Pentru prima dată în istorie, România va avea opt sportive pe tabloul principal de la Wimbledon, al treilea Grand Slam de tenis al anului.
Rezultatul este unul remarcabil, mai ales că suprafața de joc, iarba, nu avantajează sportivele din România.
Vineri, cele opt sportive și-au aflat adversarele din primul tur și putem spune că tragerea la sorți a fost una bună pentru reprezentantele noastre.
Vom avea următoarele meciuri în primul tur la Wimbledon:
Simona Halep (cap de serie numărul 1, locul 1 mondial) – Kurumi Nara (Japonia, 26 de ani, locul 101 mondial)
Kurumi Nara a fost și locul 32 mondial, dar niciodată nu a obținut rezultate remarcabile la Wimbledon. Simona și japoneza s-au înfruntat o singură dată, la Indian Wells, în 2014, când sportiva noastră s-a impus clar, 6-2, 6-2. Dacă trece, Simona dă piept cu Saisai Zheng sau Wang Qiang, în turul II, și ar putea da piept cu Anastasia Pavliucenkova, a 30-a favorită a competiției, în 16-imile de finală.
Ana Bogdan (locul 63 mondial) – Lara Arruabarrena (Spania, 26 de ani, locul 77 mondial)
Deși a câștigat două turnee în carieră, la Bogota și Seul, Lara Arruabarrena nu a urcat niciodată între cele mai bune 50 de jucătoare ale lumii, iar iarba nu este una dintre suprafețele ei favorite. Totuși, iberica are avantajul moral al unei victorii obținute în meci direct cu Ana Bogdan. A fost 7-5, 5-7, 6-3, la Rio de Janeiro, în 2016. Dacă își ia revanșa, românca ar putea da piept cu Pavliucenkova în turul II și cu Simona Halep în 16-imi.
Monica Niculescu (locul 59 mondial) – Naomi Osaka (Japonia, 20 de ani, favorită 18, locul 18 mondial)
Naomi Osaka este la cea mai bună clasare din carieră, iar fizicul o recomandă pentru performanțe remarcabile pe iarbă, chiar dacă anul trecut s-a oprit la Wimbledon în turul III. Naomi Osaka a câștigat deja turneul de la Indian Wells în acest an. Monica și Naomi nu s-au mai întâlnit până acum. Dacă trece, sportiva noastră ar avea un adversar mai slab cotat în turul II, Katie Boulter (wild-card) sau Veronica Cepede Royg, iar în 16-imi ar putea-o aștepta Angelique Kerber, a 11-a favorită a competiției.
Irina Begu (locul 33 mondial) – Katie Swan (Marea Britanie, 19 ani, locul 207 mondial, wild-card)
La prima vedere, Irina pare mare favorită, deși nu și-a atins încă potențialul maxim în acest sezon. Katie Swan este la cea mai bună clasare din carieră, dar încă nu s-a lovit decisiv de trecerea la senioare. Dacă trece, Irina ar putea da piept cu Mihaela Buzărnescu în turul II, urmând ca învingătoarei să-i apară în față, în 16-imi, cel mai probabil Karolina Plișkova, favorita 7, sau Viktoria Azarenka.
Mihaela Buzărnescu (cap de serie numărul 29, locul 28 mondial) – Aryna Sabalenka (Belarus, 20 de ani, locul 45 mondial)
În ciuda parcursului formidabil pe iarbă, Mihaela are meci greu cu Sabalenka, o sportivă recomandată de fizicul impunător – are 1,82 metri înălțime. Sabalenka încă se caută, dar este în ascensiune după ce a jucat finale la Tianjin, anul trecut, și la Lugano, anul acesta. De altfel, înainte să ajungă în finala de la Lugano, Sabalenka a bătut-o pe Miki Buzărnescu în primul tur, 5-7, 6-3, 6-2. În 2016, la Ankara, când Mihaela încă nu era sportiva care strălucește astăzi, jucătoarea din Belarus a mai învins-o o dată, 7-6, 6-4.
Alexandra Dulgheru (locul 126 mondial, venită din calificări) – Krystina Plișkova (Cehia, 26 de ani, locul 78 mondial)
“Piti” Dulgheru pare că a trecut cu bine de calvarul problemelor medicale și are șanse importante cu Krystina Plișkova, deși cehoaica are o cotă mai bună la victorie. Deși a stat mai mereu în umbra surorii sale, Krystina a prins anul trecut un loc 35 mondial, a câștigat turneul de la Tașkent în 2016, iar în 2015 a ajuns în turul III la Wimbledon. Alexandra a învins-o pe Krystina Plișkova la US Open, în 2014, scor 6-3, 6-4. Dacă repetă succesul respectiv, sportiva noastră ar putea da piept cu Venus Williams în turul II și cu Kiki Bertens în 16-imi.
Sorana Cîrstea (locul 47 mondial) – Magdalena Rybarikova (Slovacia, 29 de ani, locul 19 mondial, favorită 19)
Deși traversează un sezon mai degrabă modest, Sorana are calitățile necesare pentru a-i pune probleme slovacei. Sportiva noastră este ambiționată și de un culoar favorabil, urmând ca învingătoarea să dea piept cu o jucătoare venită din calificări în turul II (Evghenia Rodina sau Antonia Lottner) și cel mai probabil cu Madison Keys în 16-imi. Totuși, să nu uităm că Rybarikova a jucat semifinală la Wimbledon anul trecut. Sorana și Rybarikova s-au întâlnit de două ori până acum. A fost un abandon al slovacei în 2008, la Tașkent, și o victorie a slovacei în sferturi la Linz, anul trecut, scor 5-7, 6-2, 6-1.
Elena Gabriela Ruse (locul 197 mondial) – Agneszka Radwanska (Polonia, 29 de ani, locul 31 mondial, favorită 32)
Ajunsă pentru prima dată pe tabloul principal al unui Grand Slam la senioare, Elena Ruse ar putea profita de jocul inconstant al polonezei și ar putea produce una dintre surprizele turului I. Poloneza nu și-a mai găsit ritmul de la succesul obținut la China Open, în 2016, și trăiește din amintirea locului 2 mondial, bifat în 2012, an în care juca și finala la Wimbledon. Dacă trece de Radwanska, Elena Gabriela Ruse ar urma să se bată cu Kateryna Bondarenko sau Lucie Safarova pentru un eventual meci cu Caroline Wozniacki, locul 2 mondial, în 16-imi.
La masculin, Marius Copil, singurul reprezentant al României de pe tabloul principal, îl înfruntă pe olandezul Robin Haase. În turul II, învingătorul dă piept cu australianul Nick Kyrgios, favorit 15, sau cu Denis Istomin, din Uzbekistan.