Ceea ce din păcate mulți anticipau s-a întâmplat miercuri, când Comitetul de Apel al World Rugby a anunțat verdictul final în ceea ce privește calificarea la Cupa Mondială de anul viitor, din Japonia.

Exclusă de Comisia de Soluționare a Disputelor, pe motiv că a utilizat un jucător, pe Sione Fakaosilea, fără a fi eligibil, naționala României a depus apel la decizia anunțată pe 15 mai.

Alin Petrache, președintele Federației Române de Rugby, avocatul Dan Cristea și Bogdan Muntean, manager de înaltă performanță, ne-au reprezentat la termenul din 1 iunie, de la Londra, când s-a judecat apelul depus de FRR, dar și de Federația Spaniolă, aflată de asemenea în culpă.

Au judecat cazul Christopher Quinlan, Mike Hamlin și Phaidra Knight. Și, din păcate, cei trei membri ai Comitetului de Apel au decis să mențină decizia inițială, de depunctare a echipelor României, Belgiei și Spaniei.

În aceste condiții, Rusia rămâne calificată direct la turneul final, în dauna României, iar Germania va juca baraj cu Portugalia, pe teren propriu, profitând de pasul în spate făcut de spanioli.

Membrii Comitetului de Apel au specificat câteva dintre gafele comise de reprezentanții Federației Române de Rugby. A fost invocat în special numele lui Horațiu Bărgăunaș, fost manager al FRR în perioada 2012-2017.

În raportul întocmit de membrii Comitetului de Apel se specifică, printre altele, că oficialii FRR nu au efectuat o căutare corectă, pe internet, a unor referințe despre jucătorul incriminat, nu au solicitat informații suplimentare de la oficialii World Rugby și nu au purtat corespondența corectă cu Fakaosilea și cu președintele Federației din care jucătorul provenea.

Astfel, conform membrilor Comitetului de Apel, atât Fakaosilea, cât și președintele Federației din Tonga au fost întrebați dacă jucătorul a evoluat pentru naționala de seniori a statului Tonga și nu și pentru a doua reprezentativă sau pentru echipa de sevens, lucru care s-a întâmplat și este interzis de regulament în eventualul proces de eligibilitate pentru o altă națională.

În aceste condiții, cu apelul respins, România rămâne pe dinafara Cupei Mondiale și pierde enorm din punct de vedere sportiv, material și ca imagine.

Pentru că Stejarii urmau să dispute partide de verificare cu Tonga, Fiji și Italia în acest an, meciuri anulate acum. De asemenea, calificarea la Cupa Mondială ne-ar fi adus în jur de două milioane de lire sterline, bani considerați vitali în condițiile în care oricum finanțarea de la Ministerul Sportului a fost redusă cu 38% în acest an.

Rămâne de văzut dacă Federația Română de Rugby va ataca decizia anunțată miercuri la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Cert este că România se menține în Rugby Europe International Championship, practic al doilea eșalon valoric din Europa, iar începând din ediția 2019 va forța o întinerire masivă a lotului în speranța că astfel se va forma o echipă competitivă și care să ne permită să prindem Cupa Mondială din 2023.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version