Ungaria blochează în continuare embargoul propus de Uniunea Europeană (UE) asupra petrolului rusesc, în ciuda presiunilor făcute de miniștrii de Externe, reprezentantul Lituaniei remarcând că „blocul comunitar e ținut ostatic de un stat membru”.

Interzicerea importurilor de țiței, propusă de Comisia Europeană, ar fi cea mai dură sancțiune de până acum, ca răspuns la invadarea Ucrainei, dar este nevoie de votul tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii. Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în Uniunea Europeană, a declarat că vrea sute de milioane de euro pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc.

Josep Borrell, Înalt Reprezentant pentru politică externă al UE, a declarat: „Vom continua discuţiile. Din păcate, nu a fost posibil să ajungem la un acord pentru a finaliza cel de al şaselea pachet de sancţiuni. Chestiunea se va întoarce pe masa ambasadorilor. Avem o serie de dificultăţi privind unanimitatea pe tema interzicerii importurilor de ţiţei””.

Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi.

„Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră”, a spus Hidveghi, adăugând că, pe lângă Ungaria, mai sunt o serie de alte ţări din Europa centrală, şi de asemenea şi Germania, care nu se află în poziţia de a tăia brusc şi complet importul de petrol rusesc.

„Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni’, a insistat politicianul ungar, potrivit căruia decizia privind instituirea unui embargo a fost luată pripit şi sancţiunile ‘ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm’. Este nevoie de timp mai mult pentru a negocia detaliile unei asemenea decizii”, a apreciat Hidveghi.

author avatar
Mirela Egeea
Share.
Leave A Reply

© 2024 Secunda Publishing. Designed by Acronim Solutions.
Exit mobile version