Teatrul Odeon continuă joi, 14 mai, ora 18:00,  seria Marilor Spectacole @ODEON difuzate online săptămânal, cu piesa „De vânzare / For sale”, de Gianina Cărbunariu, câștigătoare a Premiului UNITER în anul 2015 la categoria „Cel mai bun spectacol”.

De vânzare / For sale” s-a jucat la Centrul Dramatic Național din Madrid, principala scenă de repertoriu a Spaniei (data premierei: 28 mai 2014 ⎪ durată: 1h 35’).

Iată precizările reprezentanților Teatrului Odeon:

„Spectacolul va fi transmis prin live streaming pe pagina noastră de Facebook și va fi disponibil online pe canalul de YouTube până la ora 24:00. Vă rugăm să fiți îngăduitori vizavi de calitatea filmării, pentru că înregistrarea a fost realizată pentru arhiva teatrului și nu pentru difuzare. Vă mulțumim pentru înțelegere!

Cu sprijinul Institutului Cultural de la Madrid, spectacolul, scris și pus în scenă de Gianina Cărbunariu, a fost prezentat în Spania, în cadrul Festivalul Internațional de Teatru de la Madrid „Una Mirada al mundo”, ediția din 2016 și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru și Artă de Stradă de la Valladolid, ediția din 2017.

Acest spectacol imersiv, în format cinemascopic, situează spectatorul în centrul unei experiențe dramatice revelatoare. […] Teatrul ei – n.ed. Gianinei Cărbunariu – pune la îndoială, cu o extraordinară înțelepciune, versiunea oficială a istoriei recente. În «De vânzare / For sale», parterul teatrului devine scenă, iar publicul, invitat să se așeze pe baloți albi, este asediat de o distribuție de actori fantastică asemenea unui regiment de cavalerie luat cu asalt de amerindieni.

(El PaisSpania, 2017)

 PREMII:

  • Mihai Smarandache, Premiul pentru „Cel mai bun actor în rol principal” la Festivalul Comediei Româneşti FestCO, 2015
  • Andu Dumitrescu, Premiul pentru „Cel mai bun scenograf” la Festivalul Comediei Româneşti FestCO, 2015
  • Premiul UNITER la categoria Cel mai bun spectacol, 2015

De vânzare / For sale” abordează problematica exproprierii terenurilor pornind de la interviuri și discuții avute cu țărani din centrul țării, dar și cu antropologi, sociologi, activiști și jurnaliști ori investitori străini interesați de agricultura la scară mare din România. Dramaturga încearcă să răspundă unor întrebări survenite de-a lungul documentării: de ce, în majoritatea lor, țăranii aleg să-și vândă sau să arendeze pământul, cum se adaptează aceștia la noul context mondial, de ce agricultura este profitabilă pentru marii proprietari și nu pentru micii fermieri, cine ne hrănește, cu ce și cu ce preț?

Spectacolul este extrem de curajos, de angajant fără a fi în intruziv, de stimulant intelectual și de explicit la adresa clasei politice din România. Ferm ancorată în realitatea socială, montarea își păstrează o puternică dimensiune estetică, punându-te în fața unui act artistic autentic. Pentru niciun moment spectatorul nu poate regreta experiența «de teatru» pentru care a plătit bilet. Actorii nu numai că își interpretează foarte bine rolurile, de la corporatiști spilcuiți, la țărani uitați de lume sau angajați umili care comit injustiții grave din spatele uniformelor pe care le poartă, dar se simte pasiunea pe care au dezvoltat-o pentru ceea ce au adus pe scenă.

Ioana Tamaș, Dilema Veche

 „Un spectacol precum «De vânzare / For sale» semnat de Gianina Cărbunariu la Teatrul Odeon nu te poate lăsa indiferent. Fie din punct de vedere artistic, fie civic, fie emoțional. Lucrând pe toate aceste paliere, experiența vizionării celor 90 de minute are acea forță specifică artei de calitate – te obligă să nu mai fii indiferent măcar preț de o seară.

Alina Epîngeac – yorick.ro

De vânzare / For sale
Un spectacol de Gianina Cărbunariu

Scenografia, video, light design: Andu Dumitrescu
Mișcarea scenică: Florin Fieroiu
Muzica: Bobo Burlăcianu

Cu: Alina Berzunțeanu, Antoaneta Zaharia, Marius Damian, Gabriel Pintilei, Alexandru Potocean, Gabriel Răuță, Mihai Smarandache

De vânzare / For sale a fost produs în cadrul proiectului „Hunger for trade”, organizat de Deutsches SchauSpielHaus din Hamburg (Germania), în parteneriat cu teatre din Belgia (Koninklijke Vlaamse Schouwburg), Marea Britanie (Royal Exchange Theatre), Africa de Sud (South African State Theatre), Brazilia (Cia do Tijolo), India (Indian Ensemble Bangalore), Burkina Faso (Théâtr’Evasion) şi Elveţia (Konzert Theater Bern). „Hunger for trade” este un proiect finanţat prin programul Cultura al Uniunii Europene.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version