Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) acuză că „lobby-știi din piața de asigurări fac legea în Parlament”, deoarece au reuțit să „îngroape” proiectul de modificare și completare a Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților (FGA).

Concret, proiectul de lege privind aprobarea OUG 102/2021 a fost scos de pe ordinea de zi a n plenului și retrimis comisiilor pentru un raport suplimentar – manevra sigură pentru a i se pune cruce.

Precizările președintelui COTAR, Vasile Ștefănescu: „În timp ce zeci de mii de păgubiți RCA ai firmei City Insurance nu își pot primi despăgubirea integral, pentru că Fondul de Garantare a Asiguraților invocă lipsa cadrului legislativ blocat de anumiti parlamentari ai României, adresăm public președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, o întrebare: Domnule Marcel Ciolacu, de ce domnul vice-președinte al Camerei Deputaților, Vasile Daniel Suciu, a blocat Plx 511/2021 de peste o lună și jumătate, în timp ce zeci de mii de păgubiți RCA ai lui City Insurance nu își pot primi banii cuveniți din partea FGA?”.

Comunicatul transmis joi redacției:

„COTAR își exprimă public dezamăgirea cu privire la ințelegerile subterane promovate în Parlamentul României, prin încălcarea legii, sabotând interesele legitime ale cetățenilor români, pe care fiecare parlamentar în parte a jurat să îi apere. Și ne-au demonstrat cât valoarează jurământul lor!

În urmă cu un an, INSCOP Research a prezentat clasamentul încrederii românilor în instituțiile publice, iar pe ultimul loc se afla Parlamentul României, creditat cu doar 12,2% de către români. Blocarea nejustificată a legilor bune pentru români arată adevărata față a parlamentarilor. Aceasta este cauza pentru care Parlamentul României este pe ultimul loc al încrederii românilor și a scăderii prezenței la vot – din cauza aranjamentelor subterane ilegale.

Pe 4 mai 2022, Plx 511/2021 – proiect de lege privind aprobarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 102/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraților s-a aflat pe ordinea de zi în Plenul Parlamentului, la vot, la poziția nr 7. Acest proiect de lege avea toate avizele pozitive de la toate comisiile avizatoare și raportore de la Senat și Camera Deputatilor, dar avea o mare hibă: acest proiect de lege era în beneficiul românilor și le stătea în gât unor ștabi din piața de asigurări, cu mari relații politice.

În timpul ședinței, deputatul Gabriel Andronache a solicitat scoaterea de pe listă a proiectului de lege, dar propunerea a fost respinsă de majoritatea deputaților, acest proiect rămânând pe ordinea de zi pentru a fi votat. La prima vedere, părea că propunerea deputatului nu a avut sorți de izbandă, dar au fost activate rețelele subterane din Parlamentul României: În mod inexplicabil, la vot, punctul nr. 7, care era chiar acest proiect de lege, a devenit invizibil și a fost omis fără nicio explicație de pe ordinea de zi – ceea ce este ilegal!

Fapte:

  • Nu a existat nicio obiecție din partea niciunui parlamentar, pentru eliminarea abuzivă de pe ordinea de zi a acestui punct 7.
  • După mai mult de o lună și jumătate de la aceste „coincidențe” care au avut loc în Parlamentul României, neexistând niciun protest al vreunui parlamentar, am aflat că acest proiect de lege s-ar fi întors în Comisii, pentru un raport suplimentar, fără a mai figura pe ordinea de zi a niciunei Comisii Parlamentare. Practic, acest proiect de lege a fost îngropat în „cimitirul legislativ al Parlamentului României”.

Un proiect de lege care are toate avizele, inclusiv de la la Consiliul Legislativ, Consilulul Economic și Social, nu ar fi trebuit să se întoarcă la dezbatere în Comisiile Parlamentare sub pretextul necesității unui așa-zis raport suplimentar. Pentru cei nefamiliarizați cu aranjamentele politice românești, acesta este formula de îngropare a unui proiect legislativ.

Chiar dacă proiectul de lege ar fi avut cu adevarat nevoie de un raport suplimentar, termenul limită a expirat pe 21.06.2022, iar acesta nici măcar nu a fost dezbatut de către Comisii, ceea ce arată încă o dată disprețul Parlamentului României pentru românii care nu își pot primi banii de despăgubire, în urma falimentului City Insurance și a altor falimente care se pot produce în viitor.

Le reamintim tuturor românilor ca au trecut 278 de zile de când Autoritatea de Supraveghere Financiară a solicitat falimentul City Insurance, fiind vorba despre o țeapă financiară de peste un miliard de euro, care va fi suportată de toți șoferii români, iar nici după 278 de zile nu există vreun vinovat pentru tunul financiar dat milioanelor de români

În timp ce acționarii societatii City Insurance au furat sutele de milioane de euro prin contracte de reasigurare cu firme fantomă situate în Insulele Cayman, sub ochii autorităților române, acționari pe care nu îi cauta nicio instituție din România, zeci de mii de păgubiți ai City Insurance, țepuiți în urmă cu 2-3 ani de această firmă de asigurări, sunt umiliți de niște parlamentari care au băgat în sertar legea care ar fi trebuit să-i protejeze.

Între timp, o altă companie de asigurări, cu cotă uriașă în piața RCA și veșnic amendată de, dar fără a exista o preocupare reală pentru a îndrepta situația, calcă pe urmele societății City Insurance. Iar Parlamentul României, în loc să protejeze cetățenii acestei țări cu o lege care să faciteze accesul a zeci de mii de păgubiți la plata despăgubirilor cuvenite în urma falimentului City Insurance, preferă sa nu vadă suferința zecilor de mii de români afectați de tunul financiar dat cu concursul instituțiilor românești.

Acești parlamentari uită că prin acțiunile lor pot schimba legi care afectează direct calitatea vieții cetățenilor, dar și cetățenii pot alege să schimbe persoanele care ar trebui să le reprezinte interesele”.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version