Guvernul va cumpăra 58 de trenuri electrice noi din fonduri europene, în cadrul unui proiect major de investiţii, a cărui Notă de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea a fost aprobată în ședința de miercuri.

Premierul Marcel Ciolacu a declaratl, la începutul şedinţei Executivului: „Aprobăm un proiect major de investiţii ce conectează mari centre urbane prin transport feroviar modern. Cumpărăm 58 de trenuri electrice noi, o investiţie de 3,3 miliarde lei din bani europeni”.

Hotărârea de Guvern vizează, concret, aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Conectarea centrelor urbane din România, prin introducerea serviciilor de transport feroviar de călători regional în tracţiune electrică la nivelul întregii reţele feroviare electrificate sau în curs de electrificare din România. Faza 1 – achiziţia a 58 rame electrice.RE-R2 și RE-R3.Lotul 1 «Achiziţia a 34 de rame electrice RE-R2 de 160 de locuri»”.

Achiziționarea a 34 de rame electrice noi de parcurs scurt de 160 de locuri (Lotul 1 al primei faze a proiectului de investiții) și punerea lor în exploatare vor facilita conectarea următoarelor municipii reședință de județ: Brașov, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Buzău, Brăila, Galați, Bacău și Focșani.

Achiziția, estimată la peste 1,8 miliarde lei, reprezintă lotul 1 din Faza 1 a proiectului de investiții, include achiziționarea serviciilor de mentenanță necesare pentru funcționarea acestora și se realizează în baza studiului de fezabilitate. Durata de execuție a acestei etape a proiectului este de 41 de luni.

Pe lângă creșterea eficienței modului de exploatare, achiziționarea și utilizarea acestor rame electrice vor avea efecte benefice și pentru mediu, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a emisiilor de zgomot.

Finanțarea proiectului de investiții va fi asigurată din fonduri externe nerambursabile, respectiv Programul Transport 2021-2027, instrument de finanțare ce contribuie la atingerea obiectivelor Pactului ecologic european, prin sprijinirea tranziției juste către o economie „verde”, iar cofinanțarea, de la bugetul de stat, precizează Executivul.

În prezent, pentru înlocuirea și dezvoltarea parcului de vehicule feroviare, Autoritatea Feroviară Română (AFR) are în derulare proceduri pentru achiziționarea de 119 rame electrice de lung și scurt parcurs (62 de rame electrice de scurt parcurs și 57 de rame electrice de lung parcurs). Adițional, AFR și-a îndreptat atenția și către cumpărarea de rame electrice cu pile de hidrogen și a 16 locomotive electrice, urmând a fi inițiate demersuri similare de achiziție de vehicule feroviare.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version