Considerat al treilea cel mai important eveniment sportiv al Planetei, după Campionatul Mondial de fotbal şi Jocurile Olimpice de vară, Cupa Mondială de rugby, ediţia 2015, se apropie de final.
Vineri seara, de la 22.00, este programată finala mică, dintre Argentina şi Africa de Sud, însă întreaga atenţie este îndreptată spre marea finală, Noua Zeelandă şi Australia urmând să se înfrunte sâmbătă, de la 18.00 (ora României), cu tropeul Webb Ellis pe masă.
Noua Zeelandă este considerată marea favorită a finalei, însă cifrele de pe hârtie arată că partida nu va fi una foarte uşoară pentru cei porecliţi All Blacks.
O analiză realizată de specialiştii de la planetrugby.com arată că Noua Zeelandă ar câştiga cu 7-5 o bătălie a titularilor post pe post, în trei cazuri fiind imposibil de stabilit dacă jucătorul neozeelandez sau cel australian este mai bun.
Noua Zeelandă visează să devină prima echipă din istorie care îşi păstrează trofeul cucerit cu patru ani în urmă. Fiecare dintre finaliste are ocazia să devină prima echipă din istorie care câştigă de trei ori Cupa Mondială. Ar fi pentru prima dată când All Blacks câştigă trofeul Webb Ellis pe teren străin.
De remarcat că Noua Zeelandă are palmares negativ cu Australia la Cupa Mondială, câştigând un meci şi pierzând de două ori. De remarcat că cele două formaţii s-au întâlnit până acum doar în semifinalele unei ediţii de Cupa Mondială. Australia a câştigat 16-6 în 1991, la Dublin, şi 22-10 în 2003, la Sydney, iar Noua Zeelandă s-a impus acum patru ani, pe teren propriu, scor 20-6.
Va fi a 179-a oară când Noua Zeelandă şi Australia îşi măsoară forţele. All Blacks au 123 de victorii, iar australienii doar 48. Şapte meciuri s-au încheiat la egalitate.
Noua Zeelandă a ajuns la 13 victorii consecutive la Cupa Mondială, iar Richie McCaw devine cel mai tare căpitan de echipă, fiind pentru a 13-a oară când îşi conduce echipa pe teren la un meci de Cupă Mondială.
Australianul Drew Mitchell mai are nevoie de un eseu pentru a-i egala pe Jonah Lomu şi Bryan Habana cu 15 eseuri marcate în meciuri de Cupa Mondială.
Noua Zeelandă este pentru prima dată într-o finală de Cupă Mondială găzduită de un oraş din Emisfera Nordică. Australia nu a pierdut niciun meci de Cupă Mondială disputat în Marea Britanie, având 15 victorii din 15 posibile.
Noua Zeelandă a pierdut numai împotriva Australiei în acest an, 19-27 în Rugby Championship. Steve Hansen, antrenorul Noii Zeelande, are 90,6% rată de victorii, echipa sa câştigând 48 de meciuri din 53 disputate. Michael Cheika are doar 15 meciuri pe banca Australiei şi a câştigat 11 dintre ele, procentajul fiind de doar 78,6%.
Flankerul David Pocock are cele mai multe recuperări de la Cupa Mondială din acest an, 14, cât liderii Noii Zeelande la un loc, Kieran Read (8) şi Richie McCaw (6).
La capitolul offload-uri, “pase din placaj”, lideri sunt doi jucători care vor fi rezerve în finală. Neozeelandezul Sonny Bill Williams are 10 pase din placaj, iar australianul Kurtley Beale doar şapte.
Ierarhia eseurilor este condusă de aripa neozeelandeză Julian Savea, opt reuşite, în timp ce la placaje strălucesc australienii Kane Douglas şi Scott Fardy, cu 58 şi respectiv 55.
Bernard Foley a înscris 75 de puncte pentru Australia, iar Daniel Carter are 63 de puncte înscrise pentru Noua Zeelandă. Ambii sunt mult în spatele argentinianului Nicolas Sanchez, autor a 89 de puncte.