După ce s-a aflat că Traian Băsescu i-a permis lui Valeriu Steriu, fostul său angajat la Cotroceni, să bată palma cu el pentru ca anaconda PMP să înghită elefantul UNPR, “săgețile” din presă și din lumea politică s-au frânt în platoșa președintelui jucător.
Fără părtinire, cu înțelegere despre manevra lui Traian Băsescu
Dar știți care este știrea acestei știri? Că negocierea „fuziunii” dintre PMP și UNPR a ținut două săptămâni iar în tot acest timp Dragnea, Gorghiu, Blaga și Tăriceanu nu au putut să sufle o vorbă în presa aservită – și nu numai – despre manevra lui Băsescu! Iar aceasta, pentru simplul fapt că NU au știut! De ce? Pentru că discuțiile s-au purtat doar între Băsescu și Steriu. Iar de aceste discuții au știut numai câțiva “asociați”.
Altfel, Gorghiu, Blaga, Dragnea, Tăriceanu sau Ponta ar fi făcut un tam-tam monstruos iar vedetele anteno-reteviste plătite regește de ei ar fi urlat ca apucatele despre uciderea “interesului național” de către “mortul politic” Băsescu care s-a dovedit al dracului de viu!
De ce s-au frânt atacurile la adresa lui Băsescu? Pentru că formatorii de opinie sunt și ei oameni și au frustrări. Iar imensul lor orgoliu a fost alimentat de faptul că Băsescu a pus la cale timp de două săptămâni înghițirea UNPR iar ei habar n-au avut! Enervați de această surpriză băsăsciană, guriștii partidelor și ai unor servicii s-au grăbit să le spună românilor că asocierea dintre PMP și UNPR este o alianță de tip “tusea și junghiul” – sau, matematic vorbind, că 1+1 nu fac 2 în politică!
Nimic mai neadevărat! Fidel analizei bazate pe date, nu pe oftici, SECUNDA vă prezintă un studiu de caz pe absorbția UNPR de către PMP în contextul actualului și viitorului Parlament. Fără părtinire, cu înțelegere. Citiți-l. Merită!
Observație! Steriu a fost calul troian construit de Băsescu și vârât în UNPR. Și nu de ieri, ci de mult timp. Asta ne arată că Băsescu are oameni infiltrați de foarte multă vreme în toate partidele și instituțiile care contează în România. Da, este o gândire securistă, dar în politică scopul scuză mijloacele… Octav Cozmâncă știe ce spun!
Tăcerea lui Dragnea
Decizia fuziunii PMP-UNPR pare să fi șocat întreaga scenă politică și nu numai. În PSD este tăcere de mormânt. Penalul Liviu Dragnea, a adoptat politica struțului. Nici conducerea PNL – partidul care declarase că vrea fuziunea cu UNPR!!! – nu pare să se dezmeticească. Prin alianța dintre PMP și UNPR, binomul Gorghiu & Blaga a ajuns de râsul curcilor acum când se dovedește că nu au avut nicio șansă să pună mâna pe “interesul național”. De aceea este numai venin Gorghiu iar Blaga se mulțumește să muște în somn perna de sub cap!
Observație! Tăcerea lui Dragnea nu este întâmplătoare! Se poate explica prin faptul că, la rândul lui, împreună cu Tăriceanu, negociază la sânge, pe tăcute – precum a făcut-o Băsescu cu Steriu -, pentru racolarea altor parlamentari, cum ar fi de la PNL, pentru a naște o nouă majoritate în Parlament. Veți citi mai jos de ce Dragnea și Tăriceanu au nevoie de “trădători”?
Bulversata doamnă Gorghiu
Alina Gorghiu, copreședintele PNL, a sărit repede să dea asigurări că noul PMP nu va trece pragul pentru a intra în Parlament. Totodată, a vrut să-și arate public poziția față de Traian Băsescu, declarând că fostul președinte “nu mai ține la suprafață partidele, ci le scufundă”.
