Despre conferinţă
„Lumea se află în căutarea dreptății de când se știe și tot ceea ce putem găsi, din câte se pare, este satisfacție ori insatisfacție personală. Cum ne raportăm la dreptate? Avem idee care este dreptatea înainte de a lăsa ochii plânși să ceară s-o vadă? Dar, poate că dreptatea este unul dintre acele idealuri spre care noi toți tindem fără să-l putem măcar defini rațional. Atunci, poate că este mai bine să-l negociem. Nu cumva exact asta ne învață democrația? Pentru un antic mult citat, dreptul este arta binelui și a echității. Dar dacă cumva este arta de a negocia satisfacția pe care o numim adesea „dreptate”? Dreptul este o știință precisă, cu reguli clare, de o logică impecabilă, adesea asemuită matematicii. Dar pe cât este dreptul de riguros, pe atât obiectul său – dreptatea – este de capricios. Oare nu cumva, după ce părăsește tratatele academice, dreptul devine mai degrabă o afacere? Și dacă da, e chiar așa de rău?
Într-o Românie de-a dreptul obsedată de pușcării, corupție și legi penale, ca să înțelegem mai bine ce ar fi dreptatea și care ar trebui să fie rolul dreptului în societate, este mai potrivit să privim spre un domeniu crucial pentru binele nostru comun, unde dreptul joacă de asemenea un rol esențial, dar care nu stârnește prea multe patimi: spre domeniul afacerilor. Avem noi toți învățăminte de tras din lumea afacerilor. Printre altele, putem înțelege, privind atent lumea afacerilor, ce este, de fapt, dreptatea?” – Sever VOINESCU.
Despre conferențiari
Sever Voinescu (n. 1969, Ploiești) a absolvit în 1992 Facultatea de Drept a Universității București.
Din 1994, avocat în Baroul București.
1994 – 1996: asistent universitar la Catedra de Drept a Academiei de Studii Economice din București.
1998 – 2000: Secretar General al Ministerului Afacerilor Externe.
2000 – 2003: Consul General al României la Chicago.
2004 – 2008: Coordonator al Programului de Politică Externă la Institutul pentru Politici Publice.
2008 – 2012: Deputat în Parlamentul României, pe toată durata mandatului conducând Delegația Parlamentului la Adunarea Parlamentară NATO.
De la 1 ianuarie 2016 este redactor-șef al săptămânalului cultural Dilema veche și, din același an, realizează săptămânal emisiunea Europa Christiana la televiziunea Trinitas.
Începând din 1993, a publicat peste 3.000 de articole, comentarii și eseuri în publicații culturale sau în cotidiene precum Dilema / Dilema veche, 22, Observator cultural, Cotidianul, Evenimentul Zilei.
A contribuit la conținutul mai multor volume și se mândrește mai ales cu o carte dedicată operei, intitulată Canta che ti passa – convorbiri cu Virginia Zeani.
Valeriu Stoica (n. 1953, București) este politician, avocat și profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității București.
A devenit membru al Partidului Național Liberal în 1990, a fost vicepreședinte al acestuia în perioada 1997 – 2001 și președinte al partidului între februarie 2001 – august 2002.
A fost Ministrul Justiției în guvernele conduse de Victor Ciorbea, Radu Vasile și Mugur Isărescu.
În 2006 a părăsit PNL și a devenit membru fondator al Partidului Liberal Democrat.
Valeriu Stoica este partener fondator al Societății Civile de Avocați Stoica & Asociații, unde a creat în ultimii ani una dintre cele mai importante firme de avocatură din România, specializată în litigii civile și comerciale.
Este autor și coautor al unui mare număr de lucrări juridice din domeniile dreptului civil, dreptului comercial, drepturilor omului
Pentru mai multe informaţii legate de bilete:
021.314.71.71 (Agenţia de bilete)
Biletele se pot achiziţiona şi online, pe www.mystage.ro