Între 21 și 27 ianuarie, pe site-ul www.pamanteni.ro vor fi putea fi vizionate documentare și reportaje prezentate la edițiile anterioare ale Black Sea Arts Festival, pentru privitorii care nu au ajuns la edițiile anterioare ale festivalului, dar și pentru cei care își doresc să le revadă, informează Asociația Pământeni.
Festivalul reunește zeci de artiști din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Georgia și Rusia.
Evenimentul a adus în premieră, alături de spectacole de teatru, workshop-uri creative deschise publicului, vernisaje de artă și expoziții de fotografie, expoziții de arhitectură, spectacole de dans și concerte, o serie de filme artistice și documentare cu teme politice sau sociale, menite să deschidă aducă în discuție situația politică și socială actuală a țărilor aflate în bazinul Mării Negre.
Filmele disponibile online pe site-ul festivalului sunt:
Hybrid Warfare (documentar, r. Toma Chagelishvili/GE, 2018/50′) – povestește despre ce este ”Războiul hibrid” și care sunt metodele pe care Rusia le folosește pentru a-și domina vecinii și pentru a controla politica internațională. 5 președinți și numeroși experți analizează tacticile folosite de Vladimir Putin care au schimbat pentru totdeauna regulile războiului.
Lifelong Mission / Ebedi ezamiyyet (documentar, r. Fariz Ahmedov /AZ, 2016/60′) scoate la lumină eforturile delegației din Republica Azerbaijan, trimisă la Conferința pentru pace din Paris, după proclamarea independenței țării, în 1918.
În urma eforturilor considerabile depuse de membrii delegației, Consiliul Suprem pentru pace de la Paris a recunoscut independența Republicii Azerbaidjan însă, trei luni mai târziu, în aprilie 1920, Armata Roșie rusă a ocupat din nou țara. Membrii delegației nu s-au putut întoarce în țara natală și au continuat să se lupte, din diverse țări din Europa, pentru independența unei patrii pe care nu au mai vazut-o niciodată.
Retrospectivă reportaje Corneliu Durnescu (MD, 2017/79′). Comunismul a marcat multe societăți din estul Europei însă, în republica Moldova, experiența comunistă a fost o traumă puternică.
Manipularea sistematică, foametea îndelungată la care au fost supuși locuitorii și agenda politică nemiloasă a Rusiei au creat un climat de viață neiertător și o societate în care suferința oamenilor răsună până astăzi.
Retrospectivă reportaje Rustavi 2 (GE, 2017/20′). Aflată la granița dintre Europa și Asia, Georgia este o națiune tânără ce s-a născut în 1991 odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.
Istoria Georgiei post-sovietice este una tumultuoasă, plină de conflicte etnice și teritoriale care au încetinit stabilizarea politică și economică a țării, iar această istorie plină de suferință și război continuă și astăzi.
BLACK SEA ARTS FESTIVAL este un eveniment organizat de ONG Pământeni cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund of the United States, care își propune să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.