Veşti cutremurătoare venite joi seara de la Washington, unde Mauricio Sulaiman, preşedintele WBC, a anunţat că boxerul român Lucian Bute a fost depistat pozitiv la ultimul control antidoping.

sursa foto rds.ca
sursa foto rds.ca

Iniţial anunţul a fost făcut de Comisia de box şi wrestling din Washington, care a precizat că au fost descoperite urme de ostarină în probele prelevate de la Bute după meciul cu suedezul Badou Jack din aprilie.

Ostarina este o substanţă asemănătoare steroizilor anabolizanţi şi care are ca efect îmbunătăţirea condiţiei fizice a sportivilor în special la antrenamente.

Ostarina era interzisă de WADA de opt ani şi fusese testată mai ales pe şoareci. Cel mai probabil Lucian a fost victima unei greşeli de plan, respectiv urmele de ostarină din corp nu s-au dizolvat până la startul meciului, deşi există indicii că este posibil ca Lucian să se fi dopat cu bună ştiinţă.

Prima reacţie în acest caz a venit din partea suedezului Badou Jack, adversarul lui Bute din aprilie, care l-a atacat pe român în termeni duri. “Nici dopat nu a reuşit să mă bată. Îţi rişti viaţa în ring şi adversarul tău trişează? Nu este ok deloc”, a fost mesajul transmis de Jack.

În schimb, Bute se declară nevinovat şi spune că aşteaptă rezultatul oficial al laboratorului din Washington. “A apărut o ştire că am fost testat pozitiv pentru o substanţă interzisă după meciul cu Badou Jack. Nu am amănunte pentru că nu am primit încă rezultatul oficial al laboratorului folosit de către comisia atletică din Washington.
Personal, eu sunt surprins şi dezamăgit de această ştire. Am o lungă carieră în spate şi am fost testat anti-doping de zeci de ori fără să am vreodată un test positiv. Conform protocolului va avea loc un nou test la eşantionul “B” şi voi aştepta acest nou test înainte să fac alte comentarii. Nu am folosit niciodată substanţe interzise şi sunt convins că se va face lumină în acest dosar”, a fost mesajul transmis de Bute.

În cazul în care se va decide oficial şi final că românul a călcat pe bec, Lucian riscă o suspendare între 6 luni şi 4 ani, ceea ce ar echivala, practic, cu retragerea din box. Pentru că şi dacă scapă cu pedeapsa minimă, de 6 luni, este puţin probabil că Bute va mai fi băgat în seamă de numele grele ale boxului mondial.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version