Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis astăzi, definitiv, eliberarea din arest a lui Sorin Oprescu – după aproape două luni de stat după gratii – şi plasarea lui în arest la domiciliu, cu condiţia să poarte asupra sa un sistem de supraveghere.
Nu se ştie însă cum va fi îndeplinită această cerinţă a judecătorilor, deoarece licitaţia pentru achiziţionarea brăţărilor de supraveghere nici măcar nu a fost lansată.
Fostul edil le-a cerut magistraţilor să-l elibereze din închisoare pentru că trebuie să-şi facă mai multe investigaţii medicale, el fiind suspect de cancer la plămâni.
Totuşi, procurorii au încercat să-l ţină pe Oprescu în continuare în arest, susţinând că nu există înscrisuri care să ateste că primarul nu poate fi tratat după gratii.
Mai mult, DNA a extins acum trei zile urmărirea penală faţă de Oprescu: pe lângă luare de mită, el este acuzat acum de spălare de bani, abuz în serviciu – dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit – şi constituire a unui grup infracțional organizat.
Totodată, anchetatorii au dispus indisponibilizarea prin sechestru a unei părţi dintr-o vilă şi un teren aparţinându-i lui Oprescu, până la concurența valorii de 1,26 milioane lei. Nici partenera sa de viață nu a scăpat: anchetatorii i-au pus sechestru pe un imobil până la concurența valorii de 2.4 milioane lei.
Oprescu a ajuns în arest preventiv în noaptea de 6 spre 7 septembrie, după ce procurorii l-au reţinut cu o seară înainte pentru luare de mită: l-au prins în maşină cu bancnote înseriate de DNA.
În motivarea pronunţată în 7 septembrie de Tribunalul București se arată că Oprescu a primit 25.000 euro de la directorul Administraţiei Cimitirelor, Bogdan Popa, “cu titlul de mită și nu ca împrumut”, așa cum a susținut edilul „în mod cu totul neconvingător” în fața instanței.