„«Ce lume, ce lume!», zice prefectul Tipătescu
și așa zicem și noi
când prindem de veste că este
într-adevăr o parte a lumii reale
ce ni se desfășura astfel înaintea ochilor.”
(Titu Maiorescu, „Comediile D-lui Caragiale”)
Joi, la ora 18:00, continuă seria Mari Spectacole @ODEON difuzate online săptămânal, cu „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regia Mihai Măniuțiu, avându-i în distribuție pe: Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Dorina Lazăr, Oana Pellea, Marcel Iureș, Marian Râlea, Marius Stănescu (data premierei: 29 octombrie 1998).
„Ceea ce este uluitor în spectacolul lui Mihai Măniuțiu este faptul că actorii de pe scenă reușesc să nu izbucnească în râs. Cât despre public – e clar că rămâne pe scaune cu eforturi supraomenești, căci Mihai Măniuțiu exploatează valențele comicului caragialean cu migala unui miniaturist chinez. Noaptea furtunoasă este presărată cu gaguri criminale, dar și cu subtilități de mare rafinament, bine asortate cu valoarea unei echipe de actori monstruos de bună. Exersându-și harul regizoral cu precădere în tonalități tragice, Măniuțiu vădește, de data aceasta, un viguros simț al umorului, o imagine jucaușă și o prospețime a privirii demnă de invidie” (Gabriela Hurezean – „Național”)
Spectacolul va fi transmis prin live streaming pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube ale Teatrului Odeon și va fi disponibil online până duminică, 14 iunie, ora 24:00.
„Mihai Măniuțiu a construit un spectacol de un comic debordant, cu contururi marcate puternic până la grotesc, un comic fără pauză de respirație, fără tihnă și fără iertare” – (Cristina Dumitrescu – „Adevărul” / 4 noiembrie 1998)
Reprezentanții Teatrului Odeon amintesc faptul că piesa lui Caragiale a creat încă de la premiera ei, în 1879, reacții controversate, când un cronicar indignat îl acuza pe Caragiale că „denunţă străinilor micile noastre mizerii”.
Ecranizarea, realizată de Jean Georgescu la începutul anilor ’40, în timpul războiului, deși a depășit, ca intensitate tot ceea ce se făcuse până atunci în cinematografia națională, a fost supusă cenzurii și s-a soldat cu ireversibile pierderi de peliculă.
Există și o operă omonimă, prezentată pe scena Operei Române în 1935, compusă de Paul Constantinescu, pe un libret propriu care folosește textul piesei lui Caragiale.
„Caragiale a fost un demon al veseliei” (Paul Zarifopol)
„E un tragism special, românesc, nu profund, ci de suprafață, nu născut din realul grav, ci din închipuire și deriziune – dar nu mai puțin tragic!
Paradoxul e că Oana Pellea obține acest tragic de suprafață săpând în adâncul textului piesei cu chipul și vocea ei inconfundabile.” (Cristian Tudor Popescu – „Adevărul”, 28 noiembrie, 1998)
„E, cred, cel mai consistent și autentic omagiu ce se poate aduce unui spectacol teatral: acela de a nu fi rămas absolut nimeni indiferent la propunerea regizorală, reacționând tranșant pro sau contra. Reprezentația teatrală gândită de Mihai Măniuțiu nu evită niciun moment tușele groase și împăstările cromatice violente, traducând excesul de pasionalitate al personajelor.” (Victor Parhon – „Privirea” / nr 147/ 11- 17 noiembrie 1998)
“O noapte furtunoasă”
de Ion Luca Caragiale
Regia: Mihai Măniuțiu
Decor: Arh. Octavian Neculai
Costume: Janine Fashion Design
Distribuția:
Jupân Dumitrache: Marin Moraru
Nae Ipingescu: Gheorghe Dinică
Zița: Dorina Lazăr
Veta: Oana Pellea
Chiriac: Marcel Iureș
Rică Venturiano: Marian Râlea
Spiridon: Marius Stănescu