UPDATE: ACED a transmis, marți, o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă și liderului PSD, Liviu Dragnea,în care le cere să se “implice în reglementarea cât mai rapidă a serviciilor de ride shareing și e-hailing disponibile pe piața din România”.
În scrisoare se arată următoarele:
“Modificările aduse la Legea 38/2003, intrate în vigoare săptămâna trecută, împreună cu lipsa unei reglementări specifice pentru industria de ridesharing și e-hailing au creat o criză în domeniul serviciilor de transport alternativ, criză care se adâncește pe zi ce trece.
Modificările la Legea taximetriei au dus la numeroase abuzuri, mulți șoferi ai Uber, Clever și Bolt fiind amendați de Poliție, care a luat împotriva lor măsura ridicării placutelor de înmatriculare pentru 6 luni.
Incertitudinea a redus numarul soferilor activi pe aplicatiile companiilor de ride sharing, acesta fiind cu 25% mai mic decat media zilnica, ceea ce a facut ca timpul de asteptare sa creasca la peste 10 minute. In prezent sunt cu aproximativ 35% mai putini soferi care preiau comenzi pe cele trei aplicatii. Acest lucru se traduce in timpi foarte mari de asteptare, de aproape patru ori fata de o zi obisnuita dar si in costuri considerabil mai mari pentru romanii care folosesc aceste aplicatii”.
(Vezi scrisoarea deschisă la finalul articolului)
Asociația Coaliția pentru Economie Digitală (ACED), organizatie independentă care reprezintă principalele companii de ride sharing și e-hailing din Romania, Uber, Bolt și Clever, lansează petiția #continuam, o initiativa dedicată celor care doresc ca serviciile moderne de transport urban să continue să funcționeze în România.
„Am dorit să punem la dispoziția celor 2,5 de milioane de români care folosesc aceste platforme un canal prin care să-și poată spune punctul de vedere, într-un mod civilizat, așa cum sunt și serviciile de transport pentru a căror reglementare milităm. Credem că nu prin proteste de stradă, prin blocarea piețelor publice și a traficului trebuie să ne facem auzită vocea, ci prin mobilizarea civică a celor care sunt alături de noi. Sperăm că și Guvernul României va auzi aceste voci și va lua o decizie cât mai repede”, spune Cătălin Codreanu, Președintele Asociației Coaliția pentru Economie Digitală.
Asociația Coaliția pentru Economie Digitală este de părere că doar adoptarea imediată a unei Ordonanțe de Urgență care să reglementeze serviciile de ride sharing va asigura continuarea funcționării acestora la întreaga capacitate și va preveni abuzurile împotriva șoferilor parteneri.
Asociația atrage atenția că “interpretarea greșită a modificărilor aduse Legii Taximetriei săptămâna trecută, precum și lipsa reglementării specifice au dus la numeroase acțiuni împotriva șoferilor: amenzi, plăcuțe de înmatriculare ridicate de Poliție și chiar acte de violență. Prin urmare, numărul șoferilor activi pe platforme a scăzut cu 25% într-o singura zi, iar timpul de așteptare pentru comenzile plasate prin cele trei aplicații a crescut la peste 10 minute”.
“Segmentul de ride sharing aduce, anual, beneficii, directe și indirecte, de peste 1 miliard de lei și oferă un loc de muncă pentru peste 20.000 de șoferi parteneri. Sunt servicii care pun România pe harta transportului urban modern. Oferă alternative sigure și familiare atât utilizatorilor de zi cu zi, dar mai ales turiștilor care sunt deja obișnuiți cu ele. Modernizarea transportului urban din România poate începe cu reglementarea acestor servicii. Acestea, pe lângă beneficiile de ordin financiar pe care le aduc, contribuie într-o măsură foarte mare la descongestionarea traficului”, se precizează în comunicatul transmis redacției.