Două premiere şi un spectacol cadou oferă abonaţilor, în august, Scena Digitală, platforma online de teatru-film a Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu (TNRS).
Este vorba despre premierele „De cealaltă parte a lumii”, „Povestea urşilor panda” şi spectacolul-cadou „Această beznă feroce”.
Abonamentul lunii august include, alături de aceste două premiere, spectacolele “Conferinţa iraniană”, “Oscar şi Buni Roz”, “MAL/PRAXIS”, “Orb de mină”, “Mici crime conjugale” şi “Femei”.
Producţie a TNRS, “De cealaltă parte a lumii” este un spectacol de Alexandra Badea, realizat cu sprijinul proiectului european Be SpectACTive! Este un road-trip teatral, un spectacol iniţiatic la sfârşitul căruia personajele îşi recapătă puterea de a acţiona şi de a schimba ceva în ele şi în exterior, notează https://scena-digitala.ro/. După ce şi-a pierdut prietenul în incendiul de la Colectiv, Iris se lasă antrenată la Viena de întâlnirea cu o fată enigmatică, Zoe, într-o călătorie cu rulota prin Europa. Această experienţă îi va permite să întâlnească oameni speciali care construiesc noi utopii acolo unde statul renunţă să îi mai protejeze pe cei vulnerabili. Scenografia este asigurată de Cosmin Florea, iar muzica originală de Claudiu Urse. Distribuţia: Oana Brânzan/Gabriela Pîrliţeanu, Ioana Cosma, Ali Deac, Horia Fedorca, Alexandru Malaicu, Fabiola Petri, Cristina Ragos, Arina Ioana Trif, Cendana Trifan, Ştefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Marius Turdeanu.
“Povestea urşilor panda”, de Matei Vişniec, în regia lui Ben Pascal, este o poveste de dragoste suprarealistă, o dramă poetică fermecătoare despre relaţia dintre viaţa de zi cu zi şi lumea viselor. Un bărbat se trezeşte lângă o femeie. Nu-şi aminteşte nimic. Cine este ea? Cum a ajuns în camera asta? Ce legătură există între ei? Ambii aranjează să se întâlnească pentru alte nouă nopţi, timp în care se îndepărtează din ce în ce mai mult de realitate. Sunt prinşi în acorduri reciproce, rătăcesc prin amintirile copilăriei împreună, comunică fără cuvinte şi sunt împreună în absenţă. Treptat, spectacolul se transformă într-o poveste de dragoste intensă şi suprarealistă, într-o poveste în care liniile dintre vizibil şi invizibil se estompează… Distribuţie: Daniel Bucher, Kristin Henkel. Muzica – Astrid Wiesinger. Visual Arts – Remo Rauscher. Scenografia – Gerd Walter.
“Această beznă feroce” este un spectacol bazat pe un text scris şi regizat de Pippo Delbono în 2006 şi care înfruntă cu mult curaj tabuurile din jurul Morţii, punând spectatorii faţă în faţă cu un decor de un alb pur, aproape ireal, semnat de Claude Santerre. Cu: Dolly Albertin, Gianluca Ballare, Raffaella Banchelli, Bobo, Pippo Delbono, Lucia Della Ferrera, Ilaria Distante, Gustavo Giacosa, Simone Goggiano, Mario Intruglio, Nelson Lariccia, Julia Morawietz, Gianni Parenti, Pepe Robledo.
* * *
Scena digitală a Teatrului Naţional “Radu Stanca” Sibiu a fost lansată în luna iulie 2020, cu o serie de producţii care puteau fi urmărite prin achiziţia de bilete, pe website-ul teatrului. Naţionalul sibian a pornit demersul de a difuza online spectacole, poveşti, spectacole lectură sau conferinţe speciale încă din luna martie, continuând cu organizarea online a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi cu redifuzarea ulterioară, în mod gratuit, a celor 138 de spectacole de teatru, dans, muzică sau circ de calibru internaţional, dar şi a altor momente teatrale oferite de actorii teatrului. În total, producţiile difuzate online în acest an de Teatrul Naţional “Radu Stanca” Sibiu au înregistrat peste trei milioane de vizualizări.
Teatrul Naţional “Radu Stanca” este unul dintre cele mai importante teatre din România şi unul dintre cele mai active din Europa. Prin cele două secţii ale sale – Secţia Română şi Secţia Germană, s-a impus, în regiune, ca operator principal de cultură, educaţie şi cercetare. Împreună cu Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu şi structurile asociate – Bursa de Spectacole de la Sibiu, Şcoala de Teatru şi Management Cultural, Platforma doctorală în domeniul artelor spectacolului, Programul de Voluntariat, aflate într-un permanent dialog, păstrează, din 2007 şi până în prezent, ca obiectiv strategic al întregii activităţi culturale, dezvoltarea comunităţii, atât la nivel local, cât şi regional.