Un proiect de Ordonanță a Guvernului (OG), inițiat de Ministerul Transporturilor, prevede că „în tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători”.

În prezent, bolnavii pot călători dacă plătesc rezervarea întregului compartiment.

CFR admite, marţi, că noua prevedere „ţine cont de reglementările europene” şi se va aplica inclusiv de operatorii de transport pe calea ferată, dar insistă că „NU CFR Călători oprește accesul la transportul cu trenul a persoanelor care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalți călători, NU a avut si NU are calitatea de inițiator de acte normative”, ci Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a publicat pe site la rubrica Transparenţă decizională proiectul OG de modificare şi completare a mai multor acte normative din domeniul feroviar.

În principal, este vorba despre modificarea articolului 9 „Admiterea la transport. Persoane excluse de la transport. Admiterea condiţionată”, din OUG 7/2005, care prevede în prezent, la alineatul 3, punctul b:

„(3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate:

b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători, în afară de cazul în care călătoresc cu plata rezervării întregului compartiment. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie”.

Toți operatorii feroviari vor aplica noile reglementări

Ministerul Transporturilor propune modificarea, astfel: „(3) În tren şi în staţie nu se admit sau pot fi evacuate: b) persoanele care, din cauză de boală, pun în pericol sănătatea celorlalţi călători. Persoanele care s-au îmbolnăvit pe parcurs şi care necesită intervenţii de urgenţă trebuie să fie transportate până la prima staţie, unde li se acordă îngrijirile necesare. Acestor persoane li se restituie diferenţa dintre tarifele plătite şi cele aferente pentru parcursul efectuat, pentru legitimaţia de călătorie”.

CFR mai transmite că „acest proiect de Ordonanţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea actelor normative din domeniul feroviar, ţine cont de reglementările europene şi este iniţiat de către Direcţia Transport Feroviar din MTI. După aprobarea Ordonanţei Guvernului pentru modificarea şi completarea actelor normative din domeniul feroviar, CFR Călători şi ceilalţi cinci operatori privaţi feroviari de pasageri vor aplica noile reglementări după intrarea în vigoare a acestora”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version