Echipa de fotbal a României a fost repartizată în Grupa A la Campionatul European din Franţa, de anul viitor, “tricolorii” urmând să dea piept cu Franţa, Elveţia şi Albania.

2317724_w1

Astfel, România va evolua în meciul de deschidere la Campionatul European, echipa noastră urmând să dea piept cu gazda competiţiei, Franţa, pe 10 iunie, de la ora 22.00, pe Stade de France.

Apoi, România va înfrunta pe Elveţia pe Parc des Princes, din Paris, pe 15 iunie, de la ora 19.00. În ultima etapă, pe 19 iunie, de la ora 22.00, avem meciul cu Albania pe Stade des Lumieres, din Lyon.

La prima vedere, misiunea României va fi mai uşoară decât la Euro 2008, când am avut o grupă cu Franţa, Italia şi Olanda şi am făcut egal cu Franţa în meciul de debut, 0-0.

Atunci, Franţa avea o echipă cu Lilian Thuram, Claude Makelele, Florent Malouda sau Nicolas Anelka. Acum, Franţa nu a strălucit în meciurile de verificare (0-2 în Anglia, 0-1 în Albania, 3-4 cu Belgia, 1-3 cu Brazilia), singura lor victorie mai importantă fiind un 2-0 împotriva unei echipe experimentale a Germaniei.

Mai mult, cel mai bun jucător al francezilor, Karim Benzema, a fost exclus din naţională din cauza problemelor avute cu legea, dar şi din cauza comportamentului inadecvat.

De remarcat că România şi Franţa s-au întâlnit de 15 ori până acum şi, deşi francezii au câştigat şapte meciuri, iar noi doar trei, golaverajul este echilibrat, 19-15 în favoarea “cocoşilor galici”.

Elveţia s-a calificat la Campionatul European ocupând locul al doilea într-o grupă controlată total de Anglia. Elveţienii au avut şapte victorii şi trei înfrângeri, alternând rezultatele spectaculoase, 4-0 cu Lituania, 7-0 cu San Marino, cu o dublă chinuită cu Slovenia, 3-2 şi 0-1.

Calificată în premieră la Campionatul European, Albania a ajuns la turneul final profitând în preliminarii de nesiguranţa Danemarcei şi de evoluţiile lamentabile ale Serbiei. Albania a fost locul al doilea în Grupa I, reuşind patru victorii, două egaluri şi două înfrângeri. Deşi nu sunt mari fotbalişti, albanezii sunt arţăgoşi şi s-au obişnuit să se bată pentru fiecare balon, respectiv să pună foarte bine în practică ceea ce ştiu. În preliminarii, Albania a avut mari probleme acasă, unde a obţinut o singură victorie din patru meciuri, un 2-1 chinuit cu Armenia. În deplasare, însă, Albania s-a baricadat excelent şi a obţinut trei victorii şi un egal, fără să primească gol. Albanezii au bătut în Portugalia, 1-0, în Armenia, 3-0, şi au făcut egal în Danemarca, 0-0, rezultate la care se adaugă victoria obţinută la masa verde în Serbia.

România are palmares pozitiv cu Albania, 11 victorii şi trei egaluri în 16 meciuri, şi un mic plus şi în faţa Elveţiei, cinci victorii şi trei egaluri din 12 meciuri.

La nivel de loturi, însă, trebuie precizat că România se bate de la egal la egal cu Albania, formaţie care se bazează pe Etrit Berisha (Lazio Roma), Elseid Hysaj (Napoli) sau veteranul Lorik Cana. În faţa Franţei (Hugo Lloris, Paul Pogba, Olivier Giroud, Antoine Griezmann, Anthony Martial, Kingsley Coman, Mathieu Valbuena, Karim Benzema) şi a Elveţiei (Ricardo Rodriguez, Xherdan Shaqiri, Haris Seferovic, Josip Drmic, Stephan Lichtsteiner) nu mişcăm.

Componenţa completă a grupelor arată astfel:

Grupa A – Franţa, România, Albania, Elveţia.

Grupa B – Anglia, Rusia, Ţara Galilor, Slovacia.

Grupa C – Germania, Ucraina, Polonia, Irlanda de Nord.

Grupa D – Spania, Cehia, Turcia, Croaţia.

Grupa E – Belgia, Italia, Irlanda, Suedia.

Grupa F – Portugalia, Islanda, Austria, Ungaria.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version