În urmă cu câteva zile, un sondaj de opinie aruncat de USR în balta politică i-a bulversat pe analiști. Și nu neapărat prin scorul obținut de USR – 19%! -, ci prin prăbușirea inexplicabilă a PNL, de la 31% la 18%!!! Să pierzi 13 procente în câteva luni, deși îl folosești pe premierul tehnocrat și nepătat Cioloș pe post de împingător, este o poveste de povestit. Și de analizat! Iar concluzia este pur dâmbovițeană: partidele din opoziție se canibalizează prin sondaje pentru a accede la putere după 11 decembrie 2016.
NEVEROSIMIL pentru ROMÂNIA
Ultimii 20 de ani ne-au arătat că sondajele de opinie ne mint grosolan în preajma alegerilor. De aceea, vă propun în analizele referitoare la alegeri să ne raportăm la numărul de voturi și abia apoi la procente, folosindu-ne de statistică, NU de sondajele mincinoase.
Categoric, sondajul oferit de USR este unul foarte ciudat, dacă ținem cont și de prezența la vot: 10,245 milioane de români, în care intră și DIASPORA.
Iată-l, în comparație cu rezultatele obținute în iunie 2016 la alegerile locale – când prezența la vot a fost de 8,5 milioane de români, fără DIASPORA:
Dacă ar fi să dăm crezare acestui sondaj, reiese că PNL, în câteva luni, a pierdut din bazinul său electoral STABIL aproximativ 1 milion de oameni.
Reamintim: În iunie 2016, PNL a condidat singur la alegerile locale și a primit 2,7 milioane de voturi fără străinătate, la o prezență la vot de 8,5 milioane de români.
Practic, la o prezență estimată de 10,245 milioane de români cu tot cei din DIASPORA – nu mai mult de 500.000 de votanți – este imposibil ca PNL să piardă aproape 1 milion de voturi, adică să ajungă la doar 1,8 milioane de români susținători.
Reamintim: Conform datelor oficiale, în alegerile din iunie 2016, din cele 8,5 milioane de voturi, peste 1 milion s-au disipat în jungla alegerilor de la nivel local. Iată ce a rezultat după scrutin:
Așadar, conform sondajului USR, în alegerile parlamentare partidele vechi și cele noi ar avea de cucerit circa 3 milioane de votanți care NU fac parte din bazinul lor electoral. Trebuie să recunoaștem că este o sumă generoasă oferită de sondajul USR.
De aceea spunem că este la limita miracolului ca doar PNL să NU se înfrupte din mulțimea nehotărâtă de 3 milioane de români! Ba, mai mult, partidul președintelui Iohannis, cu premierul Cioloș pe post de locomotivă, să piardă peste 1 milion de votanți din bazinul său electoral.
N.B. Este greu de crezut că, la un plus de 1,7 milioane de români, USR culege TOT, ABSOLUT TOT, iar partidele se vor bate pe milionul de români pierdut de PNL și pe restul electoratului de la alegerile locale.
Potrivit sondajului USR, “Plăcinta România” ar arăta neconvențional. Iat-o:
Mai aproape de adevăr
Luni a venit peste noi un alt sondaj, de această dată comandat de PMP. Întocmit sau nu pe colțul mesei precum cel al USR, sondajul PMP pare mai apropiat de distribuția voturilor din iunie. Mai rezonabil față de ce se vorbește prin țară și pe rețelele de socializare. Dar, precum cel al USR, aduce o mare nedumerire.
Spuneam “pare” real deoarece este nefirească uriașa creștere a PSD. Dacă în sondajul USR oamenii lui Nicușor Dan adună un miraculos 19% – adică 2 milioane de români îl vor vota pe el și candidații propuși de acesta -, în sondajul PMP nu scăpăm de ciuma roșie PSD! Parcă ne simțeam mai bine în sondajul USR, cu PSD votat de 4,2 milioane de români! Nu credeți?
Dar, dacă considerăm că la vot vor veni același număr de votanți ca în previziunea USR, sondajul PMP are oarece susținere în real. Chiar dacă aici USR este prea lovit de soartă!
N.B. Să avem rezon, domnilor de la PMP, pare a răzbunare procentul atribuit USR după ce Nicușor Dan, cu sondajul său ciudat, v-a băgat cu nasul în țărână!
Adevărul gol-goluț
Așadar, cum am mai spus, nu sunt adeptul procentajelor atunci când vorbim despre alegeri. Românii au dreptul să fie adunați aritmetic, în mulțimi, nu procentual.
Plecând de la alegerile locale din iune 2016, când au venit la vot peste 8,5 milioane de români din țară, avem certitudinea că la alegerile din 11 decembrie vor veni la vot pentru viitorul Parlament și românii din DIASPORA.
N.B. Se estimează că în DIASPORA vor vota maxim 500.000 de români. Dacă punem la socoteală și partea plină a paharului din mulțimea nehotărâților din țară, vom trece de pragul de 10 milioane de votanți.
