Fostul președinte dorește grațierea tuturor pedepselor care au tangență cu faptele penale comise de el, de membrii familiei, de cei care au “lucrat” pentru el dar și de unii dintre dușmanii de moarte: Năstase, Tăriceanu, Coldea și Kovesi.
În episodul 2 din Studiul de Caz “Confruntarea ZEILOR” vă prezint un mod de operare. În stilul care l-a caracterizat în anii petrecuți la Palatul Cotroceni, ex-președintele Traian Băsescu, acum senator PMP, se folosește de Constituție în avantajul propriu. Mai precis, senatorul Băsescu a depus câteva amendamente la Legea grațierii promovată de penalii din alianța PSD + ALDE, făcând trimitere la legea supremă.
Propunerile năucitoare din partea lui Băsescu, cel care a câștigat două mandate de președinte al României „pedalând” pe lupta împotriva penalilor și a corupților, i-a scos la atac pe colegii din minipartid, cu puncte de vedere beligerante!
Mai întâi Robert Turcescu – jurnalistul autodemascat ca fiind „acoperit”, acum deputat – și apoi liderul deputaţilor PMP, Eugen Tomac. Declarațiile celor doi sunt veritabile “directe” în bărbia celui care i-a creat, ca politicieni: Traian Băsescu.
Dar arbitrii PSD nu-l vor număra pe Băsescu, ci îl vor asculta ca pe un “tătuc” și vor ține cont de amendamentele lui “constituționale”.
Iar aceasta, pentru că tupeul și lipsa de respect afișate de fostul șef de stat Băsescu față de românii care NU fură sunt „galactice”; o veritabilă lecție dată exponenților luptei antijustiție: Dragnea, Tăriceanu și Șerban Nicolae.
Amendamentele “punct ochit, punct lovit”
Propunerile senatorului PMP Traian Băsescu sunt următoarele:
- Să fie grațiate pedepsele de până la 10 ani;
- Să se reducă la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violenta, inclusiv pentru corupție;
- Grațierea tuturor persoanelor care au împlinit vârsta de 60 de ani;
- Grațierea infracțiunilor cuprinse în legile speciale, precum cele privind drogurile și spalarea banilor.
- Reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste și nu au săvârșit infracțiuni cu violență;
- Mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la 1 an la 3 ani:
- Scutirea de la returnarea prejudiciului în cazul condamnaților care pot demonstra că nu au posibilități financiare.
Ex-președintele Traian Băsescu mai propune eliminarea unor excepții de la lege, pe care le consideră prea restrictive. Mai precis, senatorul PMP Băsescu vrea grațierea celor care au comis următoarelor fapte penale:
- Constituirea de grup infracțional organizat – în toate formele;
- Abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului;
- Infracțiunile de corupție – în toate formele;
- Conflictul de interese;
- Obținerea ilegală de fonduri;
- Deturnarea de fonduri
- Infracțiunile de corupție și de serviciu comise de alte persoane;
- Falsul material în inscrisuri oficiale și falsul intelectual
- Falsul informatic
- Înșelăciunea și delapidarea;
- Furtul calificat – în toate formele;
- Gestiunea frauduloasă;
- Fraudele comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice;
- Violarea de domiciliu.
În fine, fostul președinte – actual senator PMP – Traian Băsescu mai vrea să fie eliminată excepția referitoare la infracțiunile stabilite de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului!
Turcescu nu e de acord cu Băsescu
După ce liderul Traian Băsescu și-a expus amendamentele, pare că în sânul PMP s-a declanșat un război deontologic.
Deputatul PMP Robert Turcescu a postat pe Facebook un comentariu prin care încearcă să ne transmită că este în dezacord total cu cel care l-a promovat politic. Turcescu îi reamintește lui Băsescu o declarație din 2016, în care fostul președinte al României spunea, în esență, că PMP nu trebuie să facă niciodată vreun compromis cu PSD.
„În ceea ce mă priveşte, când am devenit deputat PMP aşa am înţeles să-mi asum mandatul pentru următorii patru ani: am fost, sunt şi voi rămâne un opozant ferm al politicilor pesediste. Orice compromis cu Dragnea & co. este inacceptabil şi va duce la disoluţia Partidului Mişcarea Populară”, mai punctează deputatul PMP Turcescu.
Tomac încearcă să salveze imaginea PMP
Eugen Tomac, liderul deputaţilor PMP și preşedintele executiv al formaţiunii conduse (încă) de Traian Băsescu (cel care transmitea pe Facebook, în noaptea emiterii Ordonanței 13, când oamenii au ieșit să protesteze în fața Guvernului, un unic mesaj: “Este timpul ca la conducerea PMP să vină cineva mai tânăr”), a venit cu o declarație prin care încearcă să salveze imaginea partidului.
“Vreau să fiu corect înteles, deşi nu este foarte uşor. Eu, în calitate de lider al grupului PMP din Camera Deputaţilor, nu am văzut aceste amendamente şi în cadrul partidului nu am discutat aceste amendamente.”
Eugen Tomac ne mai spune că “săptămâna viitoare, în Consilul Executiv, vom dezbate inclusiv acest subiect…”, iar refrându-se direct la Băsescu, punctează:
“Domnia sa are o vastă experienţă politică, probabil are motive deplin întemeiate pentru a face demersuri în calitate de senator, dar ele nu au fost elaborate de noi. Noi îl respectăm pe domnul preşedinte Traian Băsescu, dar cred că este important să avem această discuţie în partid.”
Concluzie
Dacă recitim câteva dintre faptele vizate de fostul președinte Traian Băsescu pentru a fi grațiate, observăm că sunt personalizate.
Fapte penale precum
constituirea de grup infracțional organizat – în toate formele, abuz în serviciu și favorizarea făptuitorului, infracțiunile de corupție în toate formele, conflictul de interese, obținerea ilegala de fonduri, deturnarea de fonduri, infracțiunile de corupție și de serviciu comise de alte persoane, falsul material în inscrisuri oficiale, falsul intelectual, falsul informatic, înșelăciunea și delapidarea, precum și anumite fapte prevăzute de legile speciale, cum sunt spălarea banilor și combaterea terorismului,
ne conduc la o singură concluzie:
Senatorul PMP Traian Băsescu vrea să acopere prin amendamentele depuse toată plaja de capete de acuzare care au fost sau pot fi puse în seama lui, a membriilor familiei sale sau a persoanelor care au “lucrat” pentru el: fratele Mircea, nepotul Dragoș, fiica Ioana, ginerele Pricop, acoliții Elena Udrea, Marcel Opriș, Adriean Videanu, amicii Dan Andronic, Daniel Moldoveanu, Puiu Popoviciu, Alina Bica, Sorin Blejnar etc..
Și, pentru că “așa este în politică”, amendamentele lui Băsescu îi SALVEAZĂ chiar pe unii dintre “dușmanii” săi politici sau din “instituțiile de forță”:
Liviu Dragnea, CP Tăriceanu, Victor Ponta, Adrian Năstase, Marian Vanghelie, Viorel Hrebenciuc, Vasile Blaga, Teodor Meleșcanu, Ioan Rus, Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Cătălin Voicu, Tiberiu Nițu, Laura Codruța Kovesi, George Maior, Florian Coldea etc.
P.S. Îmi cer scuze public față de toți penalii care au furat din avutul țării și care vor fi protejați de amendamentele lui Băsescu iar eu NU i-am nominalizat în acest „Studiu de Caz”.