Aflat la cea de-a 6-a ediţie în acest an, programul Turneul Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău a debutat, la sfârşit de ianuarie, prin două reprezentaţii ale Naţionalului din Chişinău ce au fost jucate la Iaşi şi Bucureşti: „Carnavalul” de I.L.Caragiale, regia Alexa Visarion şi „Livada de vişini” de A.P.Cehov, regia Alexandru Cozub.
În cea de-a doua parte a Turneului, în zilele de 13 şi 14 aprilie, la Sala Mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău, spectatorii s-au întâlnit cu două dintre cele mai apreciate creaţii ale TNB: „Cursa de şoareci” de Agatha Christie, regia Erwin Șimșensohn şi „A fost odată în România”, un spectacol în regia lui Dragoş Huluba, după un scenariu semnat de el împreună cu Eduard Adam și Violeta Huluba.
Ambele reprezentații s-au jucat cu casa închisă, semn că publicul de dincolo de Prut așteaptă cu nerăbdare și cu bucurie întâlnirea cu teatrul românesc.
“Publicul nu a fost deloc dezamăgit, dimpotrivă, dovadă fiind minutele bune de aplauze și urale de la sfârșitul celor două seri”, transmite TNB.
„S-a încheiat încă o emoție frumoasă. Mă bucur enorm că proiectul are succes, așa cum l-am gândit cu domnul Ion Caramitru în 2014, când am realizat acel frumos schimb de turnee, Teatru românesc la București și Chișinău. Deja suntem la a șasea ediție și deja ne gândim la Reuniunea Teatrelor Naționale din toamnă. S-a încheiat, cum era și de așteptat, cu un succes și cu aplauzele spectatorilor, care sunt cele mai frumoase premii pentru cei care urcă pe scenă, pentru noi, actorii”, a declarat după încheierea evenimentului actorul Petru Hadârcă, Directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
La finalul primei seri, un spectator a ținut să transmită că realizarea acestui proiect „Este o idee bună: cât mai mult, cât mai des. Noi încercăm să venim, să nu ratăm ocazia asta. Mă tem să nu ajungem în situația când va fi mai ieftin să ducem spectatorii de aici acolo”.
La rândul lui, regizorul spectacolului „Cursa de șoareci”, Erwin Șimșensohn, a declarat imediat după reprezentația primei seri: „Este minunat la Chișinău! Un public foarte cald, foarte prietenos, extrem de bun, un public inteligent. Este pentru a treia oară când un spectacol de-al meu se joacă la Chișinău. E un teatru minunat, sunt onorat, mi se pare important ca teatrul românesc să se joace aici, pe pământ basarabean, sau aș putea spune mai bine, pe pământ românesc”.