Modificarea politică a Codului Rutier în sensul sancţionării şoferilor agresivi nemulţumeşte 23 de ONG-uri, care cer amânarea dezbaterilor pe proiectul depus la Senat “până când observațiile venite din partea specialiștilor care au lucrat la Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PNUD) vor fi explicate, înţelese si dezbătute în cadrul campaniilor obligatorii de informare prevăzute de ghidurile de realizare a acestor tipuri de strategii”.

masini, trafic, aglomeratie 77-Jean-Mihai PALSU
foto Jean Mihai Pâlşu

“Observațiile specialiștilor vin după ce aceștia au studiat timp de peste 14 luni situația traficului în cele mai mari orașe din România. Parte a acestor strategii sunt și măsuri pe termen scurt care presupun propuneri de modificări ale OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, precizează Marian Ivan, preşedintele OPTAR, în comunicatul remis redacţiei.

“Deoarece planificarea mobilității urbane durabile presupune schimbări de paradigmă, considerăm oportun ca documentele elaborate de cei peste 100 de specialiști să le fie explicate tuturor actorilor interesați, astfel încât aceste schimbări să fie înțelese și dezbătute în detaliu, înainte ca Planurile de Mobilitate Urbană Durabile să fie adoptate. Faptul că această campanie de informare trebuie să înceapă simultan în 8 orașe și în zonele lor de influență considerăm că este în beneficiul tuturor să oferim posibilitatea acestor experți să le explice cetățenilor, funcționarilor și politicienilor modul în care propunerile de modificări legislative contribuie la creșterea mobilității și a calității vieții. Apoi, după ce principiile și argumentele acestui tip de planificare au fost înțelese, pot începe dezbaterile pe tema modificării OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”, explică Ivan.

Alături de Organizaţia pentru Promovarea Transportului Alternativ în România (OPTAR), semnează o scrisoare deschisă în ac est sens următoarele ONG-uri:

Asociația ActiveWatch

Asociatia Salvati Bucurestiul

Asociația ProDoMo

Asociatia Help to Heart

Fundația Comunitară Mureș

Asociația Mai Bine – Iasi

Asociația ProBikeAddiction – Iași

Asociatia Bike Works – Galați

Asociația Help to Heart

Fundatia Progress

Asociația unDAverde – Tg. Mureș

Ordinul Arhitecților din România – filiala București

Asociația Visum pentru Educație și Cultură – Brașov

Asociatia pentru Mobilitate Metropolitana

Asociatia Peisagistilor din Romania – Filiala Bucuresti

Asociația Clubul de Ciclism si Ecologie IasiBike

Asociatia JCI Craiova (Junior Chamber International)

Asociația Clubul de Cicloturism “Napoca”

Centrul de Resurse pentru participare publica  – CeRe

Asociația Pro Biciclo Urbo – Tg. Mureș

Asociatia Outhentic Cycling Romania

Federația Bicicliștilor din România

Iată aprile publice făcute de aceste organizaţii neguvernamentale mai marilor ţării:

Stimate Domnule Presedinte Klaus Iohannis,

Vă solicităm să vă exercitați funcţia de mediator între puterile statului, precum şi între reprezentantii autoritatilor şi societate.

Pentru prima dată în România, peste 100 de experți români și străini lucrează la elaborarea unor Planuri de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) ce ar trebui sa ofere soluții pentru multe dintre problemele generate de sistemul de transport: congestii, poluare, costuri mari pentru infrastructura și transport, sănătate, accesibilizare etc. Respectarea acestor strategii este obligatorie, iar modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 trebuie să se facă în acord cu documentele elaborate de specialiștii contractați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Faptul că în Senatul României se discută o modificare a Codului Rutier chiar înainte ca experții să elaboreze documentele PMUD, este o cauză a lipsei de comunicare între intituții și a lipsei consultărilor reale.

Stimată Doamnă Ministru Victoria-Violeta Alexandru,

Vă solicităm să vă exercitați rolul de a organiza consultări care să implice toate părțile interesate astfel încât rezultatele strategiilor propuse de Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă să fie cunoscute iar, în urma dezbaterilor, cetățenii și părțile interesate să preia dreptul de proprietate asupra planurilor de mobilitate urbană durabilă și asupra politicilor pe care acesta le promovează.

 Domnule Călin Popescu-Tăriceanu,

Doamnelor și Domnilor Senatori,

Vă adresăm rugămintea de a vă alinia eforturilor unui demers așezat și care să ducă la modificări legislative în acord cu concluziile experților care dezvoltă primele Planuri de Moblitate Urbana Durabila din România. Apreciem că este oportună includerea în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a observațiilor rezultate în urma dezbaterilor organizate de specialiștii care lucrează la Planurile de Mobilitate Urbana Durabilă.

Suntem încrezatori că veți înțelege nevoia unei schimbări de paradigmă în ceea ce privește transportul și utilizarea drumurilor publice din România.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version