Jonah Lomu, unul dintre cei mai mari jucători de rugby din istorie, a încetat din viaţă miercuri dimineaţă, la numai 40 de ani.

Jonah Lomu

Lomu a fost descoperit fără suflare în locuinţa sa din Auckland. Rudele au chemat medicii de urgenţă, dar aceştia nu au mai putut decât să constate decesul.

Foarte probabil cauza decesului o reprezintă problemele pe care Lomu le avea la rinichi. Fostul mare rugbist a fost descoperit cu sindrom nefrotic la sfârşitul lui 1995.

A fost supus unui transplant, dar nu a fost de ajuns. În 2005 a încercat o revenire în activitate, dar fără mult succes. Deşi s-a sperat până în ultimul moment că va prinde echipa pentru Cupa Mondială din 2007.

În 2006 a jucat rugby în 10, în Hong Kong, iar în 2007 s-a retras din activitate, la 32 de ani.

Deşi a avut o apariţie relativ scurtă la nivel înalt, Jonah Lomu a încântat cu evoluţiile sale şi a atins cifre greu de imaginat. Mai degrabă o aripă atipică, 1,96 metri înălţime şi 119 kilograme, Lomu a reuşit 13 eseuri în 21 de meciuri jucate pentru Wellington, 19 eseuri în 28 de meciuri pentru Counties Manukau, 11 eseuri în 29 de meciuri pentru Hurricanes şi 13 eseuri în 22 de meciuri pentru Blues.

A marcat 37 de eseuri în 63 de meciuri jucate la echipa naţională, deşi a jucat doar opt ani pentru All Blacks. Deţine numeroase recorduri, inclusiv cel al numărului de eseuri marcate la Cupa Mondială, 15, deşi nu a cucerit niciodată trofeul.

A marcat patru eseuri împotriva Angliei la Cupa Mondială din 1995 şi două împotriva Franţei, în cel mai frumos meci din istoria Cupei Mondiale, semifinala Noua Zeelandă – Franţa 31-43 de la Cupa Mondială din 1999. Înainte de acel meci cu Franţa, adversarul său direct, Philippe Bernat-Salles, un jucător cu 16 centimetri mai scund si cu 39 de kilograme mai subţire, spunea că “voi încerca să-l opresc pe Lomu aruncându-mă în cârca lui. Dacă nu merge, voi încerca să-mi chem mai mulţi coechipieri în ajutor. Dacă nici aşa nu voi putea, voi lua un scaun de pe marginea terenului şi îi voi da cu el în cap”.

Decesul lui Jonah Lomu îndoliază întreaga lume a rugbiului la doar cinci luni şi jumătate de la decesul prematur al unui alt mare All Blacks, Jerry Collins, care a încetat din viaţă la numai 35 de ani.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version