“Este firesc ca după atâtea victorii electorale pe care le-a avut de-a lungul carierei sale politice să vină și această etapă”, a spus ea. Acum, nu trebuie să fii mare specialist ca să nu observi că doamna Gorghiu nu a făcut o analiză, ci a aruncat cu vitriol. Pentru că, după ce a pierdut alegerile din București, nimic nu o mai califică pe doamna Gorghiu să dea verdicte politice. Poate doar, împreună cu Blaga, să-și dea demisia din fruntea PNL.
Cum nu putea să doarmă de grija fuziunii PMP+UNPR, doamna Gorghiu a mai decretat: „Eu cred că această formațiune NU va face pragul electoral de 5% pentru a intra în Parlament”. Iar cu privire la o eventuală alianță post-electorală cu noul PMP, liderul liberalilor a afirmat: “NU pot să exclud o variantă pe care NU o văd fezabilă.”
Observație! Noi zicem că dubla negație din propoziție nu are sens în ecuația politică actuală! Un “NU” trebuie să dispară din fraza doamnei Gorghiu – cum o fi mai bine pentru PNL! Noi mizăm pe scoaterea celui de-al doilea NU.
Predoiu îi flutură demisia lui Gorghiu
Spre deosebire de doamna PNL, Cătălin Predoiu – cel care a fost sacrificat de Gorghiu și Vasile Blaga la alegerile locale pentru a-i face loc lui Cristian Bușoi să ajungă șef la PNL București – este de altă părere.
“Sunt membrul unui partid care a rezultat dintr-o fuziune în urmă cu doi ani de zile, deci ar fi absurd să condamn a priori sau teoretic, pe fond, o fuziune între două partide. Totuși, e important pentru ce faci fuziunea. Noi am făcut atunci fuziune pentru a câștiga alegerile prezidențiale și pentru a crea un partid care să contrabalanseze PSD-ul, obiectiv ce a fost îndeplinit”, s-a grăbit să declare Predoiu.
Despre înțelegerile pe care PNL le-a încheiat la nivel național cu UNPR, pentru majoritățile în consiliile județene, Cătălin Predoiu a afirmat că va exista o discuție în partid, pentru a se analiza că, prin fuziunea PMP-UNPR, liberalii devin aliați cu Traian Băsescu.
Nu este prima dată când Predoiu spune că dorește negociere cu PMP-ul lui Băsescu; a făcut-o și în timpul campaniei electorale pentru Primăria Capitalei, fiind contrazis însă imediat, public, de Gorghiu.
Iar nemulțumiților din PNL, cum este și Predoiu, Traian Băsescu le-a deschis acum o ușă pentru intrarea în noul partid PMP+UNPR. Și nu sunt puțini.
PSD+ALDE nu mai au majoritate în Parlament
Să lăsăm declarațiile liberalilor și să revenim la subiectul analizei noastre: cât de importantă este fuziunea dintre PMP și UNPR în contextul politic actual și în cel al viitorelor alegeri parlamentare.
Practic și teoretic, de marți, PSD nu mai are majoritate în Parlament după fuziunea PMP cu UNPR. Au contat, evident, și localele din 5 iunie, când PSD a pierdut 60 de senatori și deputați, aleși primari și consilieri locali sau județeni (în frunte cu Firea și primarii sectoarelor 1, 5 și 6).
La rândul său, ALDE a pierdut 9 oameni, în timp ce UNPR – numai 4. PNL are și el 10 parlamentari în minus după alegerile locale, astfel că raportul de forțe în “Opoziție” s-a schimbat. După cum vă arătam în continuare.
233 nu este jumătate+1
Cât privește schimbarea majorității în Parlament, demonstrăm acest lucru printr-un calcul matematic simplu:
În prezent, la SENAT sunt în total 157 membri (potrivit site-ului instituției):
– Grupul PSD are 49 senatori + 14 membri afiliați = 63
– Grupul PNL: 47 membri și 6 afiliați = 53
– Grupul ALDE: 11 membri și 3 afiliați = 14
– Grupul UDMR: 7 membri
– Senatori fără apartenență la un grup parlamentar: 20.