În această conjunctură, din datele existente și fără să ținem cont de sondajele măsluite rezultă următorul țintar:
Canibalizare prin sondaje măsluite
Indiferent de ce afinități politice avem sau de ce ne dorim după 11 decembrie, sondajul USR prezentat de Nicușor Dan, cororborat cu cel al PMP anunțat de Traian Băsescu, ne arată gradul ridicat de canibalizare existent între partidele din opoziție.
Nicușor Dan a declarat de mult că-l susține pe Dacian Cioloș pentru viitoarea funcție de premier. Iar cum PNL defilează cu Cioloș prim-ministru pe toate afișele electorale, este cât se poate de clar că USR vorbește serios: vrea o alinață cu PNL.
Și, atunci, de ce să pulverizezi PNL în sondajul tău, USR?!? Pentru că adunarea PNL + USR nu dă majoritate decât dacă-l punem în coadă pe Băsescu, prin redistribuire peste 51%, și cu ajutorul minorităților, care au cutuma de a se alia cu învingătorul.
Dacă așa gândește Nicușor Dan politica, atunci chiar avem o problemă. Pentru că USR vine pe o pistă neabordată de foarte mult timp de partidele clasice: tineretul rebel, pe care nimeni n-a reușit să-l atragă la vot, și românii nehotărâți.
N.B. Dacă ne apucăm să-i mințim pe tineri și pe nehotărâți așa cum o fac partidele energofage, oare la ce legislație trebuie să ne așteptăm după 11 decembrie, Nicușor Dan?
Condițiile lui Băsescu
În acest joc de canibalizare, colac peste pupăză vine declarația lui Traian Băsescu după ce sondajul PMP a fost aruncat pe piață: “Mă aliez cu PNL, dar pun trei condiții!”. Atenție însă! Băsescu vorbește doar cu Alina Gorghiu, de președintele Iohannis nu amintește în declarația lui!
“Fac alianţă cu PNL cu trei condiţii, dacă şi Alina Gorghiu vrea. Cer funcţia de premier (…) Al doilea punct pe care îl cer e să facem protocol pentru revizuirea Constituţiei şi 300 de parlamentari (…) În domeniul justiţiei trebuie introdusă legea răspunderii magistraţilor”, a clamat Traian Băsescu.
Practic, Băsescu pune condiții greu de acceptat de Gorghiu și Iohannis, pentru a face alianță cu PNL după 11 decembrie.
Pare o cacealma propunerea lui Băsescu. Este, mai degrabă, o strategie de campanie pentru a strânge voturi pentru PMP.
Băsescu vs. Firea
De ce și-ar dori Traian Băsescu funcția instabilă de premier? Nu cred că asta își dorește Traian Băsescu.
Așa cum am scris și înainte de alegerile locale, Băsescu NU avea argumente pozitive să candideze pentru funcția de primar general al Capitalei, dar avea multe neclarități și pericole de trecut. Și am avut dreptate. Traian Băsescu NU a candidat!
Președintele Băsescu este un bun politician. El știe că funcția de premier este foarte volatilă și la mâna hazardului – mai ales când vorbim despre liberali.
Din sondajul PMP rezultă că PSD este câștigător cu ALDE în coadă. În acest caz, la ce bun propunerea lui Traian Băsescu către PNL? “În ce scop, tovarăși?”
Răspunsul îl găsim în întrebarea cu personaje impuse din același sondaj: Câtă încredere aveți în următorii lideri politici?. Iată clasamentul:
Gabriela Firea – 63%
Victor Ponta – 50%
Klaus Iohannis – 46%
Dacian Cioloș – 48%
Traian Băsescu – 35%
Călin Popescu Tăriceanu – 34%
Alina Gorghiu – 21%
Este evident că întrebarea se referă la numele care va fi înaintat de partide pentru funcția de premier. Ponta recomandat de PRU, Tăriceanu de ALDE, Cioloș de PNL, Firea de PSD și Băsescu de PMP.
Cum Iohannis, Ponta, Tăriceanu și Gorghiu nu intră în discuție, disputa se tranșază în trei: Firea, Cioloș și Băsescu.
De aceea Traian Băsescu este categoric când cere PNL să-l nominalizeze premier. Ca să aibă un pion de schimb. Nu mă vreți pe mine, mă aliez cu PSD și ALDE, unde nu vreau funcție – pare că spune Băsescu. Sau…
N.B. Mesajul lui Traian Băsescu este următorul: Băieți, sondajul este măsluit, Dragnea este opțiunea mea numărul doi. Băieți, eu sunt singura voastră salvare, nu Cioloș, nu Dan. Băieți, nu vă mai jucați cu focul pe vapor, că scufundați nava. Vă garantează un căpitan de cursă lungă!
Plăcinta Miracol
Și, ca să încheiem analiza cu o notă optimistă pentru cei care doresc să scape de ciuma roșie PSD, iată o plăcintă politică românească, cu gust de victorie pentru dreapta:
Citiți și primele episoade din saga PLĂCINTA ROMÂNIA, pentru a înțelege unde ne aflăm:
EPISODUL 2. Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016
ROMÂNIA, ce PLĂCINTĂ!
Episodul 1. Alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016