”Synonyms”, regizat de israelianul Nadav Lapid, a fost recompensat cu Ursul de Aur sâmbătă, la cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, ce a avut loc în perioada 7 – 17 februarie.

.
 
 

Nadav Lapid a devenit primul regizor israelian care obţine cea mai importantă distincţie la această competiție.

Inspirată de experienţa personală a regizorului de a se muta în străinătate şi de sentimentele sale ambivalente pentru ţara lui natală, această coproducţie Franţa-Israel-Germania spune povestea lui Yaav (interpretat de Tom Mercier) şi a luptei sale de a se reinventa ca francez, renunţând la tot ceea ce este israelian.

La primirea premiului, Nadav Lapid a declarat că acest film autobiografic ar putea provoca “un scandal în Israel”. Însă, a adăugat el, “sper ca oamenii să poată înţelege că furia, ostilitatea, ura şi dispreţul intervin doar între fraţi şi surori, atunci când există un ataşament solid şi emoţii puternice”.a declarat că producţia lungmetrajului său i-a oferit ”nesfârşită plăcere”, dar şi ”nesfârşită durere”, relatează DPA.

Şaisprezece filme au concurat la această ediţie pentru trofeul suprem al Berlinalei – Ursul de Aur.

Cu toate că juriul şi-a exprimat public regretul pentru faptul că una dintre peliculele din China a fost retrasă din competiţie, Wang Jingchun, un actor chinez a luat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor pentru rolul din pelicula ”Di jiu tian chang/ So Long, My Son”, de Wang Xiaoshuai. Interpretul i-a mulţumit şi partenerei sale de pe ecran, Yong Mei, care a primit în scurt timp distincţia acordată pentru cea mai bună actriţă.

Premiul Alfred Bauer a mers la pelicula germană ”Systemsprenger/ System Crasher”, de Nora Fingscheidt.

Premiul pentru scenariu a fost câştigat de Maurizio Braucci, Claudio Giovannesi şi Roberto Saviano pentru ”La paranza dei bambini/ Piranhas”, de Claudio Giovannesi.

Pentru cea mai importantă contribuţie artistică, premiul pentru care este acordat pentru imagine, editare, muzică, decoruri sau costume, a mers la Rasmus Videbæk, pentru imaginea peliculei ”Ut og stjæle hester/ Out Stealing Horses”, de Hans Petter Molan

”Talking About Trees”, filmul lui Suhaib Gasmelbari, o coproducţie Franţa-Sudan-Germania-Qatar-Ciad a fost considerat Cel mai bun documentar.

Tot din Germania a venit şi câştigătorul distincţiei acordate pentru debut, ”Oray”, în regia lui Mehmet Akif Büyükatalay.

Ursul de Aur pentru cel mai bun film de scurt-metraj a fost acordat peliculei ”Umbra”, al germanilor Florian Fischer şi Johannes Krell.

Ursul de Argint pentru pentru film de scurt-metraj a mers la ”Blue Boy”, scurt metrajul lui Manuel Abramovich, din Argentina, care l-a avut în postură de producător creativ pe românul Bogdan Georgescu.

Premiul Audi pentru film de scurt-metraj a mers la ”Rise”, de Bárbara Wagner, Benjamin de Burca , o producţie Brazilia, Statele Unite, Canada.

Sâmbătă, la prânz, “Monştri.”, singurul film românesc de la Berlinală a primit premiul publicului acordat de publicaţia germană Tagesspiegel. Imediat după ce s-a anunţat că pelicula românească a primit la Berlinale – Berlin International Film Festival premiul publicului oferit de cititorii Tagesspiegel, realizatorii au reacţionat: ”Suntem foarte fericiţi şi extrem de recunoscători!”.

Juriul internaţional al ediţiei de anul acesta a Berlinalei a fost prezidat de actriţa franceză Juliette Binoche, căreia i s-au alăturat criticul de film american Justin Chang, actriţa germană Sandra Huller, regizorul chilian Sebastian Lelio, curatorul de film al Muzeului de Artă din New York, Rajendra Roy, şi actriţa şi producătoarea britanică Trudie Styler.

În 2018, Ursul de Aur pentru cel mai bun film i-a revenit lungmetrajului “Nu mă atinge-mă (“Touch me not”), al regizoarei românce Adina Pintilie, care a fost recompensată şi cu trofeul pentru cel mai bun film de debut. 

author avatar
Focus Magazin
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version