Cupa Mondială de rugby, găzduită de Marea Britanie, se apropie de final, la sfârşitul săptămânii trecute stabilindu-se semifinalistele.
Cum era de aşteptat, Cupa Mondială de rugby s-a transformat într-un adevărat duel între cele patru reprezentante de seamă ale Emisferei Sudice, Noua Zeelandă, Australia, Africa de Sud şi Argentina şi echipele de top ale Europei.
Ca un făcut, sferturile de finală au prelungit suspansul bătăliei dintre cele două lumi rugbistice, fiind programate meciurile Africa de Sud – Ţara Galilor, Noua Zeelandă – Franţa, Argentina – Irlanda şi Australia – Scoţia.
Specialiştii mizau pe câte două victorii de fiecare tabără. Irlanda pornea ca favorită în faţa Argentinei, Ţara Galilor avea şansa unui duel de la egal la egal cu Africa de Sud, Scoţia avea atuurile ei în faţa Australiei, în timp ce Noua Zeelandă pornea ca mare favorită în confruntarea cu Franţa. În cele din urmă, însă, sferturile de finală de la Cupa Mondială s-au dovedit a fi o execuţie în direct împotriva echipelor din Emisfera Nordică.
Recitalul a fost început, sâmbătă după-amiaza, de echipa Africii de Sud, formaţie care a stat la cutie tot meciul şi a dat lovitura de graţie Ţării Galilor cu cinci minute înainte de fluierul final. Înaintaşul Fourie du Preez, jucător tocmai în Japonia, la Suntory Sungoliath, a marcat, în minutul 75, eseul care a adus victoria Africii de Sud, 23-19.
Noua Zeelandă a dat recital, sâmbătă seara, în confruntarea cu Franţa, o reeditare a finalei din 2011, câştigată greu de All Blacks, 8-7. De această dată, neozeelandezii nu au mai avut nicio emoţie, au marcat eseu după eseu şi s-au impus cu 62-13. Campionii en-titre au culcat de nouă ori balonul în terenul de ţintă advers, eroul meciului fiind Julian Savea, aripa de 1,92 metri înălţime şi 106 kilograme. Poreclit “Autobuzul”, Savea a reuşit o triplă şi a egalat recordul de eseuri înscrise la o Cupa Mondială, 15, record pe care îl mai deţin Jonah Lomu şi Bryan Habana.
Duminică s-au disputat ultimele două sferturi de finală. Deşi Irlanda ar fi trebuit să ţină steagul sus şi să salveze onoarea Europei, “verzii” au plătit tribut numeroaselor probleme de efectiv şi au fost măcelăriţi de “pumele” argentiniene. Irlanda – Argentina s-a încheiat 20-43, la capătul unui meci în care Nicolas Sanchez, transformerul Argentinei, a avut un procentaj de 90%, trimiţând printre beţe nouă dintre cele 10 lovituri de picior pe care le-a avut la dispoziţie.
Deşi era văzută drept cea mai slab cotată echipă europeană ajunsă în faza sferturilor de finală, Scoţia a reuşis să pună mari probleme Australiei, campioana Emisferei Sudice. Cu un Greig Ladlaw în mare formă, Scoţia a profitat la maxim de fiecare greşeală comisă de defensiva adversă şi a condus pe tabelă până spre final. Totuşi, lipsa de experienţă şi-a spus cuvântul şi scoţienii au cedat, practic, la ultima fază a meciului. Închizătorul David Denton a comis o greşeală de începător, iar Bernard Foley a transformat lovitura de pedeapsă care a adus victoria Australiei, 35-34.
Este pentru prima dată în istoria Cupei Mondiale când Europa nu are reprezentante în semifinale, astfel că putem spune, cu mâna pe inimă, că echipele din Emisfera Nordică merită, în mod simbolic, lingura de lemn a competiţiei. Meciurile din penultimul act al Cupei Mondiale sunt Noua Zeelandă – Africa de Sud (sâmbătă, 24 octombrie, ora 18.00, Londra) şi Argentina – Australia (duminică, 25 octombrie, ora 18.00, Londra).
Cele patru semifinaliste s-au întâlnit, în vară, în Rugby Championship, “Turneul celor Patru Naţiuni” sau “Campionatul Emisferei Sudice”. Noua Zeelandă a câştigat pe terenul Africii de Sud, 27-20, deşi a avut foarte multe absenţe, deci porneşte drept mare favorită şi în semifinala de sâmbătă. Şi dacă luăm în calcul şi că Australia a făcut spectacol în Argentina, 34-9, putem spune că toate indiciile duc spre o finală mult aşteptată între Noua Zeelandă şi Australia.