După „Eu când vreau să fluier, fluier”, distins în 2010 cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin și „Box”, câștigător al premiului FIPRESCI în 2015 la Karlovy Vary, regizorul Florin Șerban propune un nou proiect cultural, filmul „Dragoste 1. Câine”, primul din trilogia „Dragoste”.

Filmul va avea premiera pe 5 decembrie, la Cinema „Elvire Popesco” din București, și va fi proiectat pe parcursul lunii decembrie în cinematografele bucureștene și în țară.

„Dragoste 1. Câine” a obținut anul acesta două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo: Premiul ART CINEMA, acordat de Rețeaua Cinematografelor de Artă din Europa (CICAE), și Premiul Cineuropa, acordat pentru calitatea artistică.

Cu Cosmina Stratan și Valeriu Andriuță în rolurile principale, filmul explorează profunzimea emoțiilor trăite primar, organic, în dragoste. În alte roluri: Florin Hrițcu, Vitalie Bantaş, Mihaela Măcelaru.

Regia, scenariul și montajul au fost realizate de Florin Șerban, iar director de imagine a fost Marcin Koszalka – unul dintre cei mai importanți directori de imagine și regizori polonezi ai momentului.

Scenograf a fost Mihaela Poenaru, muzica a fost compusă de Pauchi Sasaki – o tânără compozitoare de origine japoneză, iar sound designul a fost semnat de Michal Fojcik.

Dragoste 1. Câine” este povestea de dragoste viscerală între un pădurar solitar și o femeie abandonată în pădure. O poveste izolată în timp și spațiu, care explorează iubirea izvorâtă din frică, furie și posesivitate.

Frica izvorâtă din stomac și legăturile ei cu dragostea. Frica și vulnerabilitățile unei relații care se desfășoară în sălbăticie, departe de oameni, unde binele și răul capătă proporții supradimensionate. Un film în care natura și izolarea invită la contemplare, profunzime a emoțiilor și dimensiuni umane contrastante.

„Dragoste 2. America”, al doilea film din trilogia „Dragoste”, va intra în cinematografe în 2019, iar cel de-al treilea film este încă în stadiu de idee. Filmele din această trilogie sunt independente unul de celălalt, au în centru câte un cuplu și ilustrează trei feluri de a iubi: o dragoste primară, care gravitează în jurul fricii venite din vintre, apoi povestea unui amor cerebral și o dragoste care consumă, despre o aventură a tinereții.

“O dramă enigmatică şi captivantă” –  Variety

“Dragoste 1. Câine are simplitatea unui western şi forţa terifiantă a unui horror” – Hollywood Reporter

Florin Șerban

„Ca și celelalte din trilogie, „Dragoste 1. Câine”, e despre cum știm și despre cum putem noi să iubim. În dragoste suntem curioși, anxioși, triumfători, tiranici, otrăviți și otrăvitori și multe, multe altele. Câteodată multe în același timp. Nu e chiar țac-pac, te iubesc, mă iubești, gata… Ca spectator nu cred în povești în care el o iubește pe ea, o pierde pe ea, o câștigă tot pe ea după ceva lupte cu rivali răi și urâți și gata filmul. Astfel de filme sunt bune ca sos peste popcorn, dar atât. Eu am vrut să fac un film în care arta face, așa cum ar trebui de fapt, un exercițiu de umilință în fața realității. Și atunci, hai să fim sinceri și să spunem că în dragoste suntem în foarte multe feluri.

Apoi, pentru mine ca regizor, provocarea a fost să învălui toate astea în haina unui thriller atipic. E un joc aici în care am intrat alături de toți cei din echipă. Am vrut ca intriga de amor să apară ușor de sub haina thriller-ului, apoi să îl înece cu totul și să rămână într-un final motorul principal al filmului. Cumva ca și personajul principal care iese din întuneric, se zbate în lumină, apoi încearcă să se întoarcă de unde a plecat” – Florin Şerban

Filmul este o coproducție româno-poloneză și a fost produs de Fantascope Films alături de Harine Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei România, Institutul Polonez de Film, Televiziunea Română, McCann București, Studio Indie Production, Non Stop Film Service, Film District, Soundmind, The East Company, Krakow Technology Park, Axel Film Echipamente.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version