Marți, membrii Comisiilor Juridică și de Transporturi din Camera Deputaților au dat aviz pozitiv pentru un proiect de lege care prevede modificarea Codului Rutier.
Proiectul urmează să intre miercuri la vot în Camera Deputaților și ar urma să aducă, practic, eliminarea radarelor Poliției Rutiere.
Pentru că dacă proiectul intră în vigoare, poliția va fi obligată să monteze aparate radar doar pe mașini inscripționate clar, iar aceste mașini să fie poziționate la vedere și presemnalizate prin montarea unor panouri.
Panourile de atenționare vor fi montate la 500 sau maxim 1.000 de metri de locul în care se află radarul în sine. Vor fi montate de administratorii drumului la cererea polițistului.
În plus, proiectul prevede ca dispozitivul radar de tip pistol să nu poată fi utilizat la mai mult de 10 metri de mașina de poliție, dar și ca șoferii prinși fără ITP să nu rămână fără talon, ci să aibă la dispoziție 15 zile pentru a efectua ITP-ul din momentul în care au fost prinși.
Deputatul PNL Florin Roman dă asigurări că proiectul “respectă normele în vigoare din țările europene civilizate. Nu sunt interzise radarele, ci doar cele care nu sunt în locuri vizibile. Prevenția radarelor trebuie să devină prioritată. Acolo unde sunt machete cu mașini de poliție, numărul accidentelor este mai mic. Iar o să sară deontologii de doi metri, dar vă dau asigurări că în țările civilizate implementarea legilor similare a dus la scăderea numărului de victime din accidente rutiere”.
În schimb, deputatul USR Cătălin Drulă acuză un blat la nivel înalt pentru adoptarea acestui proiect. Drulă a scris, pe pagina sa de Facebook, că “nu este posibil ca Guvernul să anunțe că nu susține proiectul, Comisia nu știu care să dea aviz negativ, iar apoi, după mari negocieri, să avem parte de această surpriză. Este un proiect aprobat într-o formă oribilă și care practic face imposibilă aplicarea Codului Rutier în ce privește viteza. După ce va fi promulgat, se va da liber la călcat pedala. Este absurd să vezi la fiecare vot păduri de mâini pentru și șase voturi împotrivă de la USR. E clar că s-au dat negocieri dure pentru a fi votat în Comisiile reunite de toate partidele politice. Este pur și simplu o oroare. Controlul și aplicarea legii rutiere s-au transformat într-o caricatură. Ce faci când vezi afișajul? Îți dai seama că vreo 200-300 de metri trebuie să o lași mai moale și după aia iar poți să o calci din nou”.