Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a rectificat astăzi în scădere cu 240 de milioane de lei bugetul Primăriei Capitalei, estimat în primăvară, la adoptare, în sumă totală de 4,18 miliarde de lei.

stefanel-dan-marin-noul-primar-al-capitalei-18515080
Interimarul Capitalei

“A fost o rectificare negativă pentru că veniturile estimate au fost supradimensionate la începutul anului”, a explicat primarul general interimar al Capitalei, Ștefănel-Dan Marin.

El a precizat că “s-a tăiat în principal de la Direcția de Investiții, având în vedere că multe proiecte nu s-au realizat ori nu au fost derulate procedurile pentru începerea lor”.

S-au adăugat bani în special pentru RADET – cele aproape 73 de milioane de lei necesare pentru ieşirea din criză.

Au primit suplimentări Administraţia Lacuri, Parcuri și Agrement (11 milioane de lei) și  Clubul Sportiv Municipal (15 milioane de lei) – “au fost contracte neplătite acolo, de unde și solicitarea mea pentru demiterea actualului director”, a declarat Marin.

Împrumut pentru RADET

În privinţa RADET, primarul interimar a recunoscut că sunt insuficienţi celi 73 de milioane de lei acordaţi la rectificare, însă pentru acoperirea celor 300 de milioane, ca regia să funcționeze în parametrii normali, municipalitatea va face un împrumut.

“Având în vedere că, în urma ședinței de Guvern din 23 octombrie, dânșii au hotărât să nu aloce niciun ban pentru ajutorul de combustibil, ne-au oferit posibilitatea, deși nu avem încă normele de aplicare ale HG-ului, să facem împrumut la Trezorerie, în condițiile de a nu depăși limita la care avem acces. În acest moment, am calculat, în Trezorerie undeva până în 200 de milioane de lei putem face un împrumut. Nu vom avea intenția de a merge în limita maximă de plafon de 30% – până la urmă este hotărârea CGMB care este suma cu care ne vom împrumuta. Cert este că toată lumea așteaptă acești bani, în special ELCEN, pentru a nu avea probleme cu furnizorii săi de gaz”, a explicat Ştefănal Marin.

“În continuare, suntem în situația în care să găsim și alte surse de finanțare cu ajutorul Guvernului, pentru că propunerea pe care o voi face, posibil săptămâna viitoare, după ce vom avea normele de aplicare, va fi undeva la 100 – 120 de milioane de lei”, a adăugat edilul Capitalei.

Creditul va fi făcut pe o perioadă de maximum 20 de ani. “Ne permite legea, pe dobânda Trezoreriei. Teoretic, impactul bugetar nu va fi mare având în vedere perioada lungă, dar vom atinge plafonul de 30%, ceea ce va avea consecințe pe viitor în ceea ce privește contactarea altor credite. Deja am pus Direcția de credite externe și buget să îmi facă o proiecție”, a mai spus Marin.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version