Sute de familii de copii cu dizabilităţi din Bucureşti sunt obligate să restituie stimulentul “Firea”, potrivit înştiinţărilor pe care le-au primit miercuri şi joi, cu câteva zile înainte de Crăciun.
Termenul pe care îl au la dispoziţie este de zece zile, iar justificarea Primăriei Capitalei este că părinţii înregistrează datorii la Direcţiile de Taxe şi Impozite Locale.
“Copilul nu poate fi pedepsit pentru obligaţiile părintelui”, se arată într-un comunicat transmis de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD).
Înştiinţarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGAS) privind obligativitatea returnării stimulentului pentru copii cu handicap poate fi contestată prin plângere prealabilă la DGAS, informează CEDCD.
CEDCD contestă baza legală invocată de Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), respectiv prevederi din Legea Asistenţei Sociale conform cărora “beneficiile de asistenţă socială finanţate din bugetul de stat şi, după caz, din bugetele locale se acordă sub rezerva achitării de către beneficiar a obligaţiilor de plată faţă de bugetul local”.
CEDCD consideră că aceste prevederi nu sunt aplicabile în această situaţie, deoarece beneficiarul acestui drept social nu este părintele/reprezentantul legal, ci copilul cu dizabilitate, căruia nu i se poate imputa comportamentul/obligaţiile fiscale ale părintelui său conform prevederilor Codului de procedură civilă.
“Apel către părinţi: 1. Înştiinţarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială (DGAS) din cadrul PMB referitoare la obligativitatea returnării stimulentului poate fi contestată prin plângere prealabilă la DGAS, dat fiind faptul că însăşi dispoziţia din HCGMB 292/2017 referitoare la condiţionarea dreptului copilului de plata obligaţiei fiscale a părintelui este nelegală. Plângerea prealabilă se poate transmite prin e-mail la adresa: registratura@dgas.ro, în termen de 30 de zile de la comunicare. (…) 2. Alături de contestaţia înştiinţării este necesar să transmiteţi către Consiliul General al Municipiului Bucureşti solicitarea de abrogare a condiţiei de lipsă a datoriei părinţilor la bugetul local pentru primirea stimulentului de către copil la adresa: cjd@bucuresti-primaria.ro”, se arată în comunicatul CEDCD.
Pentru asistenţă juridică legată de contestaţie/revocarea înştiinţării şi de măsura popririi “abuzive ale conturilor copiilor aferente indemnizaţiei de handicap” şi prestaţiilor sociale, CEDCD menţionează că stă la dispoziţia părinţilor la adresa de e-mail legal@cedcd.ro.
“În eventualitatea unui proces cu autorităţile locale ale Municipiului Bucureşti, drepturile copiilor din familii fără datorii la bugetul local nu sunt afectate. Mai mult, scopul acestui demers este ca toţii copiii din Bucureşti să beneficieze de stimulent indiferent de obligaţiile fiscale ale familei. De asemenea, CEDCD încurajează părinţii să lupte pentru drepturile copiilor lor şi în egală măsură să depună eforturi pentru achitarea debitelor către Direcţiile de Taxe şi Impozite Locale”, relevă comunicatul.
CEDCD a anunţat marţi că a demarat procedura prealabilă pentru contestarea sistării alocaţiei copiilor cu dizabilităţi şi a condiţionării dreptului copiilor de obligaţiile fiscale ale părinţilor.
PMB a precizat miercuri că peste 4.000 de copii cu dizabilităţi din Bucureşti au primit peste 3 milioane de euro până în decembrie, ca urmare a hotărârii CGMB din iulie privind acordarea a 1.000 de lei lunar pentru aceştia.
“De la demararea proiectului (luna august 2017) şi până în prezent, un număr de 4.595 de părinţi ai copiilor cu handicap au depus cerere pentru acordarea stimulentului financiar. Din totalul cererilor depuse, 455 de cereri au fost sistate de la plată din cauza faptului că reprezentanţii legali înregistrează datorii faţă de bugetul local”, menţiona PMB.
Municipalitatea a condamnat încercările oricărei organizaţii sau persoane “cu interese străine programului de sprijin al părinţilor copiilor cu dizabilităţi din Bucureşti care înţelege, fără o consultare prealabilă cu instituţiile competente, să răspândească informaţii false”.
“Condamnăm aceste tentative de manipulare a opiniei publice şi răspândirea informaţiilor menite să producă îngrijorare şi panică în rândul unor persoane care sunt şi aşa greu încercate de soartă, măcar din respect pentru cei 4.140 de părinţi care au înţeles că dezvoltarea comunitară este produsul respectării aceloraşi reguli”, anunţa PMB miercuri.
Dar iată că situația este alta.
Municipalitatea menţiona că suma lunară necesară plăţii stimulentelor este de aproximativ un milion de euro lunar şi că, în condiţiile în care fiecare cetăţean al Capitalei ar înregistra o datorie de un leu faţă de bugetul local, acestuia i-ar lipsi suma de 413.000 euro, necesară acoperirii a jumătate dintre stimulentele acordate copiilor cu dizabilităţi.