Centura Bacău a fost deschisă traficul rutier, miercuri, cu patru zile înainte de alegerile parlamentare. Iar cum ne aflăm în campanie electorală, evenimentul a fost unul cu mare fast, la care au participat inclusiv președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban.
Pe 3 septembrie, înainte de alegerile locale, au fost inaugurați 7,4 km de drum, din totalul de 30 km cât are întreaga lucrare.
Acum au fost finalizați ceialți 22,3 km de șosea, dintre care 16,2 km la profil de autostradă, ce vor face parte din viitoarea A7 Autostrada Moldovei, care va lega de la nord la sud regiunea cea mai văduvită de astfel de șosele.
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat că „Autostrada Moldovei este unul dintre proiectele propuse la finanțare prin PNRR, iar in anul 2026, conform condiționalităților specifice acestui instrument de finanțare european, trebuie finalizat”.
El a promis că proiectul autostrăzii „va evolua conform așteptărilor, astfel încât in anul 2026 să se circule pe cei aproximativ 430 de km de la Ploiesti la Siret”.
Antreprenorul lucrării a fost Asocierea Spedition UMB si Tehnostrade, iar valoarea contractului, de 668,3 milioane de lei, fără TVA, a avut ca sursă de finanțare fonduri europene nerambursabile.
Proiectul a cuprins și construirea a 7 poduri, 8 pasaje, 1 nod rutier, 7 intersecții de tip girații și o parcare de scurtă durată.