru infracţiuni, dintre care trei în formă continuată) şi şantaj până la favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

Procurorii DNA susţin că Gligor se comporta precum un tartor local. “În perioada 2009 – 2012, inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, a pretins şi primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea şi avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuinţa sa, racordarea locuinţei personale la reţeaua de apă geotermală a oraşului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcţie de conducere din cadrul primăriei Beiuş (denunţător în cauză). În schimbul foloaselor pretinse şi primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracţională a denunţătorului şi să nu îşi îndeplinească, ori să îşi îndeplinească în mod defectuos, atribuţiile de serviciu ce decurgeau din funcţia deţinută şi prevăzute de lege, constând în conducerea şi coordonarea directă a activităţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş şi implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliţia municipiului Beiuş. În concret, magistratul urma să facă demersuri şi să îşi exercite atribuţiile ce decurgeau din funcţia deţinută, în favoarea persoanei respective, în sensul soluţionării favorabile a dosarelor penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş care-l vizau pe denunţător şi, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu şi constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achiziţiilor publice, cât şi în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu”, anunţă oamenii legii.

De departe cea mai spectaculoasă acţiune a lui Gligor a fost să obţină donarea unui teren de 427 de metri pătraţi de la Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică Oradea. Gligor avea nevoie de terenul respectiv pentru a-şi asigura un drum de acces către locuinţa sa personală. În aceste condiţii, Gligor s-a folosit de influenţa avută pe lângă şefii Primăriei pentru a demara demersurile necesare de obţinere a donaţiei. Mai mult, Gligor a obţinut şi asfaltarea drumului de acces către locuinţa sa tot pe banii Primăriei.

Mai mult, Gligor a protejat mai multe persoane importante care au cotizat cu absolut tot ce au avut la dispoziţie pentru a-l face pe prim-procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş să treacă cu vederea diferite infracţiuni. Printre cei protejaţi de Gligor se află Adriana Ardelean, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuş, dar şi primarul unei comune (denunţător în cauză) sau reprezentantul unei societăţi comerciale cercetat penal într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Beiuş.

În plus, Gligor este acuzat că a decontat lucrări de reabilitare şi modernizare a unei case de vacanţă pe care nu a trecut-o în declaraţia de avere.

Gligor va ajunge joi în faţa magistraţilor de la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version