Din rândul senatorilor fără apartenență la grupurile parlamentare fac parte și cei 8 din Grupul UNPR dizolvat de la Senat în 27 – 28 iunie prin migrarea a 11 membri din totalul de 19 senatori.
În total sunt 157 de senatori, din care 77 sunt ai alianței PSD+ALDE. Restul politicienilor însumează 87 de senatori.
Observație! Rezulatul matematic ne arată că alianța PSD+ALDE nu mai are majoritate în SENAT. Evident, dacă PNL, UDMR și neafiliații vor face front comun. Sau, așa cum se vede de pe tușă, PSD a făcut un blat mascat cu PNL! Atât în țară, cât și în Parlament.
La CAMERA DEPUTAȚILOR au mai rămas 358 de membri din totalul de 417 aleși în decembrie 2012. Potrivit site-ului Camerei, 59 de deputați și-au încheiat în avans mandatul iar 20 dintre aceștia, imediat după alegerile locale din iunie.
Iată configurația politică:
– PSD: 133 membri
– PNL: 113 membri
– UNPR: 24 membri
– ALDE: 23 membri
– UDMR: 16 membri
– Minorități: 17 membri
– Deputați neafiliați (inclusiv PMP): 32 de membri
Alianța PSD+ALDE are 156 de membri din totalul de 358. Restul deputaților – “Opoziția” – însumează 202 deputați. Cu alte cuvine, matematic, nici în Camera Deputaților alianța PSD+ALDE nu mai are majoritate!
Observație! Practic, în tot Parlamentul, PSD+ALDE mai dețin 233 de deputați și senatori dintr-un total de 515. Cum pentru a avea o majoritate simplă este nevoie de 258 de parlamentari, Dragnea și Tăriceanu mai au nevoie de 25 de “trădători”.
PNL, la momentul adevărului
Așadar, cei de la PSD+ALDE pot fi izolați în Parlament – evident, dacă vrea PNL. Deocamdată, Blaga își linge rănile după ce i-a fost furat de sub bot ciolanul UNPR.
Înțelegerea evidentă dintre PNL și PSD pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin a adus deservicii imense liberalilor, blamați acum pentru eșecul imens din București.
Primăria Capitalei i-a fost “vândută” lui Dragnea de binomul Gorghiu- Blaga iar victoria PSD la cele 6 primării de sector pare să nu fi fost luată în calcul de PNL. Însâ pentru români anti-PSD nu mai contează scorul liberalilor din teritoriu: au pierdut Capitala iar asta a rămas în mentalul public ca o mare înfrângere.
Observație! Blatul dintre PSD+ALDE și PNL bănuit de toată lumea va ieși la iveală odată cu votarea în actualul Parlament a unor legi – “pomeni electorale” atât de dorite de Dragnea și Tăriceanu. Și, de ce nu, în cazul unor noi solicitări din partea DNA de ridicare a imunității unor penali PSD sau ALDE. Iar dacă procurorii au dosare prin care îl pot învinui pe Tăriceanu în calitate de ministru – vezi cazul Porțile de Fier –, în acest moment el nu mai poate fi salvat de Senat. Decât dacă blatul PSD+ALDE cu PNL va funcționa.
PMP a făcut 9 majorități în CJ, la egalitate cu PNL
Acum știe toată lumea că, pe față sau pe tăcute, „mortul politic” Traian Băsescu a făcut alianțe cu toată lumea pentru ca PMP să intre în jocuri.
Culmea, cu un scor de 4,4% la alegerile pentru CJ, PMP a constituit 9 majorităţi în consiliile judeţene, la egalitate cu PNL – ceea ce corespunde unui procent de 21,4% pentru PMP.
