Reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport (FORT) acuză că transportul gratuit al elevilor reprezintă „o nouă glumă proastă a guvernanților”, care au aprobat, în 8 septembrie, în prag de weekend și pe ultima sută de metri înaintea începerii noului an școlar (11 septembrie), Hotărârea privind Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi.
HG nr. 810 a fost publicată, imediat, în Monitorul Oficial nr. 812 din 8 septembrie (pag. 5-13).
Precizările FORT:
„Cu un simulacru de consultare publică atât în procesul de dezbatere cât și in cel de avizare, încalcând legislația europeană, Guvernul a decis, pentru a 16 -a oară în 30 de ani, să acorde dreptul la gratuitate pentru transport elevilor ce nu pot urma cursurile scolare in localitatea de domiciliu. Nici de această dată, însă, nu au reușit să aplice în mod European o măsură și asta din incercarea disperată de a evita să își asume și financiar ceva/cumva.
Acest model a eșuat de fiecare dată, în ultimii 30 de ani, însă cei cocoțați în vârful scaunelor de prin ministere se pare că nu au școlari acasă sau în familie.
CE ȘI CUM INSEAMNA GRATUIT PENTRU GUVERN?
Un mecanism extrem de complicat și complex, ce implică liste, verificări, documentație plimbată de la o institutie la alta și, într un final, o mare pagubă și bătaie de joc în raport cu elevii, părinții acestora și, evident, operatorul de transport. Un mecanism ce încalcă din nou prevederile Regulamentului CE1370, așa cum se arată chiar și în avizul dat de CES.
La dezbaterea acestor norme, printre alte observații și propuneri, reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport au cerut un lucru simplu și de bun-simț, ocolit însă de Guvern, și anume un termen legal cuprins în norme, pentru efectuarea plăților către transportatori.
Evident că, în 11 septembrie, începe școala și, pentru că HG ul a apărut pe 8 septembrie, nici elevii, nici unitățile școlare sau inspectoratele și, evident, nici firmele de transport nu pot aplica nimic din această gratuitate, drept care s-a instalat haosul.
Din nou, în aceeasi manieră penibilă si cu acceași lipsă de dialog constructiv, sfidând toate amendamentele perfect justificate, politicul încearcă într-un mod penibil să își salveze imaginea – și atât.”
Precizările Guvernului:
Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului şcolar și au fost stabilite facilități la transportul elevilor și modul de acordare al acestora, astfel:
- s-a introdus o nouă categorie de beneficiari de gratuitate la transport și anume, elevii înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin;
- s-a prevăzut faptul că elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat care locuiesc și/sau învață în Județul Ilfov beneficiază de gratuitate pentru transportul cu metroul.
Pentru transportul feroviar, operatorii de transport vor emite elevilor titluri de călătorie gratuite pentru toate categoriile de tren, clasa a II-a, pe orice relație de călătorie, pe perioada anului școlar. În ceea ce privește transportul cu metroul, gratuitatea se acordă pe bază de abonament lunar, pe tot parcursul anului școlar. Decontarea acestor facilități se efectuează din bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.
În ceea ce privește acordarea gratuității la transportul public local și metropolitan rutier, transportul public rutier județean și interjudețean pentru elevi elevii beneficiază de:
1. transport public rutier județean și transport interjudețean, între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați;
2. acordarea sumelor forfetare în zonele și pentru distanțele în care nu este organizat serviciu de transport public și nici transport cu mijloacele de transport aparținând unităților de învățământ și unităților administrativ teritoriale;
3. transportul public local și metropolitan;
Acordarea gratuității se face prin decontarea cheltuielilor de la bugetul Ministerului Educație.
Guvernul a mai aprobat, în aceeași ședință, Normele metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar și cu metroul pentru studenți. HG nr. 811 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 813, din 8 septembrie.