O lovitură fără margini a zguduit, marți, sportul românesc, în general, și rugbiul românesc, în special.

Sione Fakaosilea (nr. 12 in galben) a fost titular impotriva Spaniei, in deplasare, in februarie, si a marcat singurul eseu al echipei noastre in infrangerea scor 10-22

Comisia Judiciară stabilită de Federația Internațională a decis să depuncteze și, practic, să excludă de la Cupa Mondială naționala de rugby a României.

Este o decizie luată de o Comisie alcătuită din trei membri, Sir James Dingemans, judecător la Înalta Curte de Justiție a Angliei și Țării Galilor, Sir Peter Fraser și Lex Mpati, fostul președinte al Curții Supreme de Apel din Africa de Sud. 

Formația noastră a fost pedepsită din cauza utilizării unui jucător neeligibil pentru selecționata României. Este vorba despre centrul tongalez Sione Fakaosilea, de la CSM Baia Mare, jucător care ar fi jucat pentru naționala de rugby în șapte a statului Tonga înainte să ajungă în România și astfel nu mai era eligibil pentru selecționata noastră.

Fakaosilea a fost utilizat în șase dintre cele 10 meciuri disputate de România în sezonul 2017-2018, astfel că selecționata noastră a fost penalizată cu 30 de puncte, urmând să piardă cu 0-5, la masa verde, toate partidele în care a jucat Fakaosilea.

Culmea, în aceeași situație cu România se află selecționatele Spaniei și Belgiei. Ibericii pierd 40 de puncte, pentru că au folosit jucători ineligibili în opt dintre cele 10 meciuri jucate, iar Belgia pierde și ea 30 de puncte, urmând să cedeze șase meciuri la masa verde.

În aceste condiții, Rusia este formația care se califică direct la Cupa Mondială din Japonia, de anul viitor, de pe locul 2, iar Germania, ciuda bătăilor în aceste an, va juca meci de baraj cu Portugalia, pe teren propriu, pentru a continua cursa de calificare.

Conform anunțului făcut public de Federația Internațională de Rugby, Belgia primește o amendă de 125.000 de lire sterline și retrogradează în Rugby Europe Trophy, practic a treia divizie continentală, în timp ce România și Spania se mențin în Rugby Europe International Championship, practic a doua divizie continentală, dar vor plăti și ele amenzi de 100.000, respectiv 50.000 de lire sterline.

Decizia nu este una finală, astfel că România mai are o șansă la apel care trebuie depus într-un interval de două săptămâni. Chiar și așa, este greu de crezut că se va obține o schimbare a deciziei, în condițiile în care CV-ul celor trei membri ai Comisiei recomandă o menținere a deciziei inițiale.

Forurile interne și mai ales internaționale din rugby mizează pe ideea de integritate. De altfel, marți, James Dingemans, Peter Fraser și Lex Mpati au luat decizia de a nu contesta prestația ca arbitru a lui Vlad Iordăchescu la meciul Belgia – Spania, astfel că au luat, în paralel cu primul anunț, și decizia ca partida de la Bruxelles să nu se rejoace mizându-se pe ideea că eventualele greșeli comise de brigada românească au fost unele omenești și că Vlad Iordăchescu și colaboratorii săi nu au tras special pentru a favoriza România în dauna Spaniei.

Eventuala ratare în premieră a calificării la Cupa Mondială de rugby va costa enorm acest sport în România. Pentru că Federația de la București are deja probleme cu finanțare apatică venită de la Ministerul Sportului și aștepta cu mare interes rețeta financiară oferită de World Rugby pentru accederea la turneul final.

Pe de o parte există pericolul ca această decizie să aducă practic falimentarea rugbiului în România. Pe de altă parte, menținerea formației noastre în Rugby Europe International Championship ne-ar putea oferi, în cazul în care nu falimentăm, posibilitatea unui moment zero care să se însemne clădirea de la zero a unei noi naționale care să ne răzbune peste cinci-șase ani, la următorul turneu final.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version