Concret, PMP a reuşit să constituie majorități alături de PSD majorităţi în CJ Constanţa, Prahova, Neamţ, Caraş Severin, Timiş şi Maramureş. Alături de PNL, PMP a făcut majorități în Alba, Arad şi Ilfov.
Liberalii, în ciuda faptului că au obţinut 30,64% la alegerile locale, au reuşit să obțină majorităţi abia în 9 judeţe – în 3 singuri şi în 6 în alianţe cu UDMR, PMP şi FDGR -, ceea ce înseamnă un procent de 21,4%.
În ceea ce priveşte şefia judeţelor, PNL a obţinut numai 7 preşedinţi de CJ, adică 16,6%. Citiți continuarea AICI.
Observație! Cu un scor de numai 4,4% obținut de PMP „pe teren” față de 30,64% obținut de PNL, “mortul politic” Băsescu a reușit să plaseze „pe tablă” 9 majorități în CJ, adică tot atâtea câte a încherbat – și cu ajutorul PMP – partidul condus de „viii” Gorghiu și Blaga! În acest caz, cine este mortul politic și cine scufundă partidele, doamnă Gorghiu?!?
Firea la mâna lui Băsescu!
La Consiliul General al Municipiului București (CGMB), PSD+UNPR au obținut 24 de mandate iar ALDE, 4. Cu cei 28 de consilieri generali, PSD+UNPR+ALDE dețin majoritatea. Una extrem de fragilă, în condițiile în care USB însumează cu PNL și PMP 27 de consilieri.
Dacă UNPR-iștii transformați în PMP-iști votează în barca PSD-ALDE la ordinul comandatului suprem Băsescu, s-a stricat majoritatea primăriței Firea în CGMB – și, evident, succesul proiectelor sale! Desigur, cei 4 UNPR-iști nu pot trece la alt partid, pentru că și-ar pierde mandatul, dar pot vota împotriva proiectelor PSD-ALDE. Iar PSD nu-i poate înlocui decât tot cu UNPR-iști.
UNPR a schimbat macazul și înțelegerile politice
Grupul de senatori UNPR s-a dizolvat după migrațiile la PSD dar au rămas în Senat 8 membri UNPR în rândul celor 20 de senatori fără apartenență la un grup. La Camera Deputaților, Grupul UNPR a rămas în picioare: 24 de deputați (UNPR a avut în total 43 de senatori şi deputaţi înainte de migrații).
Așadar, “Interesul Național” a schimbat macazul fără să-l anunțe pe președintele Iohannis care a rămas fără militari. Alegerile parlamentare din 2012 au avut loc în 9 decembrie, astfel că și anul acesta vor fi tot în decembrie (Guvernul Cioloș trebuie să emită o hotărâre în perioada imediat următoare).
Dacă scădem o lună de campanie electorală – noiembrie -, Parlamentul mai are două luni în toamnă – septembrie și octombrie – pentru a trece legi pe care Liviu Dragnea le vedea ca și aprobate.
Obsevație! În conjuctura actuală din Parlament, fără PNL, PSD va avea nevoie de înțelegere din partea noului PMP ca să-și treacă pomenile electorale. Poate de aceea Dragnea a venit cu ideea ca la alegerile viitoare să se voteze uninominal – un alt balon de oxigen pentru un PMP mai curat decât murdarul PNL. O idee care i-a dat frisoane doamnei Gorghiu!
Legi pregătite pentru aprobare în toamnă
La Camera Deputaților, spre exemplu, Comisia de muncă şi-a asumat dezbaterea în timpul vacanţei a 24 de proiecte care vizează în mare parte sistemul de pensii publice.
Comisia pentru învăţământ se va reuni și ea de 8 ori în vacanța parlamentară, pentru a dezbate 12 proiecte de lege ce trebuie aprobate imediat în sesiunea din toamnă.
