Interviul acordat de soprana Mariana Nicolesco la 6 decembrie 2018 jurnalistului Cristi Marica pentru emisiunea Oaza de muzică a postului național Radio România Cultural reflectă în cel mai frumos mod sărbătorirea prin cultură a Centenarului Marii Uniri. Îl reproducem integral:

Cristi Marica: Soprana Mariana Nicolesco, desemnată de presa internaţională drept Diva Divină, Regina del Belcanto, Regina della Scala, a fost în acest an sufletul unor formidabile celebrări dedicate Centenarului Marii Uniri. 

Mariana Nicolesco: Anul 2018, an jubiliar al sacrei reîntregiri a Patriei, este şi anul mărturiilor excepţionale ale unităţii noastre de neam şi de credinţă.

Uluitoarea prezenţă a românilor, pe ger şi ploaie, la sfinţirea Catedralei Neamului din Bucureşti, fantastica reunire a compatrioţilor noştri, în număr de 150.000 de oameni, la 1 Decembrie în Alba Iulia, veniţi din toate regiunile ţării la sărbătoarea Centenarului proclamării de către strămoşii lor a întregirii ţării prin voinţa invincibilă a celor din Moldova, Basarabia şi Bucovina, din Muntenia şi Dobrogea, din Banat şi din Ardeal, din Crişana şi Maramureş, au fost şi rămân dovezi profunde şi emoţionante ale comuniunii noastre.

Anul 2018 a fost şi un an de celebrare prin cânt a perenităţii noastre, gloria cântului fiind pentru mine gloria ţării.

În luna mai am fost primită, împreună cu Radu Varia, cu o căldură pe care n-o voi uita niciodată, în Sala Sfatului Ţării din Chişinău, în care a fost proclamată venirea Basarabiei la patria mamă, şi am fost mândră că ne-a fost acordat, în acel loc ce a marcat istoria noastră, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Arte.

Asta, la scurt timp după lansarea la Bucureşti a remarcabilului volum al marelui scriitor şi muzicolog italian Paolo Isotta Un alt cânt al lui Marte. Cântul iubirii, publicat de Editura Curtea Veche, pe care l-am prefaţat, şi care constituie, între altele, un omagiu fără precedent adus lui George Enescu, muzicii şi culturii româneşti. Lansare ce a avut loc la Ateneul Român, cu prilejul senzaţionalului Concert Beethoven dirijat de renumitul maestru italian Elio Boncompagni, solist minunatul pianist Matei Varga, căruia i-am stat şi îi stau alături de pe când avea numai 10 ani, şi care a cântat din nou pe Marele Pian de Concert Steinway donat de mine Ateneului Român, cum a făcut-o şi la inaugurarea acestuia în 1994.

Cristi Marica: Sunteţi, Doamnă Mariana Nicolesco, în centrul vieţii noastre culturale, şi în acest an al marilor celebrări, la Cursurile Master Classes din cadrul Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée, unde se formează artiştii viitorului, aţi rostit acest crez: Reuniţi în suflet şi în cânt.

Mariana Nicolesco: La sfârşitul lui iulie şi începutul lui august am celebrat Centenarul Marii Uniri în cadrul manifestărilor Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclée. Manifestare, sub Înaltul Patronaj UNESCO, ce aşează ţara noastră în centrul atenţiei mondiale în planul artei lirice, dovadă prezenţa, până acum, la evenimentele noastre a peste 2800 de tinere talente din 50 de ţări şi 5 continente.

Şi sunt sigură că va rămâne de neuitat, în memoria tuturor, clipa în care, în finalul Concertului Extraordinar de pe Esplanada Dunării, odată cu cei 100 de tineri artişti, cu Orchestra Festivalului Darclée şi Corul Filarmonicii George Enescu, sub bagheta maestrului Marco Balderi, cei 12.000 de spectatori s-au ridicat spontan în picioare, intonând împreună cu noi Hora Unirii.

Concertul Extraordinar de pe Esplanada Dunării încununa o săptămână de dăruire artei şi istoriei, celor 650 de ani de atestare documentară a Brăilei, împlinirii a 150 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Gioachino Rossini şi a celor 200 de ani de la naşterea lui Charles Gounod, cel care i-a deschis Haricleei Darclée porţile strălucitei sale cariere, toate acestea evocate cu brio în conferinţa susţinută de Dr. Stephan Poen intitulată Bucuria perpetuării tradiţiilor.

În fine, în octombrie, la Muzeul Naţional George Enescu, în Aula Palatului Cantacuzino din Bucureşti, am prezentat în cadrul Cursurilor de Măiestrie Artistică, parte a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, pe care le-am instituit cu 15 ani în urmă, un Recital memorabil intitulat Liedul Românesc la Centenarul Marii Uniri, în care – ca şi la Brăila – au strălucit tinerii mei zmei, ocazie cu care am afirmat cu tărie că Liedul e Cântec de Dor, spunând că dacă nu ar fi nenumărate alte mărturii ale prezenţei noastre dintotdeauna pe teritoriul întregit al ţării prin Marea Unire din 1 Decembrie 1918, al cărei Centenar îl celebrăm, ar fi destul să ascultăm cântecul de dor al românilor din toate provinciile pentru a înţelege identitatea noastră nealterată.

Într-o atmosferă de mare emoţie au fost onoraţi tinerii nonagenari care sunt iluştrii muzicieni Carmen Petra-Basacopol şi Valentin Gheorghiu, pentru creaţia lor în genul de înaltă ţinută stilistică al liedului, care înseamnă toată muzica în miniatură, aşa cum îmi place să spun.

Cristi Marica: Onorurile internaţionale care vă sunt acordate Dumneavoastră şi Domnului Radu Varia, Doctor în Istoria Artei şi Civilizaţiei al Universităţii din Paris, Membru de Onoare al Royal Scottish Academy, sunt o adevărată mândrie pentru noi toţi.

Mariana Nicolesco: Zilele trecute am avut bucuria de-a fi fost aleşi, şi Radu şi eu, membri ai Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere din Paris.

Şi sunt recunoscătoare pentru modul în care Radio România a urmărit manifestările noastre, sunt recunoscătoare Televiziunii Române pentru cele patru emisiuni dedicate evenimentelor Darclée şi pentru emisiunea consacrată Recitalului de Lied – Cântec de Dor, emisiuni urmărite de un public vast ce se recunoaşte în valorile naţionale şi în universalitatea mesajului nostru de exaltantă frumuseţe şi armonie.

Cristi Marica: Se apropie sărbătorile Crăciunului şi în memoria românilor dăinuie amintirea colindelor pe care le-aţi cântat în Vatican.

Mariana Nicolesco: O seară magică, într-adevăr, din Sala Nervi, de 10 mii de locuri, au pornit prin Mondovisione în cele patru orizonturi, spre inimile unui miliard de oameni, colindele noastre, pe care le-am cântat la invitaţia Sanctităţii Sale Papa Ioan-Paul II la Primul Concert de Crăciun în Vatican.

Vă îmbrăţişez pe toţi.

La Mulţi Ani !

MARIANA NICOLESCO soprano  Vatican Christmas Concert (1)

 

MARIANA NICOLESCO soprano  Vatican Christmas Concert (2)

author avatar
Focus Magazin
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version