România găzduiește patru meciuri de la Campionatul European de fotbal din 2020.

sursa foto fanatik.ro

Partidele vor avea loc pe Național Arena, însă pentru a obține dreptul de a găzdui cele patru meciuri, România trebuie să pună la dispoziția echipelor patru stadioane pentru antrenamente.

Inițial s-a stabilit ca cele patru stadioane să fie Steaua, Dinamo, Rapid și Arcul de Triumf, însă două dintre arene, Dinamo și Rapid, întâmpină dificultăți.

Cele mai avansate lucrări sunt cele de la Stadionul Steaua, acolo unde marți ar urma să înceapă efectiv lucrările de demolare a vechii arene. În locul ei ar urma să se ridice, până la 1 iunie 2020, un stadion nou-nouț, cu 30.000 de locuri.

Și la Stadionul Arcul de Triumf lucrurile sunt avansate, dar demolarea efectivă a fost amânată pentru 15 septembrie din cauza Federației Române de Rugby care a obținut organizarea unui Campionat Mondial de tineret și care nu avea la dispoziție altă locație unde să se dispute meciurile.

Vicepremierul Paul Stănescu a prezentat, luni, situația celorlalte două stadioane. În legătură cu Stadionul Dinamo s-au întâlnit tot felul de probleme.

Au fost problemele legate de dreptul de proprietate, iar ulterior s-a propus amplasarea noului stadion pe vechiul Velodrom. Însă Velodromul este considerat monument istoric și nu poate fi demolat, astfel că deocamdată nu știe exact unde va fi ridicat noul stadion Dinamo.

Un lucru este cert însă, arena nu va mai fi gata până la 1 iunie 2020, noul termen propus fiind 2021. În locul arenei din Ștefan cel Mare, echipele de la Euro 2020 s-ar putea antrena pe stadionul Astra din Giurgiu sau pe stadionul Petrolul din Ploiești.

Și la Stadionul Rapid sunt probleme din cauza finanțării, estimarea inițială fiind considerată mult prea mică, 26 de milioane de euro pentru un stadion cu 14.000-15.000 de locuri și care ar urma să fie nou-nouț în proporție de 75%, fiind menținută și renovată peluza dinspre Sala Rapid.

Paul Stănescu a dat asigurări că se vor găsi banii necesari pentru ridicarea la timp a arenei din Giulești și anunță că este de părere că ‘fotbalul este un fenomen social care merită toată atenţia tuturor, nu numai a politicului. În infrastructura sportivă s-au făcut cel puţin din 2002 foarte multe investiţii. A început acea serie cu sălile de sport şi avem acum peste 1.100 de săli noi pentru că s-au construit de la zero. Şi mai sunt încă 50 în construcţie, cele mai mari la Oradea şi Slatina. Tot ce ne-am propus în programul de Guvernare vrem să ducem la bun sfârşit. Trebuie să ne gândim bine ce trebuie să facem pentru fotbal. Fotbalul este un fenomen social, un fenomen de masă. Şi cred că fotbalul ar trebui să fie serviciu public, aşa cum sunt apa şi canalul, aşa cum sunt serviciile de transport.

Trebuie luat de la bază, trebuie mers în mediul rural pentru că am văzut studiile. Trebuie să facem un efort comun pentru ca fotbalul să fie ce a fost o dată, înainte de 1989, când ne bucuram toţi. Pentru că ne-am născut cu fotbalul, trăim cu fotbalul, vorbim despre fotbal în fiecare zi. Dar să nu ne aducem aminte de fotbal, noi, Guvernul şi autorităţile publice locale, doar când joacă echipa naţională. Trebuie să ne aducem aminte că fotbalul este un fenomen social cu mare impact’.

author avatar
Cristi Ionita
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version