Comisia pentru cultură a anunțat că va dezbate în vacanţă modificarea OUG 39/2005 privind cinematografia şi legea privind dreptul de autor şi drepturile conexe.
Deputaţii din Comisia juridică vor discuta 12 proiecte de lege rămase restante.
Băsescu are o LISTĂ goală și curățată de penali
Trebuie să ai probleme mari de înțelegere a vieții politice ca să crezi că singur PMP ar fi avut șanse mari să depășească în iarnă pragul de 5%.
Dar vă garantăm că, odată cu înghițirea UNPR, partidul lui Traian Băsescu va păși peste pragul electoral și va obține un minim de 10%. De ce spunem asta?
Pentru că prin absorția UNPR, Băsescu a obținut organizațiile puternice ale UNPR în teritoriu de pe vremea când Oprea se afla pe cai mari. Și nu sunt puține și sunt conduse militărește, prin ordine și disciplină! După “moartea” lui Oprea, Băsescu vine ca o barcă de salvare perfectă pentru liderii UNPR din teritoriu.
Apoi, NU trebuie uitat că Steriu i-a pus în brațe fostului său șef de la Cotroceni un partid curățat de penali sau de politicieni extrem de controversați. Oprea, Onțanu, Mick Șpagă sau Nicolicea nu mai sunt membri UNPR iar alți parlamentari proveniți din PSD s-au “curățat” singuri!
Acum, față de Dragnea, Gorghiu & Blaga sau Tăriceanu, “mortul” Băsescu are o LISTĂ goală pentru alegerile parlamentare, fără obligații majore față de pretendenți penali sau controversați. Cu siguranță, pe lista de candidați a PMP vor figura UNPR-iști cu notorietate și cu forță în electoratul local.
Dacă pe vremea lui Oprea, liderii locali ai UNPR nu erau siguri că vor avea un cuvânt de spus atunci când se vor forma listele pentru alegerile parlamentare, acum Băsescu le va arăta că punctul lor de vedere contează și că au dreptul să decidă candidații PMP. La paritate cu fostul PMP. Ba, chiar cu 100% în unele județe unde au notorietate!
Observație finală! Și să nu uităm că UNPR este un partid cu disciplină militară! UNPR se bucură de sprijinul a peste 400.000 de familii de „apeviști”. Dacă ținem cont că: Băsescu este militar iar pe vremea cât a fost președintele României a ridicat în grad zeci de mii de ofițeri; pe vremea lui Oprea zeci de mii de alți militari au obținut diferite beneficii; Băsescu a declarat că militarii au întotdeauna ușa deschisă la el – atunci ordinul pe unitate „Votați PMP” va fi îndeplinit cu peste 70%.
De aceea spunem noi că PMP va obține în alegerile din iarnă cel puțin 10%, cu posibilitatea unui neprețuit 14% – născător de “partid balama”.
De aceea doamna Gorghiu scuipă vitriol, Blaga s-a ascuns în cușcă iar Ioahnnis a dat cu basca de pământ!
PMP va fi „partidul balama”. Iar în negocierile cu Băsescu, pierzi și primești doar ce vrea el să-ți dea!
La capătul tunelului, ideea de consens național pentru viitorul guvern cu Cioloș premier nu mai este atât de luminoasă, pentru că la butonul potențiometrului se va posta Băsescu.
Așadar, fuziunea dintre PMP și UNPR a stins o parte din becurile de pe cărarea președintelui Iohannis!
Acum, că a reintrat în politică pe cai militari, Traian Băsescu, “mortul politic”, președintele jucător este privit de occidentali cu alți ochi.
P.S. Scandalagiul Victor Ponta, cel căruia nu-i mai tace gura și se bagă în seamă pe facebook pe orice problemă, a rămas mască atunci când a aflat ce manevră a făcut Băsescu cu UNPR! Și se tot întreabă, dând roată Foișorului de Foc: Oare Daciana e cal troian via Robert Turcescu?