Un proiect de ordin lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului va da posibilitatea transferării primelor de casare nu numai de la o persoană fizică la alta, ci și de la o persoană fizică la una juridică, de la o persoană juridică la una fizică și de la o persoană juridică la alta, în cadrul programului Rabla Clasic.
Astfel, se elimină obligativitatea ca persoanele juridice să fie proprietarii mașinii date la casat, dacă vor putea prelua prima de casare de la altcineva,.
În plus, se elimină o serie de documente obligatorii:
- declarația pe propria răspundere, autentificată de notar, prin care beneficiarul își exprimă opțiunea de a achiziționa autovehiculele noi pe numele lor, la sfârșitul perioadei de leasing, va fi înlocuită cu o mențiune în nota de înscriere, ce trebuie doar semnată de beneficiar, nu și autentificată la notar;
- certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului persoană juridică, pentru cazurile în care autovehiculul uzat nu este înregistrat la sediul social al acesteia.
Totodată, reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu nu se vor mai ocupa de corectarea datelor din aplicația informatică, ci producătorii validați.
Înscrierile pentru firme în cadrul programului Rabla au fost prelungite până pe 20 noiembrie 2020.
În cadrul programului Rabla Clasic, persoanele fizice, firmele, instituțiile de stat etc. pot accesa o primă de casare de 6.500 de lei, în cazul mașinilor, sau de 3.500 de lei, pentru motociclete. Suplimentar, pentru autovehiculele mai prietenoase cu mediul, se poate obține și un ecobonus de 1.000 sau 2.500 de lei – pot fi cumulate.
Firmele pot duce la casare mai multe mașini, astfel că suma maximă din cererea de finanțare poate ajunge la 200.000 de euro. În cazul companiilor de transport rutier de mărfuri, plafonul solicitat nu poate depăși 100.000 de euro.